Οικονομία

Πού βάζουν τον πήχη για Ελλάδα UBS, Capital Economics και Wood

Αρκετοί οίκοι έχουν προχωρήσει σε νέες εκτιμήσεις για την ελληνική για την επόμενη διετία και συνολικά οι προβλέψεις τους είναι αισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η Wood & Company επισημαίνει ότι σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για τα έτη 2025-2028, η Ελλάδα στοχεύει να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% με 2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, στοχεύοντας στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 1% του ΑΕΠ το 2024 σε 0,6% του ΑΕΠ το 2025.

Κατά τη γνώμη της, η Ελλάδα είναι καλύτερα θωρακισμένη απέναντι στην επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο από ό,τι οι περισσότερες άλλες χώρες της Ε.Ε. Αν και το προφίλ του πληθωρισμού είναι ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, δεν είναι αρκετά σημαντικό ώστε να επηρεάστει από τις κινήσεις της ΕΚΤ. Οι προσδοκίες είναι ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά 2% ή περισσότερο τα επόμενα χρόνια σε πραγματικούς όρους, κυρίως λόγω του αυξανόμενου ρυθμού επενδύσεων και της σταδιακής ανόδου του τουρισμού και της δυναμικότητας του βιομηχανικού τομέα.

Ο «χρησμός» της UBS 

H UBS παραμένει ακόμα πιο αισιόδοξη και διαμορφώνει τις εκτιμήσεις της υψηλότερα από τις επίσημες εκτιμήσεις για τις μακροοικονομικές επιδόσεις της χώρας μας. Ο οίκος αναφέρει ότι προβλέπει ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% και 2,3% την περίοδο 2025-2026, η οποία θα οφείλεται στην απορρόφηση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών Ταμείων, σε συνδυασμό με ισχυρή μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας θα ανακάμψει στο 2,8% το 2025 από το αναμενόμενο 2,5% το 2024. Στη συνέχεια προβλέπει μικρή συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της δραστηριότητας στο 2,3% το 2026.
Για τα επόμενα δύο χρόνια, πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προβλέπει ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω με ταχείς ρυθμούς. Εκτιμάει ότι ο λόγος θα διαμορφωθεί στο 152% του ΑΕΠ και, μέχρι το τέλος του 2025 και το τέλος του 2026, στο 146% του ΑΕΠ και στο 140% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Διετία υπεραπόδοσης από την Capital Economics

Η Capital Economics αναμένει νέα διετία υπεραπόδοσης για την Ελλάδα. Η χώρα θα έχει καλύτερη πορεία σε σχέση με την ευρωζώνη την επόμενη διετία και θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο οίκος αναμένει ότι το 2024 κλείνει με ανάπτυξη 2,3% και η χώρα θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2025 και ελαφρώς χαμηλότερα στο 1,9% το 2026.

Το χρέος θα μειωθεί στο 155% του ΑΕΠ το 2024, στο 147% φέτος και στο 141% το 2026, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 1,2% του ΑΕΠ πέρυσι θα κινηθεί στο 0,8% το 2025 και ακόμα χαμηλότερα, στο 0,5%, το 2026.

«Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε 0,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο, το τρίτο τρίμηνο του 2024, μετά από πολύ ταχεία ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του περυσινού έτους. Οι πιο έγκαιρες έρευνες για τις επιχειρήσεις υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί λίγο περισσότερο στο εγγύς μέλλον.

Ενώ οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν απότομα το τρίτο τρίμηνο του 2024, θα συνεχίσουν να αποτελούν καταλύτη για την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα, υποβοηθούμενες από τις εκταμιεύσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», προβλέπει η βρετανική εταιρεία εκτιμήσεων.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών θα πρέπει επίσης να αυξάνεται σταθερά τα επόμενα δύο χρόνια. Το εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί ελαφρώς φέτος και η αύξηση της απασχόλησης έχει σταματήσει, ωστόσο, η αύξηση των πραγματικών μισθών ενισχύει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει την βελτίωση της πραγματικής κατανάλωσης με εύλογο ρυθμό.

«Αναφορικά με τον πυρήνα του πληθωρισμού, μειώθηκε λίγο τον Νοέμβριο του 2024  αλλά ήταν αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 4,5%. Αυτό οφείλεται στον πληθωρισμό των υπηρεσιών και στην εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχιστούν και το 2025, καθώς οι αμοιβές του δημόσιου τομέα και ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 5%», προβλέπει η Capital Economics.

«Τέλος, στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι πειθαρχημένες δαπάνες της κυβέρνησής της και τα υγιή πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού βελτιώνουν σταθερά τα δημόσια οικονομικά. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ φέτος. Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, γεγονός που θα διατηρήσει τα spreads των ομολόγων υπό έλεγχο», καταλήγει η Capital Economics στην ετήσια στρατηγική για τις οικονομίες της Ευρωζώνης.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-06 08:19:00

Back to top button