Υγεία

Πράσινο φως σε τεστ για τον καρκίνο της μήτρας που κάνουν μόνες τους οι γυναίκες

Οι γυναίκες θα μπορούν να λαμβάνουν μόνες κολπικά δείγματα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Τη δυνατότητα να συλλέγουν μόνες του κολπικό επίχρισμα που θα εξεταστεί για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) έχουν πλέον οι γυναίκες στις ΗΠΑ, μετά από την απόφαση της αρμόδιας Αρχής της χώρας να εγκρίνει την αυτοδειγματοληψία (self-sampling) για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η μέθοδος είναι ήδη εγκεκριμένη και σε άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Αυστραλία.

Όπως ανακοίνωσαν η εταιρεία βιοτεχνολογίας Roche και η εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Becton, Dickson & Co. (ή BD), η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την αυτοδειγματοληψία για χρήση με τα αντίστοιχα HPV τεστ.

Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες στις ΗΠΑ θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κιτ αυτοδειγματοληψίας σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης (π.χ. στο γραφείο του γιατρού τους). Ωστόσο αρχίζει σύντομα μελέτη που θα εξετάσει αν η μέθοδος είναι ακριβής όταν χρησιμοποιείται και στο σπίτι.

Θα εξετάζονται περισσότερες γυναίκες

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από ογκογόνα στελέχη του ιού HPV. Χάρη στον προληπτικό έλεγχο, τα κρούσματά τους έχουν μειωθεί πολύ. Παρ’ όλα αυτά στην χώρα μας υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται ετησίως περισσότερα από 470 περιστατικά. Καταγράφονται επίσης 260 θάνατοι από τη νόσο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO).

«Η αυτοδειγματοληψία μπορεί να αυξήσει την πρόσβαση στη διάγνωση και να μειώσει τα εμπόδια, παρέχοντας σε περισσότερες γυναίκες τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης», δήλωσε η Dr. Karen E. Knudsen, διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS).

Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι σωτήριος. Εν τούτοις, δεν υποβάλλονται τακτικά σε αυτόν όλες οι γυναίκες. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κρούσματα της νόσου ανιχνεύονται σε γυναίκες οι οποίες ουδέποτε είχαν ελεγχθεί ή δεν είχαν ελεγχθεί πρόσφατα.

Οι αιτίες γι’ αυτό είναι ποικίλες. Για κάποιες γυναίκες είναι επώδυνη η χρήση του διαστολέα από τον γιατρό για τη λήψη του δείγματος. Άλλες αισθάνονται άβολα με την εξέταση. Πολλές μένουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν υγειονομικοί εκπαιδευμένοι στη λήψη επιχρίσματος. Όλ’ αυτά τα εμπόδια ελπίζεται ότι θα αντιμετωπιστούν με την αυτοδειγματοληψία.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-16 13:40:18

Back to top button