Πούτιν – Τραμπ: «Εν αναμονή τηλεφωνικής συνομιλίας» για την Ουκρανία
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αποκάλυψε κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιχειρηθεί η απομάκρυνση των Ρώσων στρατιωτών από κάθε σπιθαμή του ουκρανικού εδάφους.
Ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην αμερικανική προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, εμφανίζει εαυτόν ως κορυφαίο στην επίτευξη συμφωνιών και έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να έχει πει με ποιόν τρόπο.
…
Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Γουόλτς, ο οποίος θα είναι ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε χθες Κυριακή 12/1, στο ABC ότι ο πόλεμος έχει γίνει ένας πόλεμος τύπου Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια «κρεατομηχανή ανθρώπων και πόρων με επιπτώσεις Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».
«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό πρέπει να σταματήσει με κάποιο τρόπο και με διπλωματικά μέσα», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Γουόλτς, πιστός στον Τραμπ ο οποίος έχει υπηρετήσει ως συνταγματάρχης στην Εθνοφρουρά.
«Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα διώξουμε και τον τελευταίο Ρώσο από κάθε σπιθαμή του ουκρανικού εδάφους, ακόμη και από την Κριμαία. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και νομίζω ότι έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα σε κάτι το οποίο ολόκληρος ο κόσμος αναγνωρίζει ως πραγματικότητα, οπότε ας προχωρήσουμε».
…
Ερωτηθείς συγκεκριμένα σχετικά με τις επαφές ανάμεσα στον Τραμπ και τον Πούτιν, ο Γουόλτς είπε: «Περιμένω ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία, τουλάχιστον μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Επομένως αυτό θα είναι ένα βήμα και θα το πιάσουμε από εκεί».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έχει αφήσει πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και τη σοβαρότερη ρήξη ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση από το 1962 και την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας.
Κρεμλίνο: Υπάρχει βούληση
…
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη κάποιες ειδικές προετοιμασίες σε εξέλιξη για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πρόσθεσε όμως πως υπάρχει η αντίληψη και η πολιτική βούληση για συνάντηση.
Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας είπε πως το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία και την Ουκρανία θα είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα οποιασδήποτε πιθανής διευθέτησης μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατυπώσει κατ’επανάληψη την ετοιμότητά του για επαφές με όλες τις χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, για την εξασφάλιση ενός τέλους στη σύγκρουση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Αναφερόμενος στον τελευταίο γύρο αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του ρωσικού ενεργειακού τομέα, ο Πεσκόφ τόνισε ότι μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου και ενέργειας και είπε πως η Μόσχα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις τους.
«Είναι σαφές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να υπονομεύσουν τις θέσεις των εταιριών μας με μη ανταγωνιστικούς τρόπους, αλλά περιμένουμε πως θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Την ίδια στιγμή, βέβαια, τέτοιες αποφάσεις δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν σε μια κάποια αποσταθεροποίηση των διεθνών αγορών ενέργειας, των αγορών πετρελαίου. Θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις συνέπειες και θα προσαρμόσουμε την εργασία των εταιριών μας έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες αυτών των … παράνομων αποφάσεων».
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε ευρύτερες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο την Παρασκευή, θέτοντας στο στόχαστρο τις εταιρίες Gazprom Neft και Surgutneftegaz καθώς και 183 πλοία που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο.
Το μέτρο έχει στόχο να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας για χρηματοδότηση του πολέμου με την Ουκρανία. Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως οι κυρώσεις μπορεί να κοστίσουν στη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, αν εφαρμοστούν αποτελεσματικά.
Οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια, που αγόραζαν μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία, να επιδιώξουν εναλλακτικούς προμηθευτές αργού. Πολλά δεξαμενόπλοια, που πλήττονται από τα τελευταία μέτρα, έχουν χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρουν πετρέλαιο σε αυτές τις δύο χώρες.
Ο Πεσκόφ είπε πως η σύγχρονη εμπειρία έδειξε πως είναι αδύνατο να περικοπούν οι φυσικές διαδρομές εφοδιασμού για ενέργεια.
«Εμποδίζεις κάτι σε ένα μέρος, και μια εναλλακτική επιλογή εμφανίζεται κάπου αλλού. Άρα, θα γίνει μια έρευνα για τις επιλογές εργασίας που θα ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες των κυρώσεων», είπε.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-13 14:20:00