Πόσο θα αυξηθεί φέτος ο κατώτατος μισθός – Τα «εμπόδια» στις διαβουλεύσεις
Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου 2025 είναι δεδομένη, με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως να έχει προαναγγείλει πως θα κάνει την εισήγηση της στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Μαρτίου, ωστόσο η διαδικασία των διαβουλεύσεων δεν φαίνεται να προχωρά χωρίς προβλήματα και αντιδράσεις.
Οι δύο αρμόδιες επιτροπές που συγκρότησε το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να αποστείλουν τις εκθέσεις τους με θέμα τις αυξήσεις του κατώτατου στο διάστημα 2025-2027, έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια, θα το υπουργικό συμβούλιο το β΄ 15νθήμερο του Μαρτίου θα κληθεί να εγκρίνει τις προτάσεις για τον κατώτατο, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2025.
Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την αύξηση να φτάνει το 4,5 – 5%, ή τα περίπου 40 ευρώ, ανεβάζοντας τον κατώτατο στα 870 ευρώ, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα.
Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως από φέτος θα υπάρξει σύνδεση των αποδοχών ανάμεσα στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, προκειμένου ο εισαγωγικός μισθός του Δημοσίου (Υ.Ε κατηγορία) να είναι ίδιος με τον κατώτατο μισθό. Με τον τρόπο αυτό θα εξισωθούν τα χαμηλότερα κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων, με τα αντίστοιχα του ιδιωτικού.
Οι αντιδράσεις των εταίρων
«Αγκάθι» στις διαβουλεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027 φαίνεται πως είναι ο προγραμματισμών των επόμενων αυξήσεων από την κυβέρνηση, με τους κοινωνικούς εταίρους να υποστηρίζουν πως ο ρόλος τους έχει υποβαθμιστεί σε «απλά γνωμοδοτικό.
Με ανακοινώσεις τους η ΓΣΕΕ και η ΕΣΕΕ υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει τις τρεις επόμενες αυξήσεις στον κατώτατο και συνεπώς η συμβολή τους στη διαβούλευση είναι «περιορισμένη» και «συμβουλευτικού χαρακτήρα».
Μάλιστα, η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την επιτροπή διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Με επιστολή της προς τον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, δικαιολόγησε την απόφαση αυτή ως επιβεβλημένη, «με δεδομένο ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί αποκλειστική απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης» και όχι αντικείμενο ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Σχετικό υπόμνημα απέστειλε και το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ), με τη γνωμοδότησή του για τον καθορισμό των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2025.
«Το αν θα φθάσει ο κατώτατος μισθός ή και θα ξεπεράσει τα 950 ευρώ πρέπει να το καθορίζει η πραγματική οικονομία και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση» δήλωσε με αφορμή το υπόμνημα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-01 21:29:00