Υγεία

Προσωπικός γιατρός: Oι ασθενείς πληρώνουν μόνο αν δηλώσουν τον δικό τους ιδιώτη γιατρό

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤ, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας: 

Για τη δυνατότητα να επιλέξουν οι πολίτες ως προσωπικό γιατρό το δικό τους ιδιώτη γιατρό:

«Δεν πληρώνουν οι ασθενείς στον προσωπικό γιατρό παρά μόνον εάν, κάποιος θέλει να δηλώσει ως προσωπικό γιατρό τον δικό του ιδιώτη γιατρό. Για παράδειγμα, εγώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχω έναν γιατρό που τον έχω δικό μου, τον εμπιστεύομαι, και μέχρι σήμερα δεν μπορούσα να τον δηλώσω ως οικογενειακό μου γιατρό, έπρεπε να δηλώσω κάποιον από τον κατάλογο. Εμείς στο εξής θα παρέχουμε την επιλογή να μπορεί ο κάθε ασθενής να δηλώσει και το δικό του γιατρό στον οποίον ούτως ή άλλως πήγαινε και πλήρωνε».

Για τις αναγκαίες αυξήσεις τιμών σε ορισμένα φάρμακα προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά: 

«Η Ελλάδα πήγαινε τις τιμές των φαρμάκων μόνο προς τα κάτω για περίπου 15 χρόνια λόγω της κρίσης. Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουμε. Θέλουμε να υπάρχουν φάρμακα; Αν θέλουμε να υπάρχουν φάρμακα υπάρχει κάποιο κόστος για αυτά. Τσάμπα δεν μπορεί να είναι τα φάρμακα. Για παράδειγμα, η ετοποσίδη επωλείτο στην Ελλάδα 9 ευρώ. Στη Γερμανία 50. Η εταιρεία προτιμά να το πουλάει στα 50 παρά στα 9. Το είχε αποσύρει από την Ελλάδα. Τόσο απλά. Δεν μπορώ να το εξηγήσω απλούστερα».  

«Εγώ δε θέλω να κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλί, με ενοχλεί. Από τους 800 κωδικούς οι 600 αυξήθηκαν από 1 έως 2 ευρώ. Είναι περίπου 30 οι κωδικοί που έχουν πραγματικά μεγάλες αυξήσεις, δηλαδή πάνω από 10 ευρώ. Λοιπόν, θέλω ο ασθενής όταν ψάξει ένα φάρμακο να το βρει. Γιατί αν δεν το βρει η ζημιά στην υγεία του είναι πολύ μεγαλύτερη. Σήμερα που μιλάμε Σεπτέμβριος του 2024 οι ελλείψεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 είναι στο ένα δέκατο. Τα εννέα δέκατα των ελλείψεων έχουν καλυφθεί λόγω αυτής της πολιτικής».

Για τα νέα κίνητρα που θα δίνονται στους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν ως ειδικότητα την Παθολογία: 

«Το νομοσχέδιο έχει πράγματα που συζητάγαμε πάρα πολλά χρόνια. Ένα από αυτά είναι ότι δίνουμε πολύ σοβαρά κίνητρα οικονομικά, για να επιλέξει κάποιος απόφοιτος της ιατρικής, την ειδικότητα του παθολόγου. Πάνε πολύ λίγοι στην Ελλάδα. Για να πηγαίνουν περισσότεροι δώσαμε κίνητρα. Προσδοκούμε με αυτό να έχουμε σε λίγα χρόνια αρκετούς παθολόγους στην Ελλάδα. Δε λέω αύριο, γιατί έχει κάποιον χρόνο η ειδικότητα, έτσι;».

Για το αίτημα αναίρεσης που κατέθεσε ο κ. Πολάκης κατά της αθωωτικής απόφασης στη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ: 

«Για να κάνεις νομικά αναίρεση τι πρέπει να κάνεις; Πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση, να την παραλάβεις και να πας να την αναιρέσεις και να πει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αν θα την κάνει δεκτή την αναίρεση ή όχι. Αυτή η απόφαση δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, θέλει δύο με τρεις μήνες για να μπορέσει να καθαρογραφεί. Άρα σε τι έκανε αναίρεση; Αφού δεν έχει πάρει την απόφαση».


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-26 11:26:59

Back to top button