Πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν Τασούλα για Πρόεδρο – «Μάχη γοήτρου» για τη δεύτερη θέση
Το Σύνταγμα απαιτεί για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία 200 ψήφους, τον ίδιο αριθμό ψήφων κατά την δεύτερη, η οποία ορίστηκε στις 31 Ιανουαρίου, 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 6 Φεβρουαρίου, πλειοψηφία 151 βουλευτών στην τέταρτη ψηφοφορία και σχετική πλειοψηφία στην πέμπτη κατά σειρά ψηφοφορία.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων, αφού είναι ο υποψήφιος της ΝΔ για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και, παρότι η αποδοχή στο πρόσωπό του, αναμένεται να υπερβεί τα κομματικά όρια, το άθροισμα των ψήφων δεν προσεγγίζει την αυξημένη πλειοψηφία, οπότε θα εκλεγεί ο 9ος Πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, στις 6 Φεβρουαρίου, κατά την τέταρτη ψηφοφορία.
Με βάση τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς ο Κωνσταντίνος Τασούλας εκτιμάται ότι θα λάβει από 162 και πλέον ψήφους.
Πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν τον Κώστα Τασούλα
Θα τον ψηφίσουν οι 156 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς, οι οποίοι έχουν διαγραφεί από την Νέα Δημοκρατία. Εκτός αυτών, θετικά προσανατολίζονται να ψηφίσουν ορισμένοι ακόμη ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Παύλος Σαράκης, ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης και ο Γιώργος Ασπιώτης.
Το κόμμα των «Σπαρτιατών», το οποίο προσανατολίζονταν αρχικώς να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούσα, έλαβε τελικώς την απόφαση να μην το κάνει, μετά την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι τους στο πρόσωπο του υποψήφιου της ΝΔ.
Η «μάχη» Γιαννίτση – Κατσέλη για τη δεύτερη θέση
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έχει προτείνει τον πρώην υπουργό Τάσο Γιαννίτση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προτείνει την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη ενώ την τέταρτη υποψηφιότητα έχει υποβάλλει η «Νίκη» υπέρ του συγγραφέα Κώστα Κυριακού.
Με αιχμή την προεδρική εκλογή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το … πρώην κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρήκαν πεδίο έντονου ανταγωνισμού με τις υποψηφιότητες του Τάσου Γιαννίτση και της Λούκας Κατσέλη να διεκδικούν την δεύτερη θέση.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις και τα προγνωστικά από τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς -με τους ανεξάρτητους βουλευτές να αποτελούν διαφιλονικούμενη δύναμη στην «μάχη γοήτρου» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – η υποψηφιότητα Κατσέλη υπερσκελίζει την υποψηφιότητα Γιαννίτση και αναδεικνύεται δεύτερη.
Την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, εκτιμάται ότι θα στηρίξουν εκτός από τους 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 11 βουλευτές της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, που άλλωστε προέβη και σε επίσημη δήλωση, επίσης πληροφορίες θέλουν το ίδιο να κάνουν και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ) Γ. Σαρακιώτης και Αθηνά Λινού, αλλά και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας) Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω προγνωστικά, η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη θα συγκεντρώσει 40 ή και 41 βουλευτές, ενώ του κ. Γιαννίτση 33 ή 34.
Τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, θα ψηφίσουν οι 31 βουλευτές του προτείνοντος κόμματος και επίσης εκτιμάται ότι θα στηρίξουν και οι ανεξάρτητοι Πέτρος Παππάς, Μπουρχάν Μπαράν και η Ράνια Θρασκιά.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης αναμένεται να ακολουθήσει την «γραμμή» Κασσελάκη για «ΠΑΡΩΝ» εκτός αν ψηφίσει τον Τ. Γιαννίτση.
Τι θα ψηφίσουν τελικά οι «Σπαρτιάτες»
Οι 10 βουλευτές της Νίκης θα ψηφίσουν την πρόταση του κόμματός τους, τον Βορειοηπειρώτη Κώστα Κυριακού. Ο υποψήφιο της “Νίκης”, πληροφορίες θέλουν να στηρίζεται και από τους βουλευτές των Σπαρτιατών, εκτός αν τελικώς επικρατήσει στο κόμμα η άποψη για “παρών.
Οι 21 βουλευτές που θα ψηφίσουν “παρών” είναι παραδοσιακά οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ τον ίδιο προσανατολισμό έχουν και οι 11 της Ελληνικής Λύσης και οι έξι της ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200 βουλευτές). Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες, κατά την οποία απαιτούνται επίσης 200 ψήφοι των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής, της οποίας η ανακοίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη σ’ αυτήν ημερομηνία ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος.
Της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση.
H Boυλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπoρoύν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
H oνoμαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με oνoμαστική κλήση. Οι βουλευτές δηλαδή εκφωνούν το όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν να εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται όπoιoς συγκεντρώσει την κατά το άρθρο 32 παρ. 3 και 4 του Συντάγματος πλειοψηφία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος και έχει το δικαίωμα επανεκλογής μόνο μία φορά. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δίνει, ενώπιον της Βουλής όρκο, τον τύπο του οποίου καθορίζει το Σύνταγμα. Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται στις περιπτώσεις: Έναρξης πολέμου έως τη λήξη του και αν η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου.
Ο Κ. Τασούλας, μετά την εκλογή του θα ορκιστεί στο Ευαγγέλιο με τον όρκο που ορίζεται από το Σύνταγμα, ως εξής:
“Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού”.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-25 07:05:00