Υγεία

Ποιους εξωτερικούς χώρους αφορά η πρόταση της Κομισιόν

Στην καλύτερη προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στοχεύει η πρόταση της Κομισιόν για επέκταση της απαγόρευσης καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους.

Βάσει της νέας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους προτείνεται να απαγορεύεται το κάπνισμα περιλαμβάνουν:

  • Υπαίθριους χώρους αναψυχής όπου είναι πιθανό να συγκεντρώνονται παιδιά, όπως παιδικές χαρές, πάρκα αναψυχής και πισίνες.
  • Εξωτερικούς χώρους που συνδέονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης (νοσοκομεία και σχολεία).
  • Δημόσια κτίρια.
  • Στάσεις λεωφορείων και σταθμούς άλλων μέσων μεταφοράς.

Αρμοδιότητα των κρατών μελών η πολιτική υγείας

Επικαλούμενη συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Κομισιόν προτείνει τα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις πολιτικές για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό και σε προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι οι συστάσεις για την καλύτερη προστασία των ανθρώπων από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα απευθύνονται στα κράτη μέλη. Όπως διευκρινίζει, δεδομένου ότι η πολιτική υγείας αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, οι χώρες καλούνται να εφαρμόσουν αυτές τις συστάσεις μέσω των δικών τους πολιτικών, όπως κρίνουν σκόπιμο, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και ανάγκες.

Βρετανία: Κάπνισμα τέλος και στους εξωτερικούς χώρους




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 11:51:27

Back to top button