Υγεία

Ποιος παράγοντας παίζει καταλυτικό ρόλο στην επάνοδο των ασθενών

Περίπου 1 στους 4 ασθενείς που έχουν πέσει και έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου θα χρειαστεί μακροχρόνια φροντίδα κατά το έτος μετά την πτώση τους.

Πολλοί ηλικιωμένοι υποφέρουν από μακροχρόνια προβλήματα υγείας μετά από κάταγμα ισχίου, ακόμη και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης ισχίου.

Τώρα, η έρευνα δείχνει ότι η ψυχική υγεία ενός ασθενούς θα μπορούσε να είναι καθοριστική για το πόσο καλά θα επανέλθει στα χρόνια μετά από αυτούς τους τραυματισμούς.

«Η αντιμετώπιση της συνολικής ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάρρωσης από κατάγματα ισχίου είναι ζωτικής σημασίας», καταλήγει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Δρ Sarah Berry.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περισσότεροι από 300.000 ηλικιωμένοι Αμερικανοί ενήλικες σπεύδουν κάθε χρόνο σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για κάταγμα ισχίου και περισσότερες από 500.000 επεμβάσεις αντικατάστασης ισχίου κάθε χρόνο περιλαμβάνουν κατάγματα ως αιτία.

Περίπου 1 στους 4 ασθενείς που έχουν πέσει και έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου θα χρειαστεί μακροχρόνια φροντίδα κατά το έτος μετά την πτώση τους.

Η νέα έρευνα εξέτασε στοιχεία για 129 γυναίκες άνω των 64 ετών που είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση κατάγματος ισχίου. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν στο πλαίσιο μελέτης με επικεφαλής τη δρ Ellen Binder του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.

Η νέα ανάλυση της Berry και των συνεργατών της εξέτασε συγκεκριμένα την «ανθεκτικότητα» των ασθενών μετά το κάταγμα του ισχίου τους.

Εξετάστηκαν πολυάριθμοι παράγοντες ψυχικής υγείας, όπως η εκπαίδευση του ασθενούς, οι δεξιότητες σκέψης, η ψυχική υγεία και τα καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως μετρήθηκαν σε διάφορα τεστ.

Η χαμηλότερη βαθμολογία των ασθενών στη λεγόμενη Γηριατρική Κλίμακα Κατάθλιψης, καθώς και η υψηλότερη βαθμολογία στο Global Mental Health Score, συσχετίστηκαν το καθένα με καλύτερη ανθεκτικότητα μετά από κάταγμα ισχίου.

Συνολικά, τα άτομα που αξιολογήθηκαν ως άτομα με «θετική ψυχική υγεία» είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα μετά το κάταγμα, ανέφεραν η Berry και οι συνεργάτες της.

Για την ίδια, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Hinda και Arthur Marcus του Χάρβαρντ για την έρευνα της γήρανσης, το μήνυμα που παίρνουμε είναι σαφές.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένες προσεγγίσεις φροντίδας που ενσωματώνουν την υποστήριξη της ψυχικής υγείας στα προγράμματα αποκατάστασης για τους ηλικιωμένους ενήλικες που αναρρώνουν από κατάγματα ισχίου», δήλωσε.

«Εστιάζοντας στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και στην ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας», πρόσθεσε σε δελτίο Τύπου του Χάρβαρντ, «μπορούμε ενδεχομένως να αυξήσουμε την ψυχολογική ανθεκτικότητα, μεγιστοποιώντας έτσι τις δυνατότητες ανάκαμψης των ηλικιωμένων ενηλίκων».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology: Series A.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερευνητές ανακάλυψαν τα κύτταρα του εγκεφάλου που μας δίνουν εντολή να σταματήσουμε να τρώμε

Πώς επηρεάζει το βάρος η πλαστική για τη μείωση του στήθους

Τι να κάνω σε περίπτωση σεισμού – Βίντεο και οδηγίες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-07 08:01:00

Back to top button