Αθλητικά

Πρέμιερ Λιγκ: Οι οπαδοί πληρώνουν ακριβά την αφοσίωση στην ομάδα τους

Η απόφαση της Μάντσεστερ Σίτι να συνεργαστεί με την πλατφόρμα μεταπώλησης εισιτηρίων, Viagogo, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, σήμανε συναγερμό στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών της. Τρεις από τους μεγαλύτερους συνδέσμους (1894, Trade Union Blues και MCFC Fans Foodbank) κάλεσαν τους υποστηρικτές της πρωταθλήτριας Αγγλίας σε ένα πρωτότυπο μποϊκοτάζ: να απέχουν από τα εννέα πρώτα λεπτά του χθεσινού (2/3) αγώνα εναντίον της Λέστερ, παραμένοντας συγκεντρωμένοι στον περιβάλλοντα χώρο του «Ετιχαντ». Εννέα λεπτά, γιατί η Viagogo είναι η ένατη εταιρεία με την οποία η διοίκηση του συλλόγου υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία.

«Χωρίς τους οπαδούς, το ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα», ήταν το κεντρικό σύνθημα της διαμαρτυρίας, την οποία «ευλόγησε» και ο προπονητής της Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα, δηλώνοντας ότι «οι φίλαθλοι έχουν απόλυτο δίκιο». Γιατί αντιδρούν; Το εξήγησε στο BBC Sport με μια (ρητορική) ερώτηση ο Σύνδεσμος Οπαδών Ποδοσφαίρου της Αγγλίας (FSA): «Γιατί ένας σύλλογος να εμπλέκει στη διαδικασία πώλησης των εισιτηρίων μια εταιρεία, της οποίας ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι να αποκομίζει κέρδη από την αύξηση της τιμής τους;».

Η Σίτι απαγορεύει στους οπαδούς της να πωλούν τα εισιτήριά τους σε συγγενείς και φίλους, ακόμη και στην ονομαστική τους αξία. Αλλά, από την άλλη, συνεργάζεται με ιστότοπους μεταπώλησης. Προφανώς, για να βάλει στα ταμεία της περισσότερα χρήματα. Δεν την απασχολούν ούτε, καν, τα θέματα ασφάλειας που ενδέχεται να προκύψουν – κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποια χέρια θα καταλήξουν αυτά τα εισιτήρια.

Με κρυφές ή φανερές αυξήσεις, οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ προσφέρουν στους θεατές τις (υπέροχες, είναι αλήθεια) παραστάσεις τους όλο και πιο ακριβά. Για τη σεζόν 2024-2025, η μέση αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων ξεπερνά το 7%. Μόνο η Κρίσταλ Πάλας τις διατήρησε στα περσινά επίπεδα. Η Νότιγχαμ Φόρεστ τις ανέβασε κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Η Αστον Βίλα χρεώνει το φθηνότερο εισιτήριο των εντός έδρας αγώνων της στην Ευρώπη, 116 ευρώ.


Γιατί το κάνουν; Επειδή μπορούν. Τόσο απλά. Επειδή στις περισσότερες αγωνιστικές της Πρέμιερ Λιγκ, το ποσοστό πληρότητας των αγγλικών γηπέδων αγγίζει έως και το 99%. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τις ομάδες που πάνε καλά. Στα εντός έδρας ματς της (απογοητευτικής εφέτος) Μάντσεστερ Σίτι, η πληρότητα του «Ετιχαντ» ποτέ δεν έπεσε κάτω από το 92%. Παρά την καταστροφική (σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα) σεζόν της, η Γιουνάιτεντ γεμίζει ασφυκτικά το «Ολντ Τράφορντ» στα περισσότερα παιχνίδια της.

Στην αναμέτρησή της με την Μπράιτον (ηττήθηκε 3-1) έμειναν κενά μόλις 550 καθίσματα. Γιατί, λοιπόν, να μην αυξήσει κι άλλο τις τιμές στις κάρτες διαρκείας για το 2025-2026, όπως ανακοίνωσε τον Μάρτιο; Οι οπαδοί των «Κόκκινων Διαβόλων» αντέδρασαν έντονα. Μια εβδομάδα πριν από το μεγάλο ντέρμπι του Μάντσεστερ με τη Σίτι, την Κυριακή (6/3), τα εισιτήρια δεν είχαν εξαντληθεί. Η Γιουνάιτεντ αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές για το συγκεκριμένο ματς, από τα 80 ευρώ στα 50, όμως δεν θα αλλάξει τα σχέδιά της. Σκοπεύει να συνεχίσει τις ανατιμήσεις, ακόμη και στα εισιτήρια για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους φίλους της.


«Σταματήστε να εκμεταλλεύεστε την αφοσίωσή μας», έγραφε ένα τεράστιο μπάνερ έξω από το «Ανφιλντ» λίγες ώρες πριν από την έναρξη του ντέρμπι Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ, στην κοινή συγκέντρωση των οπαδών των δύο ομάδων, που διαμαρτύρονταν για τα πανάκριβα εισιτήρια. Η διοίκηση της Λίβερπουλ ανταποκρίθηκε. Τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι δεν θα ανεβάσει τις τιμές στα εισιτήρια γενικής εισόδου και στα διαρκείας για τη σεζόν 2025-2026. Ηταν μια μεγάλη νίκη των οπαδών της, αλλά και μια εξαίρεση στον κανόνα. Οι σύλλογοι που θορυβήθηκαν από τις έντονες αντιδράσεις μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, το κέρδος είναι πολύ πιο… συγκινητικό από ό,τι η αφοσίωση των οπαδών. Οχι μόνο το κέρδος του συλλόγου, αλλά, ενίοτε, και το προσωπικό τους. Ο Τοντ Μπόελι… το τερμάτισε. Δίνει εισιτήρια των αγώνων της Τσέλσι σε εταιρεία της οποίας είναι συνιδιοκτήτης. Η Vivid Seats, που εδρεύει στις ΗΠΑ, απευθύνεται σε τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν το «Στάμφορντ Μπριτζ». Πολλοί από αυτούς δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε ένα ματς των «Μπλε», όμως είναι πρόθυμοι να πληρώσουν έως και 20.000 ευρώ για ένα εισιτήριο. Οι «μιά ζωή Τσέλσι» ας τη δουν από την τηλεόραση.


. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-03 10:11:00

Back to top button