Auto

Ποιος κερδίζει στην μάχη της ηλεκτρικής κυριαρχίας;

Η Tesla έβλεπε εδώ και χρόνια να μην έχει αντίπαλο στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ωστόσο, οι Κινέζοι αποτελούν έντονα μέρος της πραγματικότητας στην παγκόσμια αγορά και η BYD έχει φέρει μία τεράστια πρόκληση στο μέχρι πρότινος μονοπώλιο.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ανταγωνίστηκε στα ίσα την Tesla πέρυσι, καταλαμβάνοντας το 16,5% στο σύνολο των ταξινομήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. Παρόλα αυτά, η εταιρεία Ίλον Μασκ κατάφερε ξανά να παραμείνει στην κορυφή, σημειώνοντας 18,2%.



Το 2024, η ιστορία έχει αλλάξει, όμως όχι άρδην. Η Tesla παραμένει στην κορυφή και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς ανακοίνωσε την πώληση 386.810 μονάδων κατά τη διάρκειά του. Όμως, ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε πτώση της τάξης του 9% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι (είχε πουλήσει 423.000 αυτοκίνητα).

Οι αναλυτές της FactSet έμειναν έκπληκτοι με τη χαμηλότερη επίδοση, λόγω του ότι είχαν υπολογίσει η Tesla να έχει δει αύξηση και όχι μείωση. Για την ακρίβεια, η αμερικανική εταιρεία είχε 15% λιγότερες πωλήσεις από ό,τι είχαν υπολογίσει οι αναλυτές.



Δεν αποκλείεται η πτώση να οφείλεται στις πολλές αυξομειώσεις τιμών των μοντέλων της που έχει κάνει η Tesla από πέρυσι. Υπενθυμίζουμε, ότι το best seller Model Y είχε σταδιακά όλο και χαμηλότερη τιμή το 2023, ενώ πρόσφατα αυξήθηκε ελαφρώς.

Παρά την μικρή αυτή αποτυχία, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή. Η BYD επικράτησε της Tesla για πρώτη φορά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και η αμερικανική μάρκα πήρε πίσω την πρωτιά αυτό το τρίμηνο.



Ο κινεζικός όμιλος παρέδωσε 300.114 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2024, που μεταφράζεται σε πτώση 43% (!) συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αν αναλογιστούμε ότι η Tesla πούλησε 386.810 αυτοκίνητα, τότε δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι οι Αμερικανοί κυριαρχούν ακόμα στην παγκόσμια αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-20 15:00:47

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button