Κόσμος

Πώς ένα χαμένο κινητό μπορεί να σημάνει συναγερμό στο αεροπλάνο

Μια πτήση της Air France με προορισμό την Καραϊβική επέστρεψε στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας επιβάτης δήλωσε ότι έχασε το κινητό του τηλέφωνο μέσα στο αεροπλάνο. Η απόφαση του κυβερνήτη πάρθηκε ως «προληπτικό μέτρο» ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών στην περίπτωση που το χαμένο κινητό υπερθερμαινόταν.

Σύμφωνα με την Washington Post, αυτή ήταν η δεύτερη πτήση της αεροπορικής εταιρείας που αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση αναχώρησής της λόγω κινητού τηλεφώνου από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στην τελευταία περίπτωση, ο επιβάτης και το πλήρωμα δεν κατόρθωσαν να βρουν τη συσκευή μετά την αναχώρηση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού το μεσημέρι της 21ης ​​Μαρτίου. Καθώς πετούσε πάνω από τις γαλλικές ακτές, το Boeing 777 γύρισε, έκανε κύκλο και επέστρεψε στο Ορλί, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων, FlightAware.

Η Air France δεν ανακοίνωσε πού ακριβώς χάθηκε το τηλέφωνο – ή πού τελικά εντοπίστηκε. Ανέφερε απλώς ότι «μετά από ελέγχους των ομάδων συντήρησης, η συσκευή βρέθηκε και το σκάφος απογειώθηκε εκ νέου», εκφράζοντας τη λύπη της για το περιστατικό και τονίζοντας τη σημασία των μέτρων ασφαλείας της.


Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Γουαδελούπη –γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στην Καραϊβική– με περίπου τέσσερις ώρες καθυστέρηση από την προγραμματισμένη άφιξή του.

Τον Φεβρουάριο, γράφει η Washington Post, μια πτήση από το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ προς τη Μαρτινίκα αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Παρίσι, καθώς έπρεπε να βρεθεί ένα κινητό που είχε πέσει εντός του αεροσκάφους, σύμφωνα με την Air France.


Η πρωτοβουλία της αεροπορικής εταιρείας να επιστρέψει τα δύο αεροπλάνα στις βάσεις τους, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των ηλεκτρονικών συσκευών εντός των αεροσκαφών, με τους αερομεταφορείς να θεσπίζουν όλο και πιο αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη χρήση τους, λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με τις μπαταρίες λιθίου και τους κινδύνους που πιθανώς απορρέουν από αυτές.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αεροπορική Διοίκηση των ΗΠΑ (FAA), οι επιβάτες των πτήσεων είναι υποχρεωμένοι να έχουν διαρκώς υπό την επίβλεψή τους ηλεκτρονικά τσιγάρα και φορτιστές συσκευών (power bank) εντός των αεροσκαφών. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν επιτρέπονται εντός των παραδοτέων αποσκευών.


Σύμβουλοι ασφαλείας πτήσεων αναφέρουν στην Washington Post ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κάποιος επιβάτης να μην έχει μαζί του το κινητό του τηλέφωνο, αλλά αν αυτό χαθεί σε ένα κάθισμα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Σε περίπτωση μετακίνησης μιας θέσης την ώρα που η συσκευή είναι κολλημένη ανάμεσα στα καθίσματα, μπορεί να δημιουργηθεί πίεση στο τηλέφωνο, και να προκαλέσει υπερθέρμανση, ή ακόμα και πυρκαγιά.

Οι μπαταρίες είναι πιο επικίνδυνο να πιάσουν φωτιά όταν είναι κατεστραμμένες ή πλήρως φορτισμένες, γράφει η Post, αν και οι πιθανότητες μιας πυρκαγιάς είναι σχετικά χαμηλές. Η FAA έχει καταγράψει 85 περιστατικά με μπαταρίες λιθίου που προκάλεσαν καπνό, φωτιά ή υπερβολική θέρμανση πέρυσι. Ο φορέας διαχειρίζεται περίπου 16,4 εκατομμύρια πτήσεις ετησίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Από τις αρχές του μήνα, όπως αναφέρει η Washington Post, η Νότια Κορέα απαιτεί από τους επιβάτες να έχουν κοντά τους συσκευές φορτιστών ή ατμίσματος, ενώ απαγορεύει τη φόρτιση συσκευών κατά τη διάρκεια της πτήσης. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας έχουν επισημάνει έναν φορτιστή ως πιθανό υπαίτιο μιας πυρκαγιάς σε αεροσκάφος της Air Busan τον περασμένο Ιανουάριο, που οδήγησε σε εκκένωση επιβατών και καταστροφές του εσωτερικού του.

Πολλές ασιατικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στη χρήση εξωτερικών φορτιστών στις πτήσεις τους, ενώ οι αντίστοιχες των ΗΠΑ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με επείγοντα περιστατικά από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτό το μήνα, μια μπαταρία φορητού υπολογιστή έπιασε φωτιά σε ένα αεροπλάνο της εταιρείας Southwest στο αεροδρόμιο του Ρίνο της Νεβάδα, με τους επιβάτες να εξέρχονται από τη γνωστή «τσουλήθρα» εκκένωσης.

Παρόμοια σκηνή εκτυλίχθηκε σε άλλη πτήση της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την ανάφλεξη μιας μπαταρίας κινητού τηλεφώνου στο διάδρομο αεροδρομίου του Ντένβερ στο Κολοράντο. Η FAA αναφέρει ότι τα πληρώματα πτήσης είναι εκπαιδευμένα «να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται [σε]» πυρκαγιές που προκαλούνται από μπαταρίες λιθίου στις καμπίνες των αεροσκαφών.

Ορισμένοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, όπως η Delta και η United Airlines, υπενθυμίζουν στους επιβάτες πριν από την απογείωση ότι θα πρέπει να ειδοποιήσουν την αεροσυνοδό εάν χαθεί ένα κινητό τηλέφωνο, ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή, ανάμεσα, ή κάτω από τα καθίσματά τους – για την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-31 17:37:00

Back to top button