Επιστήμη

Πρωτοποριακό μίνι ρομπότ πραγματοποιεί εικονικές βιοψίες

Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό μαγνητικό ρομπότ που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου. Το ρομπότ που ανέπτυξε η ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία, δημιουργεί τρισδιάστατες υπερηχογραφικές σαρώσεις από το εσωτερικό του σώματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το ρομπότ θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, επιτρέποντας τις «εικονικές βιοψίες»- μη επεμβατικές σαρώσεις που παρέχουν άμεσα διαγνωστικά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα αυτά βοηθούν τους γιατρούς να ανιχνεύσουν, να σταδιοποιήσουν και ενδεχομένως να θεραπεύσουν αλλοιώσεις σε μία μόνο διαδικασία, εξαλείφοντας την ανάγκη για συμβατικές βιοψίες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα γεωμετρικό σχήμα που επιτρέπει στο ρομπότ να κυλά με ακρίβεια μέσα στο ανθρώπινο σώμα, κάνοντας εφικτή την ακριβή πλοήγηση και απεικόνιση των εσωτερικών ιστών. Στη συνέχεια, το εξόπλισαν με μια μικρή συσκευή υψηλής συχνότητας για τη λήψη λεπτομερών τρισδιάστατων εικόνων των εσωτερικών ιστών.

«Αυτή η έρευνα μας επέτρεψε να ανασυνθέσουμε μια τρισδιάστατη εικόνα υπερήχων που λήφθηκε από μια κάψουλα βαθιά μέσα στο έντερο – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει» δήλωσε ο Πιέτρο Βαλντάστρι, καθηγητής και επικεφαλής του τομέα Ρομποτικής και Αυτόνομων Συστημάτων και Διευθυντής του STORM Lab.Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η συσκευή απεικόνισης – ένα σύστημα μικροϋπερήχων 28 MHz – δημιουργεί μια υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατη ανασύνθεση της περιοχής που σαρώθηκε. Από αυτή την εικονική ανασύνθεση, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να δημιουργήσουν τομές παρόμοιες με αυτές που γίνονται σε μια συμβατική βιοψία.

«Συνδυάζοντας την προηγμένη ρομποτική μας με ιατρική απεικόνιση υπερήχων, προχωράμε αυτή την καινοτομία ένα βήμα παραπέρα από την συμβατική κολονοσκόπηση, επιτρέποντας στους γιατρούς να διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν σε μία μόνο διαδικασία – εξαλείφοντας την αναμονή μεταξύ διάγνωσης και επέμβασης» εξήγησε η Νικίτα Γκρίνιτζ, μέλος του STORM Lab του Πανεπιστημίου του Λιντς.

«Αυτό όχι μόνο καθιστά τη διαδικασία πιο άνετη για τους ασθενείς, αλλά επίσης μειώνει τους χρόνους αναμονής, ελαχιστοποιεί τις επαναληπτικές διαδικασίες και ανακουφίζει από την ανησυχία της αναμονής για τα ενδεχόμενα αποτελέσματα καρκίνου» πρόσθεσε.

Η επόμενη φάση της έρευνας περιλαμβάνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Robotics».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-31 15:12:00

Back to top button