Οικονομία

Πόσο θα πληρώσουμε για ρεύμα τον Απρίλιο [πίνακας]

Ποδαρικό με σημαντική μείωση στο ρεύμα έκανε ο Απρίλης, με χαμηλότερα «πράσινα» τιμολόγια για τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόχων, μέση τιμή στα 14 λεπτά η κιλοβατώρα και μια εικόνα που είχαμε να δούμε από το Νοέμβρη, πριν το μπαράζ των χειμερινών αυξήσεων.

Στη περίπτωση μάλιστα των τριών μεγαλύτερων παικτών από πλευράς μεριδίων (ΔΕΗ, Protergia, Ηρων), όπου υπάγεται το 80% των καταναλωτών, δηλαδή πάνω από 5 εκατομμύρια παροχές, η μέση τιμή βγαίνει στα 13,3 λεπτά /κιλοβατώρα.

Τη μεγάλη διαφορά κάνει η ΔΕΗ με τιμές (11,7 λεπτά) που είχαμε να δούμε από τη περυσινή άνοιξη, κατεβάζοντας αισθητά το μεσοσταθμικό επίπεδο και απομακρύνοντας την ανάγκη για επιδοτήσεις από το ΥΠΕΝ. Ολα δείχνουν ότι ο κύκλος των κρατικών ενισχύσεων που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο και κράτησε τέσσερις μήνες, τουλάχιστον προς ώρας, μπαίνει στην άκρη.

Συνοψίζοντας, ο χάρτης των «πράσινων» τιμολογίων για τον Απρίλη, βγάζει μια μέση χρέωση στα 14,23 λεπτά έναντι 19,1 λεπτών το Μάρτη, δηλαδή μεταφράζεται σε μια γενναία μείωση 25,5%. Τόση πάνω-κάτω ήταν και η «βουτιά» με την οποία έκλεισε η μέση χονδρεμπορική τον μήνα που έφυγε (-30%).

Στην τσέπη τους βέβαια τα νοικοκυριά θα δουν μικρότερη μείωση, της τάξης του 10%. Και αυτό καθώς ο Μάρτιος είχε συνοδευτεί με επιδοτήσεις από το ΥΠΕΝ, άρα η μέση τελική τιμή για τους καταναλωτές τον προηγούμενο μήνα είχε «κλειδώσει» λίγο κάτω από τα 16 λεπτά.

Η μεγάλη εικόνα και οι τιμές ανά πάροχο

Και πάλι ωστόσο η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει. Τα «πράσινα» τιμολόγια των δέκα μεγαλύτερων παρόχων για τον Απρίλη, όπως αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα, είναι τα χαμηλότερα που είχαμε να δούμε στην αγορά από το Νοέμβριο του 2024.

Επιβεβαιώνοντας στη πράξη ότι λόγω άνοιξης, (παραδοσιακά χαμηλή κατανάλωση, λειτουργία για περισσότερες ώρες των φωτοβολταϊκών) αλλά και λόγω της εισόδου το τελευταίο χρόνο στο σύστημα 2 GW περισσότερων ΑΠΕ, έχουμε μπει και επίσημα σε περίοδο χαμηλών πτήσεων στη χονδρική, τα νέα από το μέτωπο του ρεύματος θα είναι, εκτός απροόπτου καλά μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού.

Στη λίστα των παρόχων, με βάση τη σειρά μεριδίων που έχουν στην αγορά σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, πέραν της ΔEΗ (11,67 λεπτά/ KWh), η Protergia κράτησε το δικό της «πράσινο» τιμολόγιο σταθερό (15,9 λεπτά), και η Elpedison το έριξε στα 15,85 λεπτά, αλλάζοντας μετά από χρόνια εμπορική πολιτική και ενοποιώντας στο εξής τις δύο μέχρι πρότινος κλίμακες σε μια. Ανεξαρτήτως κατανάλωσης, η τιμή πλέον είναι μια.

Στη περίπτωση της NRG, η τιμή διαμορφώνεται στα 15,8 λεπτά/ KWh, για τη Ζενίθ στα 16,04 λεπτά και για τη Φυσικό Αέριο στα 17,4. Tη πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Volton (15,18 λεπτά/ KWh), η Eunice (11,6 λεπτά) και η Ελίν (10,44 λεπτά). Οι δύο τελευταίες είναι και οι φθηνότεροι πάροχοι στα «πράσινα» για τον Απρίλιο.

Επίσης μια ματιά στον πίνακα επιβεβαιώνει ότι και τον Απρίλιο υπάρχει μεγάλο range τιμών στην αγορά, με διαφορές ανάμεσα στη χαμηλότερη και την υψηλότερη ακόμη και στα επτά λεπτά / κιλοβατώρα και με τις μεγαλύτερες μειώσεις, της τάξης του 35% και 50% να προέρχονται από τους ακριβότερους προμηθευτές.

Τα «μπλε» και οι σκέψεις του υπουργείου για τα «πράσινα»

Αν και η πτωτική τάση στα ακριβά «πράσινα» δεν ευνοεί τη στροφή στα «μπλε» σταθερά, εντούτοις εκεί θα συνεχίσει να παίζεται το παιχνίδι στην αγορά.

Σήμερα κυκλοφορούν πλέον 18 συνολικά τέτοια προϊόντα, 12μηνης ή μεγαλύτερης διάρκειας, χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω, με κάποια από αυτά να ξεκινούν από τα 9,4 λεπτά/KWh, δηλαδή σε τιμές ακόμη και 50% χαμηλότερες από εκείνες των «πράσινων». Η δύναμη, ωστόσο, της αδράνειας διατηρεί ακόμη ένα πολύ μεγάλο αριθμό καταναλωτών, πάνω από 4 εκατομμύρια, στην τελευταία αυτή κατηγορία.

Στο ερώτημα κατά πόσο τα «πράσινα» τιμολόγια επιτέλεσαν το έργο τους, δηλαδή να κάνουν το καταναλωτή να ξεχωρίζει τους φθηνότερους από τους ακριβότερους παρόχους και έχουν πλέον κλείσει το κύκλο τους, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει ακόμη καταλήξει ποια είναι η απάντηση.

Τυχόν αλλαγή του μοντέλου και αντικατάστασή του από ένα καινούργιο, χρειάζεται χρόνο, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι είναι απλό και αποτελεσματικό, με κυριότερο πρόβλημα ότι οι καταναλωτές δεν έχουν καμιά διάθεση να μπουν ξανά στη περιπέτεια της εξοικείωσης με ένα νέο καθεστώς, όταν δυσκολεύτηκαν ούτως ή άλλως πολύ για να κατανοήσουν το υφιστάμενο.

Ειδικά πάντως σε ό,τι αφορά τα σταθερά τιμολόγια, όπου η διείσδυσή τους γίνεται με αρκετά πιο αργές ταχύτητες απ’ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πηγές του υπουργείου, δεν αποκλείουν η πολιτική ηγεσία να εξετάσει σε δεύτερο χρόνο τυχόν τρόπους αύξησης του μεριδίου τους, μέσα από κίνητρα, χωρίς ωστόσο αυτό να βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-02 07:35:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button