Οικονομία

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους €8 δισ., τι μένει στο «μαξιλάρι» του κράτους

Με ταμειακά διαθέσιμα κοντά στα 32 δισ. ευρώ θα κλείσει το 2024 για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ μέχρι χθες το «μαξιλάρι» έφτανε τα 47,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα, θα αποπληρωθούν πρόωρα, για μία ακόμα φορά, περίπου 8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, εξοικονομώντας τόκους περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας οδηγεί σε εξοικονόμηση τόκων ύψους 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Η υποχώρηση στα 32 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς, συνδέεται με τις αυξημένες ανάγκες κάλυψης δαπανών στο τέλος κάθε έτους.

Με τη νέα προεξόφληση χρέους, η Ελληνική Δημοκρατία  θα έχει αποπληρώσει πρόωρα σχεδόν 16 δισ. ευρώ από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου (2,645 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, επιπλέον 5,290 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023 και 7,935 δισ. ευρώ αύριο) και το στόρι των πρόωρων αποπληρωμών έχει συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει μια ακόμα πρόωρη προεξόφληση ύψους 5,3 δισ. ευρώ για το 2025, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 21,3 δισ. ευρώ από τα 52,3 δισ. ευρώ του πρώτου δανείου διάσωσης από την ευρωζώνη.

Κανονικά, με βάση τη σύμβαση ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου εκτείνεται έως το 2041 αλλά σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αν δεν υπάρξουν ανατροπές, τα δανεικά του πρώτου μνημονίου θα αποπληρωθούν πολύ νωρίτερα.

Το αφήγημα της πρόωρης προεξόφλησης υποστηρίζουν τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου. Πρόσφατα, ο ΟΔΔΗΧ έλαβε το πράσινο φως από τον ESM ώστε να “ξεμπλοκάρουν” τα 15,5 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου, τα οποία βρίσκονταν σε κλειδωμένο λογαριασμό ως εγγύηση για την ομαλή επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές.

Η επάνοδος στην κανονικότητα, με σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου (σταθερά χαμηλότερες αποδόσεις στη δεκαετία σε σχέση με την Ιταλία και συγκυριακά ακόμα και από τη Γαλλία) και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οδήγησαν στην απελευθέρωση αυτών των κεφαλαίων.

Από τα 7,9 δισ. ευρώ της αυριανής πρόωρης αποπληρωμής, τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται ακριβώς από τα κλειδωμένα μέχρι πρότινος κεφάλαια.

Το 2025 ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει εκδόσεις ομολόγων έως 8 δισ. ευρώ προκειμένου να διατηρήσει ενεργή την επικοινωνία με την αγορά καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν περιορισμένες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού 2025, ο οποίος συζητείται στη Βουλή, οι ταμειακές χρηματοδοτικές ανάγκες το 2025 προβλέπονται στα 14,080 δισ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 8,540 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζεται και η ανάλωση διαθεσίμων ύψους 3,081 δισ. ευρώ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-13 07:28:00

Back to top button