Κόσμος

Πορτογαλία: Χιλιάδες πυροσβέστες στη μάχη με τις μαινόμενες πυρκαγιές

Περισσότεροι από 5.000 πυροσβέστες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Πορτογαλία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο Λουίς Μοντενέγκρο ανέφερε το όνομα του Ζοάο Σίλβα, ενός πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του από «ξαφνική ασθένεια» στη μάχη με τις φλόγες στην πόλη Ολιβέιρα ντε Αζεμέις, στην επαρχία του Πόρτο.

Το BBC σημείωσε πως οι θερμοκρασίες στην Πορτογαλία ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για μέρες. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των πυρκαγιών, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πορτογαλικές αρχές μιλούν για τον υψηλότερο πιθανό κίνδυνο να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε πολλές κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας έως την Τετάρτη – με την απειλή να παραμένει «πολύ υψηλή», τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή. Περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης έχουν ήδη καεί μεταξύ του Πόρτο και του Αβέιρο, στα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων, Lusa.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας υπήρχαν 128 ενεργές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές έχουν δεχθεί άτομα με εγκαύματα, αναπνευστικές δυσκολίες και άλλους τραυματισμούς από τις φλόγες.

Η αστυνομία έχει κλείσει πολλούς αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού δρόμου που συνδέει την πρωτεύουσα, Λισαβόνας, με το Πόρτο. Ο πρωθυπουργός, Μοντενέγκρο, εξέφρασε τα «θερμά του συλλυπητήρια» στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους πυροσβέστες του Ζοάο Σίλβα.

Η ΕΕ θα στείλει οκτώ πυροσβεστικά αεροπλάνα στην Πορτογαλία για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις σοβαρές πυρκαγιές. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μπλοκ «κινητοποιείται επειγόντως» και προέτρεψε τα κράτη-μέλη να στείλουν περαιτέρω βοήθεια.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη χώρα μας για την «ταχεία και ουσιαστική βοήθειά τους στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας» σε ανάρτησή του στο X/Twitter. Η χώρα διαθέτει ήδη 30 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα –και έχει αναπτύξει περισσότερα από 1.500 πυροσβεστικά οχήματα– αλλά οι αρχές δηλώνουν ότι η περίπλοκη κατάσταση απαιτεί πρόσθετη υποστήριξη.

Η Γαλλία συμφώνησε να προσφέρει δύο εναέρια μέσα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν. Αξιωματούχοι στη Λισαβόνα αναμένουν να φτάσουν ακόμη δύο από την Ισπανία. «Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στα καλύτερά της», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Πολλές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή Αβέιρο το Σαββατοκύριακο ανάγκασαν περίπου 70 κατοίκους να τραπούν σε φυγή, σύμφωνα με την αρχή πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας. «Η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου, αλλά είναι πολύ περίπλοκη», δήλωσε ο διοικητής της εθνικής πολιτικής προστασίας, Αντρέ Φερνάντες. Πρόσθεσε ότι η αυριανή «θα είναι μια δύσκολη μέρα».

Ο κόκκινος συναγερμός που βρίσκεται σε ισχύ για τον καύσωνα ο οποίος πλήττει αυτή την περίοδο τη χώρα θα διατηρηθεί και για τις επόμενες ημέρες. Ο δήμαρχος της πόλης Αλμπεγκαρία-α-Βέλια στο Αβέιρο, Αντόνιο Λουρέιρο, δήλωσε ότι τέσσερα σπίτια κάηκαν και άλλα 20 κινδυνεύουν γύρω από την πόλη. Αλλα δύο σπίτια καταστράφηκαν στην πόλη Καμπεσέιρας ντε Μπάστο, στην περιοχή της Μπράγκα, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Πορτογαλία και η γειτονική της Ισπανία έχουν καταγράψει συγκριτικά λιγότερες πυρκαγιές φέτος, κυρίως λόγω των υγρών και βροχερών πρώτων μηνών της χρονιάς. Ωστόσο, παραμένουν ευάλωτες στις φλόγες λόγω των θερμών και ξηρών συνθηκών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα στα οποία κυμαινόταν στο ξεκίνημα της βιομηχανικής εποχής – και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός και αν καταβληθούν γρήγορες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-17 12:51:16

Back to top button