
Πότε γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά
Η αλλαγή ώρας την άνοιξη σηματοδοτεί την έναρξη της θερινής ώρας, καθώς «μεγαλώνει» η ημέρα και έχουμε περισσότερη ηλιοφάνεια τις απογευματινές ώρες.
Η αλλαγή ώρας πρόκειται να γίνει τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου (30.3.2025).
Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά, δηλαδή από τις 03:00 στις 04:00, χάνοντας μια ώρα ύπνου ή διασκέδασης.
Η αλλαγή αυτή εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός. Ωστόσο, υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το αν πρέπει να διατηρηθεί το μέτρο, καθώς μερικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι επηρεάζει τον βιολογικό ρυθμό των πολιτών, προκαλώντας αρκετές διαταραχές στον ύπνο.
Παρ’ όλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συζητήσει την πιθανή κατάργηση της αλλαγής ώρας, προς το παρόν το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει.
Υπενθυμίζεται ότι η θερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (26.10.2025) όταν και θα επιστρέψουμε στη χειμερινή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή ώρας δεν γίνεται αυτόματα σε ηλεκτρονικές συσκευές που δεν είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Μπορεί η ώρα να αλλάζει αυτόματα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τάμπλετ και «έξυπνα» ρολόγια και κινητά, ωστόσο, για τα αναλογικά ρολόγια, δεν θα πρέπει να αμελήσουμε να αλλάξουμε την ώρα χειροκίνητα.
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.
Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Στην Ελλάδα η θερινή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως.
Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.
Στη δεκαετία του 1970 όμως, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-27 07:01:00