Auto

Πρώτη επαφή με το νέο Kia EV3 στη Γερμανία

Το πλήρως ηλεκτρικό Kia EV3 θέτει ως στόχο να επιταχύνει την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης από ένα ευρύτερο κοινό, ενώ παράλληλα, να μετατρέψει τη φίρμα σε πάροχο σύγχρονων λύσεων βιώσιμης μετακίνησης.

Με βάση τις πρωτοποριακές σχεδιαστικές αξίες του μεγαλύτερου, πολυβραβευμένου EV9, το EV3 καθιερώνει τη μοναδική του ταυτότητα στην κατηγορία. Αντιπροσωπεύει επίσης το επόμενο ορόσημο της Kia, στην πορεία προς την τελική επικράτηση της ηλεκτροκίνησης. Αυτό γίνεται αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού…



Το EV3 παρέχει πρακτικές λύσεις που καλύπτουν τις ατομικές ανάγκες των πελατών και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος. Διαθέτοντας ένα τολμηρό εξωτερικό σχεδιασμό αλλά και ένα καινοτόμο ευρύχωρο εσωτερικό, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα.

Πρωτίστως, η σχεδιαστική φιλοσοφία «Opposites United» εντυπωσιάζει, είναι εκείνη που εκμεταλλεύεται τη δημιουργική ένταση που προκύπτει από τις διαφορετικές αξίες της φύσης και της νεωτερικότητας, προκειμένου να προσφέρει ένα αρμονικό αλλά σίγουρα διαφορετικό σύνολο.

Κοιτώντας το στο προφίλ, αποπνέει την αίσθηση της δύναμης, σε συνδυασμό με μια ισχυρή εντύπωση ευελιξίας. Η μακριά κεκλιμένη οροφή και το πίσω τζάμι σε στυλ hatchback απεικονίζουν μεταξύ άλλων μια εξαιρετικά τεχνική σχεδίαση αμαξώματος.



Η δυναμική φύση που εκφράζεται στη σιλουέτα του, συνδυάζεται με μια ογκώδη καμπίνα που έθεσε ως στόχο να μεγιστοποιήσει τον εσωτερικό χώρο. Αλήθεια είναι πως το νέο EV3 είναι εντυπωσιακό από όποια γωνία και να το χαζέψει κανείς. Υιοθετεί μάλιστα πολλά στοιχεία εντός και εκτός από το μεγαλύτερο και πολύ εκκεντρικό EV9.

Οι κάθετοι εμπρός προβολείς τοποθετημένοι στα άκρα της καθαρής επιφάνειας του “προσώπου” συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ευρείας, εξαιρετικά σίγουρης στάσης. Η αίσθηση του όγκου συνδυάζεται με διαφοροποιημένα γραφικά και μυώδη εμφάνιση που εναρμονίζεται με ολόκληρο το αμάξωμα. Τοποθετημένα κάθετα, τα φώτα ημέρας (DRL), τονίζουν περαιτέρω τη σχεδίαση Tiger Face προκειμένου να προβάλουν έναν χαρακτήρα με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Η πίσω όψη υποδηλώνει αριστοτεχνικά τη γλώσσα φόρμας υψηλής τεχνολογίας. Η παχιά πίσω επένδυση τονίζει τη σύνδεση μεταξύ της στιβαρής σχεδίασης της κολόνας C και της δυναμικής γραμμής οροφής ενισχύοντας περαιτέρω αν μη τι άλλο την αίσθηση αντοχής του οχήματος.



Η ομαλή σύνδεση των κολόνων με τις φαρδιές γραμμές ώμων του αυτοκινήτου ενισχύει επίσης την ευρεία και σίγουρη στάση του αμαξώματος. Το εκκεντρικό EV3 θα προσφέρεται σε εννέα χρώματα αμαξώματος, τέσσερα από τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτό: Shale Grey, Aventurine Green, Frost Clue και Terracotta.

Η εσωτερική σχεδίαση δεν επιτελεί μόνο καλαίσθητα κριτήρια, παράλληλα, προσφέρει μια ευρύχωρη καμπίνα που φιλοξενεί άνετα πέντε ενήλικες επιβάτες. Συνδυάζοντας απρόσκοπτα αντίθετες επιρροές με έναν ακριβή και απλό τρόπο, η Kia έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά λειτουργικό εσωτερικό που αποπνέει το επιθυμητό ευ ζην. Η καθαρή σχεδίαση του ταμπλό συνδυάζεται με ευκρινείς γραμμές για να προσδώσει μια φουτουριστική εμπνευσμένη αίσθηση.

Δύο ενιαίες οθόνες αφής 12,3 ιντσών συνδυάζονται με μία μικρότερη πέντε ιντσών που ενσωματώνει τον απρόσκοπτο έλεγχο αφής της λειτουργίας του κλιματισμού. Αυτή η διεπαφή παρουσιάζει πληροφορίες στον οδηγό μέσω γραφικών με εξαιρετικά εστιασμένο και διαισθητικό τρόπο. Η οθόνη εκτείνεται στο κέντρο του ταμπλό για να παρέχει στους εμπρός επιβάτες πρόσβαση σε λειτουργίες όπως η ψυχαγωγία και η πλοήγηση. Στη λογική δηλαδή που κινείται και το μεγάλο αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV της Kia, το EV9.



Πολλές από τις λειτουργίες του EV3 μπορούν να ελεγχθούν με ένα απλό άγγιγμα των κουμπιών του τιμονιού, όπως τα προγράμματα οδήγησης, το cruise control, το σύστημα πολυμέσων κτλ. Μια περαιτέρω σειρά κουμπιών, ενσωματωμένα άψογα σε μια λωρίδα κάτω από την κεντρική οθόνη, παρέχει έλεγχο λειτουργιών όπως ο χάρτης και η διαμόρφωση άλλων συστημάτων οχημάτων.

