Οικονομία

«Πράσινο φως» για την απόκτηση κοινού ελέγχου από ΜΟRE και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, επί της ΑΙΟΛΙΚΗ

Την έγκριση της έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για την απόκτηση κοινού ελέγχου επί της Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως Μ.Α.Ε. από την Motor Oil και την Τέρνα Ενεργειακή.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει πως εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση, η οποία αφορά στη δημιουργία κοινής επιχείρησης μέσω της απόκτησης κοινού ελέγχου από τις εταιρείες «MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» (MORE) και «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) επί της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.» (ΑΙΟΛΙΚΗ).

H Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεδρίασε σήμερα, σε ολομέλεια και αποφάσισε, ομόφωνα (Απόφαση 860/2024) να εγκρίνει τη συγκέντρωση.

Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, η MORE δραστηριοποιείται στην παραγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λειτουργεί έως σήμερα αιολικά/φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 839 MW.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εκμετάλλευση εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών πάρκων και άλλων ΑΠΕ ενώ η ΑΙΟΛΙΚΗ, θυγατρική επί του παρόντος σε ποσοστό 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θα δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο αξιολόγησης της εν λόγω συναλλαγής, εξέτασε τη φύση του αποκτώμενου ελέγχου επί της ΑΙΟΛΙΚΗ, ο οποίος συνίσταται στη μεταβολή του, από αποκλειστικό, σε κοινό.

Επίσης αξιολόγησε τις σχετικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένης της αγοράς παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής, την αγορά κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο λιανικής, την αγορά φορέων σωρευτικής εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ (ΦοΣΕ) και την αγορά προμήθειας φυσικού αερίου σε επίπεδο χονδρικής) και έκρινε ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού δεν θα μεταβληθούν ως αποτέλεσμα της υπό κρίση συναλλαγής, ούτε σε οριζόντιο ούτε σε κάθετο επίπεδο καθώς και ότι δεν πιθανολογείται συντονισμός της ανταγωνιστικής συμπεριφοράς των μητρικών επιχειρήσεων, κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 3 του ν. 3959/2011.

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ομόφωνα ενέκρινε, κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 17:25:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button