Οικονομία

Πού βρήκε… τοίχο το πρόγραμμα «Σπίτι Μου ΙΙ»

Ο σφιχτός περιορισμός ως προς την παλαιότητα του ακινήτου που υπάρχει στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου ΙΙ» και αφορά την έκδοση οικοδομικής άδειας το 2005 και ανέγερση του οικήματος έως το 2007, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας εξεύρεσης κατοικιών προς πώληση και οδηγεί σε άνοδο των τιμών με αποτέλεσμα να αποτελεί τροχοπέδη στην επίτευξη του στόχου της φθηνής στέγης βάσει του οποίου δημιουργήθηκε το εν λόγω πρόγραμμα.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να δει εκ νέου την παράμετρο αυτή και να προχωρήσει σε αλλαγές, ακόμη και στην άρση οποιαδήποτε περιορισμού ως προς την παλαιότητα των ακινήτων προκειμένου τα 2 δισ. ευρώ του προγράμματος να φθάσουν στους πολίτες.

Επισημαίνουν δε ότι η αντίστοιχη περίμετρος ως προς την έκδοση της οικοδομικής άδειας και ανέγερση της κατοικίας στο «Σπίτι Μου Ι» ήταν μεγαλύτερη καθώς προβλέπονταν έκδοση της άδειας το 2007 και ανέγερση έως και το 2010 και παρά ταύτα, έμειναν αδιάθετα 250 εκατ. ευρώ (σ.σ. το συνολικό ύψος του «Σπίτι Μου Ι» ήταν 1 δισ. ευρώ).

Όσο για τους αριθμούς, στις τράπεζες έχουν περάσει 34.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 24.000 έχουν εγκριθεί και μόλις 3.000 είναι οι υπαγωγές, έχουν δηλαδή βρει το ακίνητο. «Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει αδιάθετο ένα μεγάλο ποσοστό από τα 2 δισ. ευρώ του προγράμματος», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Δε δανείζονται!

Πέραν του προγράμματος Σπίτι Μου ΙΙ η ζήτηση στεγαστικών δανείων παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικίας αποφεύγουν «με ευλαβικό τρόπο τον δανεισμό», όπως υπογραμμίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Μολονότι τα επιτόκια των νέων δανείων κινούνται από το 2,70% έως το 4,20% για 30 έτη, είναι δηλαδή χαμηλά σε σχέση με το παρελθόν, οι πολίτες διστάζουν να απευθυνθούν στις τράπεζες.

Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι το 90% των αγορών ακινήτων (όχι για επενδυτικούς σκοπούς αλλά για κατοικία) γίνεται με μετρητά. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το φαινόμενο αυτό είναι καθολικό στην αγορά, με τους κατασκευαστές πολυκατοικιών να έχουν πωλήσει από τα μπετά όλα τα ακίνητα, χωρίς κανένας ιδιοκτήτης να έχει πάρει τραπεζικό δανεισμό.

«Έχουμε παραδείγματα σε περιοχές όπως η Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο όπου μόλις μία στις 20 συναλλαγές αγοράς ακινήτου γίνεται με τραπεζικό δανεισμό», δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας αρμόδιο για την στεγαστική πίστη.

Μάλιστα, αρκετοί από τους 24.000 πολίτες που έχουν πάρει έγκριση για να αγοράσουν σπίτι μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι Μου ΙΙ» θα μπορούσαν, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, να πάρουν στεγαστικό δάνειο από την τράπεζα, καθώς πληρούν τα κριτήρια, ωστόσο δεν το κάνουν.

Φρένο στις αποπληρωμές

Το break even στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και η οριακά θετική πιστωτική επέκταση με χαμηλούς όμως όγκους οφείλεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στο φρένο που μπήκε τους τελευταίους μήνες στις μερικές πληρωμές ή ολικές αποπληρωμές παλαιότερων στεγαστικών δανείων.

«Από τις αρχές του έτους, ίσως λίγο νωρίτερα, σταμάτησαν οι αποπληρωμές, οι οποίες ξεπερνούσαν σε μέγεθος τις εκταμιεύσεις των νέων στεγαστικών δανείων. Το σύστημα ισορροπεί και πλέον πρέπει να βρούμε τον τρόπο να έρθουν οι πολίτες στα γκισέ», τονίζει ένα εκ των στελεχών.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-31 07:33:00

Back to top button