Πότε οι γιατροί του ΕΣΥ καλούνται να κάνουν πρόσθετη ασφάλιση στον ΕΦΚΑ
Πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές, είναι πιθανό να κληθούν να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ οι γιατροί και οι οδοντίατροι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που εκτός τακτικού ωραρίου και εφημεριών, ασκούν και ιδιωτικό έργο.
Σύμφωνα με έγγραφο του Φορέα, υποχρέωση πρόσθετης ασφάλισης αποκτούν όσοι γιατροί και οδοντίατροι υπηρετούν σε Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στο ΓΝ Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου».
Πρόκειται για γιατρούς που απέκτησαν δικαίωμα άσκησης και ιδιωτικού έργου, πέραν του ωραρίου τους και ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι εφόσον επιλέξουν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο (για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών), αποκτούν υποχρέωση ασφάλισης και ως μη μισθωτοί. Θα πρέπει να εγγραφούν από τον ΕΦΚΑ στο μητρώο Μη Μισθωτών, όπου θα καταχωρείται τόσο η έναρξη όσο και η λήξη της περιόδου ασφάλισης.
Για να αποφύγουν την καταβολή πρόσθετης εισφοράς, όσοι ενταχθούν στο ανωτέρω μητρώο, θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορά από μισθωτές υπηρεσίες ίση ή και μεγαλύτερη από τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία που έχει θεσμοθετηθεί για μη μισθωτούς ασφαλισμένους.
Για φέτος, η συγκεκριμένη κατηγορία αντιστοιχεί σε εισφορά 285,87 ευρώ. Εάν προκύψει η υποχρέωση καταβολής πρόσθετου ποσού, αυτό θα διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κατά την ετήσια εκκαθάριση.
Αναλυτικά, με έγγραφό του ο ΕΦΚΑ αναφέρεται στις διατάξεις του νόμου 5102/2024 και παρέχει οδηγίες για την ασφάλιση των γιατρών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη εγγραφή τους ως μη μισθωτοί στον Φορεά.
Πεδίο εφαρμογής
Επισημαίνεται πως οι ιατροί και οδοντίατροι του κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατ’ εξαίρεση, όσοι υπηρετούν σε Γενικά Νοσοκομεία -Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ., καθώς και στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», μπορούν σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, επιτρέπεται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος ή/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης /επιμόρφωσης /εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας.
Προσοχή όμως. Οι ως άνω ιατρικές υπηρεσίες αποκλείεται να παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας. Όπως, εξαιρούνται και οι προσωπικοί ιατροί του κλάδου ιατρών ΕΣΥ, από τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου προς τον εγγεγραμμένο σε αυτούς πληθυσμό.
Η απόφαση χορήγησης άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου εκδίδεται από τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του νοσοκομείου ή τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας, εντός 10 ημερών από την αίτηση και πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Στην απόφαση θα αναγράφεται η χρονική διάρκεια της άσκησης ιδιωτικού έργου, η έναρξη και η λήξη αυτής, καθώς και η έδρα ή και ο φορέας απασχόλησης.
Εξάμηνη διάρκεια της άδειας απασχόλησης
Σε περίπτωση μετακίνησης του ιατρού σε άλλο νοσοκομείο της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας ή σε Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, η υφιστάμενη άδεια παύει αυτοδικαίως να ισχύει.
Σε περίπτωση μεταβολής του είδους της απασχόλησης κατά τη διάρκεια ισχύος της χορηγηθείσας άδειας, ο ιατρός θα πρέπει να ενημερώσει εγγράφως το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο, προκειμένου αυτό να προβεί σε τροποποίησή της.
Η παράβαση από ιατρό του ΕΣΥ των όρων και προϋποθέσεων της παραπάνω διαδικασίας, συνεπάγεται την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησής του στον ιδιωτικό τομέα.
Υπαγωγή στην ασφάλιση Μη Μισθωτών
Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι ιατροί και οδοντίατροι του κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι νέες διατάξεις και τους χορηγήθηκε άδεια για άσκηση ιδιωτικού έργου, έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και ως μη μισθωτοί.
Δικαιολογητικά για την υπαγωγή στην ασφάλιση:
- Αίτηση για εγγραφή στον ΕΦΚΑ ως μη μισθωτός ασφαλισμένος (αυτοαπασχολούμενος π. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ) στην Τοπική Διεύθυνση του τόπου κατοικίας και δήλωση της ασφαλιστικής κατηγορίας που επιθυμεί να ενταχθεί.
- Βεβαίωση οικείου Ιατρικού ή Οδοντιατρικού Συλλόγου.
- Έναρξη εργασιών από το αρμόδιο Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε.).
- Απόφαση σε ισχύ περί χορήγησης άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου από τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του νοσοκομείου ή τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας και κάθε συνδεόμενης με αυτό Μονάδα Υγείας.
- Τροποποιητική ή Ανακλητική Απόφαση της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου για τις περιπτώσεις τροποποίησης ή ανάκλησης της σχετικής άδειας.
- Ανάλογα το είδος της απασχόλησης για την οποία έχει λάβει τη σχετική άδεια: Άδεια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου και Σύμβαση που συνάπτεται με ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο ή ιδιωτική επιχείρηση που παρέχει ή καλύπτει υπηρεσίες υγείας.
Διαδικασία ασφάλισης και εισφοροδότησης
Κατά την εγγραφή των ανωτέρω προσώπων στο Μητρώο Μη Μισθωτών θα καταχωρείται τόσο η έναρξη ασφάλισης όσο και η λήξη αυτής, λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική διάρκεια της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου που χορηγήθηκε.
Οι Ιατροί και Οδοντίατροι του ΕΣΥ, για όσο χρονικό διάστημα παράλληλα με την μισθωτή εργασία ασκούν ιδιωτικό έργο θα ασφαλίζονται ως μη μισθωτοί με παράλληλη μισθωτή απασχόληση και θα πρέπει, εφόσον απαιτείται, να καταβάλλουν εισφορές ως μη μισθωτοί.
Αναλυτικά, η παράλληλη μισθωτή απασχόληση θα καταχωρείται από τον χρήστη στην μηχανογραφική εφαρμογή «Ασφάλιση – Έσοδα Μη Μισθωτών» στην οθόνη «Διαστήματα μισθωτής απασχόλησης», προκειμένου να αναστέλλεται η έκδοση των ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθαριστικής διαδικασίας.
Κατά την ετήσια εκκαθάριση θα λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και θα καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο στον ΕΦΚΑ, εφόσον προκύπτει, η διαφορά από την κατώτατη, κατά περίπτωση, προβλεπόμενη εισφορά ή από την εισφορά τυχόν ανώτερης επιλεγείσας κατηγορίας.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-22 08:14:00