Οικονομία

«Πράσινο φως» από Λευκωσια στα δυο πρώτα κρίσιμα ορόσημα

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνέχιση της κατασκευής του καλωδίου από τη Nexans μετά το πράσινο φως που άναψε η ρυθμιστική αρχή της Κύπρου στα δύο πρώτα κρίσιμα ορόσημα, κατ’ εφαρμογή του “οδικού χάρτη” που συμφωνήθηκε χθες κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλιδη.

Στις αποφάσεις της ΡΑΕΚ που δημοσιεύτηκαν πριν απο λίγο τροποποιείται το ρυθμιστικό πλαίσιο για το έργο. Πρώτον “κλειδώνουν» στα 125 εκατ. ευρώ τα έσοδα που θα ανακτηθούν στην Κύπρο, για να καλύψουν τις δαπάνες κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2029. Σε δεύτερη αποφαση, η ΡΑΕΚ καθορίζει το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για το έργο στο 8,3% για 17 χρόνια (από 12 που προβλεπόταν αρχικά).

Στην πρωτη απόφαση, τίθεται ως επιτρεπόμενο έσοδο προς ανάκτηση για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2025 έως 31 Δεκεμβρίου του 2029 το ποσό των 25 εκατ ευρώ ανά έτος, με συνολικό ανώτατο όριο επιτρεπόμενου εσόδου προς ανάκτηση για την πενταετια, τα 125 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η κατ’ έτος ανάκτηση δαπανών θα μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον έχει διατεθεί το σχετικό ετήσιο πόσο από το Πάγιο Ταμείο της Κυπρου για την οριζόντια μείωση των τιμολογίων των καταναλωτών ηλεκτρισμού στη βάση της εφαρμογής της προ ημερών απόφασης του υπουργικού συμβουλίου.

Το οποιοδήποτε επιπλεον ποσό προκύψει κατα τη φαση της κατασκευής θα συνυπολογίζεται και θα ανακτηθεί μετά την έναρξη και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της διασύνδεσης.

Στην απόφαση γίνεται γνωστή και η δέσμευση ότι το συνολικό κόστος του έργου δεν αναμένεται να αυξηθεί περαν του 5% επί του σημερινού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα δύο κίνητρα (ανάκτηση εσόδου και επέκταση του WACC), «παρέχονται και στο πλαίσιο των δηλώσεων και στη βάση των αναφορών και διαβεβαιώσεων του Φορέα Υλοποίησης ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και της εταιρείας Nexans Norway AS ότι το συνολικό κόστος του έργου, που έχει καθορισθεί στα 1,939.200 εκατ. ευρώ, δεν θα αυξηθεί πέραν του 5% με την ολοκλήρωση της μελέτης βυθογράφησης που διεξάγει η εταιρεία Nexans Norway AS, παράλληλα με την κατασκευή του καλωδίου, ούτε και με την ολοκλήρωση της τελικής προσφοράς από την ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή των σταθμών μετατροπής».

Εκκρεμει και η αποφαση για επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου, ισόποσα, 50%-50%, μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, έναντι της αρχικής αναλογίας 63%-37%. Αφορά την ανάκτηση από τον φορέα υλοποίησης των δαπανών, στο σενάριο που το έργο μπλοκάρει για λόγους ανωτέρας βίας, εξωτερικού κινδύνου και χωρίς δική του υπαιτιότητα.

Η μεγάλη φυσικά εκκρεμότητα, που δεν επηρεάζει ωστόσο την συνέχιση του έργου από τη Nexans, αφορά το επίμαχο θέμα της μετοχικής εισόδου της Κύπρου στον Great Sea Interconnector.

Η αναφορά στην ανακοίνωση της κυπριακής πλευράς ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης «επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας» παραπέμπει στο due diligence, με εκτιμωμενο χρονικό ορίζοντα το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 15:56:23

Back to top button