Γυναίκα

Πόσο ασφαλές είναι για την αποτρίχωση και την απολέπιση του προσώπου

Χνούδι μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Αλλά οι μικροσκοπικές τριχούλες στο πρόσωπο μπορεί να κάνουν πολλές (και πολλούς) να νιώθουν άσχημα. 

Τα καλά νέα, λένε οι ειδικοί, είναι ότι το dermaplane είναι ένας πολύ καλός τρόπος να απαλλαγείτε από αυτές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στους New York Times η Δρ Kathleen Cook Suozzi, αισθητικός δερματολόγος στο Yale Medicine, είτε το δοκιμάσετε στο σπίτι είτε σε κάποιο ιατρείο είτε σε spa, το dermaplaning είναι απλώς «μία fancy μορφή ξυρίσματος». Μια κοφτερή λεπίδα ξύνει απαλά τις μικρές αυτές τριχούλες, απομακρύνοντάς τες μαζί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας σας.

Είναι όμως ασφαλές να το δοκιμάσετε στο σπίτι;

Πώς επηρεάζει το dermaplane το δέρμα σας

Ένας επαγγελματίας ιατρός ή αισθητικός χρησιμοποιεί συνήθως αποστειρωμένη χειρουργική λεπίδα, ενώ τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο σπίτι είναι γενικά λιγότερο κοφτερά, λέει η Δρ Suozzi.

Όποια οδό και αν ακολουθήσετε, μετά το dermaplaning πρέπει να αισθάνεστε το δέρμα σας πιο απαλό και να φαίνεται πιο λείο και φωτεινό, λέει η Δρ Roberta Lucas, δερματολόγος στο Dartmouth Health.

Η απόξεση απομακρύνει τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα οποία μπορεί να κάνουν θαμπή την επιδερμίδα σας, τονίζει. Και μαζί με τα βακτήρια και τη βρομιά, τα κύτταρα αυτά μπορεί να φράσσουν τους πόρους και να συμβάλουν στην ακμή. Το dermaplaning διατηρεί επίσης το δέρμα υγιές βοηθώντας στην ανανέωση των κυττάρων, καθώς τα νεκρά κύτταρα αποβάλλονται και αντικαθίστανται από νέα.

Επίσης, όταν πάνω στο χνούδι συσσωρεύονται και νεκρά κύτταρα, μπορεί να δημιουργηθεί μια ανομοιόμορφη επιφάνεια και να μη στρώνει το μακιγιάζ, προσθέτει ο Δρ Desmond Shipp, αισθητικός δερματολόγος στο Wexner Medical Center του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Η χρήση ενός dermaplane θα δημιουργήσει έναν πιο λείο «καμβά» για το μακιγιάζ. Βοηθά επίσης τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος να απορροφηθούν καλύτερα, λέει η Δρ Lucas.

Αγριεύει το χνούδι;

Και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ότι το χνούδι θα ξαναβγεί πιο γρήγορα, πιο σκούρο ή πιο άγριο. «Αυτό είναι ένα παραμύθι», λέει ο Δρ Shipp, αλλά οι τρίχες μπορεί όντως να φαίνονται -και να τις αισθάνεστε- διαφορετικές επειδή το ξύρισμα μπορεί να αμβλύνει τις άκρες τους και να τις κάνει να ξαναφυτρώσουν με διαφορετική φορά.

Είναι ασφαλές να κάνετε dermaplane στο σπίτι;

Αν και «μικροτραυματισμοί», π.χ. μικροκοψίματα ή εκδορές, μπορούν να συμβούν παντού, ο κίνδυνος είναι λίγο μεγαλύτερος στο σπίτι, σύμφωνα με την Δρ Suozzi.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι λεπίδες που κυκλοφορούν στην αγορά συνήθως δεν είναι τόσο κοφτερές όσο οι χειρουργικές που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες, οπότε μπορεί να χρειαστεί να πιέσετε περισσότερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο κοψίματος ή ερεθισμού. Οι περισσότερες λεπίδες για το σπίτι προορίζονται επίσης για πολλαπλές χρήσεις. Έτσι, όσο πιο συχνά τις χρησιμοποιείτε τόσο περισσότερο «στομώνουν». Και οι εκδορές στο δέρμα μπορεί να σας κάνουν ευάλωτους σε ερεθισμούς ή μολύνσεις. Είναι επίσης πιθανό να δημιουργηθούν ουλές, εάν το κάνετε πολύ επιθετικά.

Αν και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας δεν έχει πάρει θέση για το dermaplaning στο σπίτι, σύμφωνα με τους ειδικούς με τους οποίους μίλησαν οι New York Times ιδανικά θα ήταν να αφήσετε τη συγκεκριμένη διαδικασία σε έναν επαγγελματία. Για παράδειγμα, σε έναν δερματολόγο ή αισθητικό με εμπειρία στη διαδικασία αυτή.

Επίσης, άτομα με ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να αποφεύγουν το dermaplane, λέει η Δρ Lucas. Η θεραπεία μπορεί επίσης να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το έκζεμα ή η ακμή, προσθέτει ο Δρ Shipp.

Πώς μπορώ να ελαχιστοποιήσω τους κινδύνους

«Το dermaplaning λειτουργεί καλύτερα όταν οι λεπίδες είναι καινούργιες και κοφτερές», λέει η Δρ Suozzi. Αν το δοκιμάσετε, λοιπόν, στο σπίτι, ο Δρ Shipp συνιστά να αντικαθιστάτε τη λεπίδα μετά από κάθε χρήση.

Το δέρμα θα πρέπει να είναι καθαρό. Μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμο να εφαρμόσετε κάποια προστασία, όπως ένα λάδι, στο δέρμα πριν από τη διαδικασία για να ελαχιστοποιήσετε τον ερεθισμό. Και προσπαθήστε να αποφύγετε άλλους τύπους peeling, scrub ή χημικά με βάση τα οξέα, για τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από τη διαδικασία, λένε οι ειδικοί.

Κρατήστε το δέρμα τεντωμένο και περάστε απαλά τη λεπίδα πάνω από την επιφάνεια, τρεις φορές το περισσότερο, για να αποφύγετε τον ερεθισμό.

Όταν τελειώσετε, χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα για να ελαχιστοποιήσετε τον ερεθισμό. Επίσης, τις επόμενες 24 ώρες πρέπει να βάζετε αντηλιακό και να μην βάφεστε. Και να αποφύγετε προϊόντα με βάση τη ρετινόλη ή τα οξέα για λίγες ημέρες.

Τέλος, μην ξανακάνετε dermaplane μέχρι να αρχίσει να αναγεννάται το χνούδι – αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως περίπου έναν μήνα, λέει η Δρ Suozzi. Διαφορετικά, «δεν αφήνετε το δέρμα σας να ανακάμψει στο μεταξύ και θα αυξήσετε τον κίνδυνο μικροτραυματισμών», τονίζει.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-04 18:59:28

Back to top button