Κόσμος

Πράκτορες της CIA ανέλαβαν δράση στον Λίβανο

Αποκαλυπτικές πληροφορίες διακίνησε ένα λιβανέζικο ενημερωτικό μέσο φίλα προσκείμενο στην επί της ουσίας ακέφαλη μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα Χεζμπολάχ. Η εφημερίδα «Αλ Αχμπάρ» δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικό με την τρέχουσα δραστηριότητα της CIA στον Λίβανο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, κυρίως όσον αφορά τις εμφύλιες έχθρες στη Βηρυτό και το μάλλον ασίγαστο μίσος μεταξύ των τριών βασικών φατριών, αφορά τη συνεννόηση των αμερικανών μυστικών πρακτόρων με ορισμένους ντόπιους συναδέλφους τους των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κεντρικά του Λάνγκλεϊ απέστειλαν δεκαπενταμελές κλιμάκιο πρακτόρων με σκοπό να βοηθηθεί ο «σταθμός» της CIA στον Λίβανο όσον αφορά τη συγκέντρωση πληροφοριών για τη σιιτική οργάνωση.

Οι αμερικανοί κατάσκοποι έχουν έρθει και σε επαφές με τις ντόπιες πηγές τους, οι οποίες κατοικοεδρεύουν στις υπηρεσίες ασφαλείας του λιβανέζικου κράτους. H CIA επείγεται να μάθει σε ποιο επίπεδο επιχειρησιακής κατάστασης βρίσκεται τώρα η Χεζμπολάχ, πώς συντονίζει τη δράση της και πόσο, τελικά, επλήγη η διοίκησή της από τα χτυπήματα της Μοσάντ.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Ισραήλ, τα ντόπια media και οι ντόπιες μυστικές υπηρεσίες απασχολούνται με την «υπερβολική διαφάνεια» που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια ο ισραηλινός στρατός όσον αφορά τις εγκαταστάσεις του.

Τον κατηγορούν ότι έχει δημοσιεύσει ακρίτως φωτογραφικό υλικό από στρατόπεδα, πληροφορίες που γίνονται ανάρπαστες από τους εχθρούς του εβραϊκού κράτους και με σκοπό την κατάστρωση σχεδίων επιθέσεως.

Φυσικά και υπάρχει στρατιωτική λογοκρισία στο Ισραήλ, ωστόσο η ενημερωμένη σε τέτοια ζητήματα Corriere della Sera (Γκουίντο Ολίμπιο) έγραψε ότι οι καταγγέλλοντες ανέφεραν έναν ιστότοπο με αντικείμενο τους νεοσυλλέκτους, όπου ο επισκέπτης του… ξεναγείται σε ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 17:11:00

Back to top button