Οικονομία

Πώς εξελίσσεται το επενδυτικό πλάνο της Dimand

Τετραπλάσιο τζίρο, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 16,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024, κατάφερε να πετύχει η Dimand. H σημαντική αυτή κερδοφορία οφείλεται στο ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων της και προχώρησε σε σημαντικές πωλήσεις ακινήτων του χαρτοφυλακίου της.

Η Dimand το πρώτο εξάμηνο είχε στο χαρτοφυλάκιό της συνολικά 16 έργα, τα οποία σ΄ αυτή τη φάση βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ολοκλήρωσης. Η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης κατά την ολοκλήρωσή τους, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις ανέρχεται στα 1.157,2 εκατ. ευρώ. Την ώρα που η αξία των επενδύσεων της ανήλθε στα 189 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος ωστόσο της Dimand σημείωσε σημαντική άνοδο καθώς υλοποίησε ένα μπαράζ πωλήσεων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, το οποίο θα παραδοθεί το 2027. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίου πώλησης ακινήτου στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έναντι τιμήματος 80,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ολοκληρώθηκε και επίσημα το deal μεταξύ Dimand και Παρευξείνιας Τράπεζας καθώς υπογράφηκε η συμφωνία  αγοράς των νέων εγκαταστάσεων της Τράπεζας στο HUB26. Aκόμη, η εταιρεία αποφάσισε και την πώληση κατοικιών στη Μύκονο. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία παρέδωσε τον Πύργο του Πειραιά και το HUB26, έχει έτοιμα τα γραφεία της PWC και τελικός στόχος της αποτελεί και η ολοκλήρωση του Μινιόν.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων μηνών έκλεισε και σημαντικό deal με την Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, στα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το συνολικό κόστος ανάπτυξης των τεσσάρων νέων έργων που θα υλοποιήσει μετά τη σύναψη της στρατηγικής συμφωνίας με την τράπεζα. Τα projects αφορούν το ακίνητο στην οδό Κοραή 4, το πρώην πολυκατάστημα Λαμπρόπουλος στην Αιόλου, την ανάπλαση της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίον κι τέλος την αναβίωση των πρώην εγκαταστάσεων ζυθοποιίας ΦΙΞ.

Η Dimand υλοποιεί ήδη στη Θεσσαλονίκη επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εγκαινίασε το Hub 26 που θα αποτελείται από πέντε αυτοτελή κτίρια. Αναφορικά με τους μισθωτές, η Dimand έχει συμφωνήσει τη εκμίσθωση χώρων στην τεχνολογική TaskUs, εισηγμένη στο Nasdaq, η οποία εγκαθίσταται την επόμενη εβδομάδα στο ακίνητο με 800 εργαζόμενους. Τμήμα περίπου 3.500 τ.μ. έχει μισθώσει και η Alpha Bank, στους μισθωτές ανήκει και μία επιπλέον μη συστημική τράπεζα, ενώ για την επιφάνεια 4.000 τ.μ. η Dimand βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Siemens, την Coca Cola 3E, τη ΔΕΗ και τη Metlen. 

Μεγαλύτερη είναι η μεγάλη αστική ανάπλαση στο παλιό εργοστάσιο της Φιξ, της οποίας η ακαθάριστη αξία φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για το κατασκευαστικό μέρος του project θα προχωρήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2025, ενώ θα απαιτηθούν περί τα τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Πριν ακόμη μελετητικά ωριμάσει το έργο, έχει εκφρασθεί ενδιαφέρον από εταιρείες του τουριστικού κλάδου για το ξενοδοχείο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο τμήμα του ακινήτου που θα αναπτυχθεί η νέα δόμηση. Το ΦΙΞ διαθέτει επίσης και τρία συγκροτήματα διατηρητέων κτιρίων, αλλά το «Συγκρότημα 2» (7.715 τ.μ.), με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, θα εξαγορασθεί, για να αποκατασταθεί με δαπάνη του κράτους.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Διοίκηση, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τρίτους και για τα διατηρητέα κτίρια (περίπου 10.000 τ.μ. στα δύο διατηρητέα συγκροτήματα), στα οποία θα μπορούσαν να στεγαστούν πολιτιστικές δραστηριότητες, εκθεσιακοί χώροι, αλλά και χώροι εστίασης, εμπορικά καταστήματα, boutique ξενοδοχείο, ακόμη και τμήμα μικροζυθοποιΐας, κάνοντας έτσι τη σύνδεση παρόντος – παρελθόντος με τη βιομηχανική ιστορία του ΦΙΞ.

Τέλος, η Dimand έχει εξαγοράσει το ακίνητο της Βαλκάν Έξπορτ του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, το οποίο μετατρέπει σε συγκρότημα logistics 120.000 τ.μ. Σε αυτή τη φάση έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση του εδάφους στο ακίνητο και αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας.

To άρθρο Πώς εξελίσσεται το επενδυτικό πλάνο της Dimand δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-28 08:10:00

Back to top button