Το EV3 είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο που διαθέτει την τεχνολογία AI Assistant της Kia, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα επίσημα στο κόμπακτ σεντάν Kia K4. Η τεχνολογία αυτή παρέχει στους πελάτες νέους τρόπους αλληλεπίδρασης και ελέγχου των λειτουργιών του αυτοκινήτου τους, άμεσα και διαισθητικά, ενισχύοντας την ευκολία και βελτιστοποιώντας την παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Αυτός ο ψηφιακός βοηθός, που προσεγγίζει το ανθρώπινο στοιχείο, θα
υποστηρίζει και θα εμπνέει ανά πάσα στιγμή τους χρήστες καθώς εξερευνούν τον κόσμο. Η Kia θα ξεκινήσει σύντομα την εφαρμογή αυτών των χαρακτηριστικών και σε άλλα ηλεκτρικά μοντέλα, ξεκινώντας από το EV3.



Μια κομψή κεντρική κονσόλα χωρίζει τις θέσεις οδηγού και συνοδηγού. Αυτή η λειτουργία ενσωματώνει ένα συρόμενο “τραπέζι” που από κάτω κρύβει έναν αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος μπορεί να διαμορφωθεί με ευελιξία για να ταιριάζει στις απαιτήσεις των επιβατών.

Η κάτω περιοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ποτών, σνακ, ακόμη και μικρών σακιδίων πλάτης, ενώ προσωπικά ηλεκτρονικά αντικείμενα – όπως φορητοί υπολογιστές και tablet – μπορούν να τοποθετηθούν εκεί όταν το όχημα είναι σταματημένο.

Το ανακυκλωμένο ύφασμα εξαιρετικής ποιότητας χρησιμοποιείται στο ταμπλό και τις επενδύσεις των θυρών για να δημιουργήσει μια ζεστή πολυτελή αίσθηση. Το PET, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο εύκολα ανακυκλώσιμα πλαστικά στον κόσμο, συναντάται βέβαια και σε άλλα σημεία της καμπίνας.

Με ένα χώρο αποσκευών 25 λίτρων μπροστά και ένα πορτμπαγκάζ 460 λίτρων πίσω, το EV3 προσφέρει τον μεγαλύτερο χώρο αποσκευών στην κατηγορία του. Η ρυθμιζόμενη σε δύο
επίπεδα βάση εξασφαλίζει ευελιξία ύψους 140 χιλιοστών για το χώρο αποσκευών καθιστώντας τον ιδανικό για δραστηριότητες όπως οι οικογενειακές εκδρομές για κάμπινγκ.



Βάση του νέου EV3 αποτελεί η πλατφόρμα ηλεκτρικών της εταιρίας με τον κωδικό «e-GMP», ωστόσο, η αρχιτεκτονική του ανέρχεται στα 400 Volt, αντί 800 Volt του μεγαλύτερου και ακριβότερου EV9, έτσι ώστε να εκπληρώσει τον πιο προσιτό οικονομικά χαρακτήρα τον οποίο θα επικοινωνήσει “με το καλημέρα” στους πελάτες.

Το EV3 έχει μήκος 4.300 χιλιοστά, πλάτος 1.850 χιλιοστά, ύψος 1.560 χιλιοστά και μεταξόνιο 2.680 χιλιοστά. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης με κίνηση στους εμπρός τροχούς που βασίζεται στην πλατφόρμα Electric Global Modular Platform (E-GMP), χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μπαταριών 4ης γενιάς της Kia. Η έκδοση EV3 Standard προσφέρεται αποκλειστικά με μπαταρία 58,3 kWh, ενώ η έκδοση EV3 Long Range εφοδιάζεται με μπαταρία 81,4 kWh. Και οι δύο διαθέτουν έναν ηλεκτροκινητήρα 150 kW/ 283 Nm, ο οποίος εξασφαλίζει μία επιτάχυνση για το 0-100 km/h σε μόλις 7,4 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ταχύτητα του EV3 είναι 170 km/h.

Το EV3 διαθέτει βελτιωμένη αεροδυναμική, ενσωματώνοντας ένα ολοκληρωμένο 3D κάλυμμα
από κάτω για να διασφαλιστεί ένας εντυπωσιακά χαμηλός συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd) 0,269. Η σύγχρονη τεχνολογία της Μονάδας Διαχείρισης Μπαταρίας (BMU) και της Μονάδας Παρακολούθησης Στοιχείων (CMU), διασφαλίζει ότι οι μπαταρίες υψηλής τάσης 58,3 kWh και 81,4 kWh χρησιμοποιούν την ενέργεια όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά. Η έκδοση EV3 Long Range προσφέρει μια εκτιμώμενη αυτονομία έως και 560 χιλιομέτρων (WLTP). Η φόρτιση της μπαταρίας από το 10 έως το 80% ολοκληρώνεται σε περίπου 31 λεπτά.



Συμπερασματικά, το νέο EV3, αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο ενδιαφέρον μοντέλο από τα επερχόμενα ηλεκτρικά της κορεάτικης φίρμας. Εντάσσεται στην κατηγορία των compact EV SUV και διαθέτει εξελιγμένη ηλεκτρική τεχνολογία, η οποία εγγυάται αν μη τι άλλο, χαμηλή κατανάλωση, μεγάλη αυτονομία κίνησης και γρήγορη φόρτιση. Ανυπομονούμε να το οδηγήσουμε τους επόμενους μήνες, το λανσάρισμα του υπολογίζεται στα τέλη του τρέχοντος έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-23 13:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button