Οικονομία

Πρόωρη «συνταξιοδότηση» για τους millennials και την «Gen Z» στην Κίνα

Στην ύπαιθρο αποσύρεται η νέα γενιά εργαζομένων των millennials και της Gen Z στην Κίνα, που τα βρίσκει «σκούρα» με την αγορά εργασίας και εξωθούνται στην ανεργία. 

Οι νέοι και οι νέες που έχουν γεννηθεί τη δεκαετία των 90’s και των 00’s, αυτοπροσδιορίζονται «συνταξιούχοι» και προτιμούν να κάνουν ένα διάλειμμα από την καριέρα τους από το να ζουν με ψίχουλα ή να εργάζονται σε θέσεις χωρίς προοπτική.

Το «κυνήγι» εργασίας στην Κίνα έχει αρχίσει να γίνεται δύσκολο για τους νέους, την ώρα που η κινεζική οικονομία «δοκιμάζονται» εξηγεί ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ, Chung Chi Nien στο CNBC.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων στη χώρα τον Αύγουστο σημείωσε νέο ρεκόρ 18,8%, το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησε το νέο σύστημα τήρησης αρχείων τον Δεκέμβριο.

Φέτος 11,8 εκατομμύρια απόφοιτοι εισήλθαν στην κινεζική αγορά εργασίας, εντείνοντας τον ανταγωνισμό που οδήγησε σε «υποτίμηση» των πτυχίων, σημειώνει ο ίδιος. Τα άτομα, δε, που διαθέτουν λιγότερη εμπειρία, αυτό έχει μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες πρόσληψης.

«Αν συνυπολογίζετε αυτούς τους παράγοντες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νέοι επιλέγουν να «αποσυρθούν» ή να «συνταξιοδοτηθούν» στην ύπαιθρο, καθώς έχει γίνει πολύ δύσκολο να βρει κανείς δουλειά και ειδικά καλές δουλειές σε μια πόλη» δήλωσε ο Chung στο CNBC.

Επιλέγουν μια ζωή στην ύπαιθρο

Ο 22χρονος «συνταξιούχος», Wenzi Dada αποφάσισε το 2023 να ζήσει σε μια καλύβα από μπαμπού στην άκρη ενός γκρεμού στην ορεινή επαρχία Guizhou της Κίνας. Προτού πάρει αυτή την επιλογή, είχε εργαστεί στους κλάδους της επισκευής, των κατασκευών και της μηχανικής αυτοκινήτων. Κάποια στιγμή κουράστηκε να ασχολείται με μηχανές κάθε μέρα και τα παράτησε για να επιστρέψει στη γενέτειρά του. Προσπάθησε να βρει δουλειά εκεί αλλά ποτέ δεν έμεινε ικανοποιημένος με τις επιλογές που του δόθηκαν.

«Καθώς περνά ο καιρός, αρχίζω να σκέφτομαι το νόημα της ζωής. Η ηρεμία της εξοχής προσφέρει ένα ιδιαίτερο είδος ομορφιάς» έγραψε.

Από τότε που μετακόμισε στα βουνά, ο Wenzi ανεβάζει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει πώς μαγειρεύει, μαζεύει λαχανικά και συντηρεί την καλύβα του στην κορυφή του βουνού.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-05 13:40:30

Back to top button