Οικονομία

Πού «κλείδωσαν» τα τιμολόγια ρεύματος για τον Οκτώβρη

Το τέλος αυτής της φάσης των κρατικών επιδοτήσεων στο ρεύμα αφήνει ανεπηρέαστα τα τιμολόγια του Οκτωβρίου.

Στη μεγάλη εικόνα, οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν χθες οι εννέα πάροχοι της αγοράς, παρ’ ότι για κάποιους η απουσία της ενίσχυσης μεταφράζεται σε αυξήσεις, διατηρεί αμετάβλητα τα γενικά επίπεδα τιμών.

Σαν μέση τιμή προκύπτει μια χρέωση 16 λεπτά, όσο σχεδόν και το Σεπτέμβρη, με τη ΔΕΗ, εξαιτίας της απόφασης να μειώσει το δικό της τιμολόγιο, να τραβά προς τα κάτω το μέσο όρο των τιμών, λόγω του συντριπτικά μεγάλου μεριδίου που έχει στη κατανάλωση φορτίων.

Σε επτά στα δέκα νοικοκυριά, όσο το μερίδιο της επιχείρησης στη χαμηλή τάση, η χρέωση των 14,96 λεπτών για τον Οκτώβρη, είναι μειωμένη 6,1% έναντι του προηγούμενου μήνα. Συνυπολογίζοντας ωστόσο και την επιδότηση, διαμορφώνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβρη (14,54 λεπτά). Τα τιμολόγια του Οκτωβρίου δεν αναμένεται να συνοδεύονται από κρατική στήριξη (1,4 λεπτά τον Σεπτέμβρη).

Κάνοντας την ίδια άσκηση για οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, όσο το μερίδιο της ΔEΗ μαζί με των δύο μεγαλύτερων εναλλακτικών παρόχων, δηλαδή Protergia και ΗΡΩΝ, η μέση τιμή «κλειδώνει», χωρίς πλέον επιδότηση, στα 15,6 λεπτά, έναντι 14,5 λεπτών τον προηγούμενο μήνα, με επιδότηση.

Στο δια ταύτα πάντως, οι μικρές αυτές διαφορές δεν αναμένεται να φανούν στους λογαριασμούς. Οι καταναλώσεις είναι χαμηλές λόγω του φθινοπώρου, οι κιλοβατώρες που «καίει» ένα νοικοκυριό λιγότερες και το τελικό αποτέλεσμα δεν θα διαφέρει από εκείνο του Σεπτεμβρίου.

Εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου, παρά την ένταση στη Μέση Ανατολή και της τιμής στο φυσικό αέριο που παραμένει σχετικά ψηλά, η εικόνα προς το παρόν, για τον Οκτώβριο, δείχνει ελεγχόμενη, βοηθούμενη και από τη παραδοσιακή χαμηλή ζήτηση στη συγκεκριμένη περίοδο. 

Στη περίπτωση του πράσινου τιμολογίου της Protergia (Οικιακό Value Special), η εταιρεία επέλεξε να κρατήσει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα αμετάβλητη τη τιμή στα 15,99 λεπτά, αλλά τον Σεπτέμβρη μετά την επιδότηση είχε «κλειδώσει» στα 14,59 λεπτά. Σταθερή για 4ο μήνα κράτησε την τιμή και ο Ηρωνας (Basic Home) στα 15,88 λεπτά, η οποία όμως το Σεπτέμβρη μετά την επιδότηση είχε διαμορφωθεί στα 14,48 λεπτά. Η Elpedison ανακοίνωσε για το δικό της πράσινο τιμολόγιο (έως 100 kWh), τιμή στα 15,85 λεπτά, έναντι 14,45 λεπτών το Σεπτέμβρη, λόγω πάντα της επιδότησης, και από 100 kWh και πάνω το κρατά σταθερό, στα 18,55 λεπτά.

Στη περίπτωση της Φυσικό Αέριο η τιμή του πράσινου τιμολογίου είναι 15,91 λεπτά από 15,95 λεπτά, της NRG στα 15,83 λεπτά (από 17,33) και της ZeniΘ στα 14,90 λεπτά (από 14,43 λεπτά). Τέλος, η ΕΛΙΝ (Power On! Home Green) έχει τιμή 13,97 λεπτά (από 14,59 λεπτά) και η Volton 17,89 λεπτά (από 18,08 λεπτά).

Η αποκλιμάκωση των χρηματιστηριακών τιμών και η χαμηλή κατανάλωση που σημαίνει λογαριασμούς με λιγότερες κιλοβατώρες, είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους το ΥΠΕΝ επέλεξε να μην ανακοινώσει επιδοτήσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η τρίτη αιτία αφορά το γεγονός ότι ένας τυχόν νέος γύρος θα απαιτούσε εκ νέου φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή. Τα 1,4 λεπτά η κιλοβατώρα που έδωσε για το Σεπτέμβριο κόστισαν 20 εκατ ευρώ και ακόμη και το σχετικό ταμείο έχει αδειάσει. Τυχόν δε, μικρότερη ενίσχυση θα ήταν απολύτως ανούσια.

Βοηθούμενη και από τη κατανάλωση που ήταν 30% μικρότερη του προηγούμενου μήνα, η μέση χονδρική τιμή του Σεπτέμβρη έκλεισε στα 112,35 ευρώ η μεγαβατώρα, (από 129 ευρώ τον Αύγουστο), δηλαδή χαμηλότερα κατά 13%. Καθόλου τυχαίο ότι η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα κινείται σταθερά τις τελευταίες μέρες κάτω των 100 ευρώ η μεγαβατώρα, εξαιτίας και της μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Εξαίρεση η σημερινή μέρα, που το φυσικό αέριο έχει μερίδιο 42%, με τη μέση τιμή χονδρικής να «παίζει» στα 102,46 ευρώ η μεγαβατώρα.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-02 08:04:02

Back to top button