Κόσμος

Πούτιν και Σι: Μάταιες οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν την Τετάρτη για την Ουκρανία και συμφώνησαν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι μάταιες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν στην κρατική τηλεόραση.

«Στο θέμα της Ουκρανίας, τονίσθηκε η ματαιότητα οποιωνδήποτε σχημάτων χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ στον δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης Πάβελ Ζαρούμπιν.

Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ είχαν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής τους Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που πραγματοποιείται στην Αστάνα – πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο SCO, γνωστός και ως «αντι-ΝΑΤΟ», είναι ένας ευρασιατικός πολιτικός και οικονομικός οργανισμός ασφάλειας και άμυνας που ιδρύθηκε από την Κίνα και τη Ρωσία το 2001. Τα άλλα πλήρη μέλη είναι η Ινδία, το Ιράν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Η σύνοδος κορυφής αποτελεί μέρος του σχεδίου της Κίνας να καθιερώσει αυτό που αποκαλεί «πολυμερή» παγκόσμια τάξη, η οποία δεν θα κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, σημείωσε ο Guardian.

Γρήγορη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2»

Ο Πούτιν και ο Σι έδωσαν εντολή στις εθνικές εταιρείες να συμφωνήσουν τους όρους παράδοσης για τον αγωγό φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2», «το συντομότερο δυνατό», μετέδωσε αργότερα την Τετάρτη το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ.

«Οι εργασίες για τη συμφωνία των όρων και των παραμέτρων θα συνεχιστούν. Έχουν δοθεί οδηγίες να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με το Interfax.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-03 21:41:27

Back to top button