Οικονομία

Ποιοι κερδίζουν από τα νέα φορολογικά μέτρα – Όφελος εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο

Σημαντικά οφέλη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, τα οποία κατά περίπτωση ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ελαφρύνσεις φόρου που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. 

Όπως εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση που φτάνει έως και 4%. Αυτό, μεταφράζεται σε 40 ευρώ έκπτωση στην περίπτωση που ο φόρος είναι 1.000 ευρώ, αλλά για μεγαλύτερα ποσά, όπως για παράδειγμα στα 10.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό έκπτωσης φτάνει τα 400 ευρώ.

Παράλληλα, με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που αφορά όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα δηλαδή και τους αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι από το 2025 και εφεξής εξοικονομούνται 500 ευρώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Επιπλέον, όπως ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα διαρκεί από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των λογιστών, ενώ θα προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα στους φορείς του Δημοσίου που δεν υποβάλουν εγκαίρως τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση τους.

Φιλοδωρήματα

Την ίδια ώρα, μεγάλη έμφαση δόθηκε και στη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων. «Υπήρχε ένας μεγάλος κίνδυνος για τους εργαζομένους να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ για τα tips. Το αντιμετωπίζουμε με δύο τρόπους: θεσπίζοντας ένα αφορολόγητο όριο και πλήρες αφορολόγητο για τις ασφαλιστικές εισφορές», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και έκανε λόγο για μία καλά «ζυγισμένη» ρύθμιση.

Έως το ποσό των 300 ευρώ τον μήνα ή 3.600 ετησίως τα φιλοδωρήματα δεν θα φορολογούνται, ενώ το σύνολό τους δεν θα υπόκειται σε κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, μεσοσταθμικά ένας εργαζόμενος που λαμβάνει 3.600 ευρώ ετησίως σε φιλοδωρήματα, «γλιτώνει» 700 ευρώ φόρο, με τα οποία θα επιβαρυνόταν σε άλλη περίπτωση.

Στη νομοθετική ρύθμιση προβλέπονται επίσης πρόστιμα σε όσους εργοδότες επιχειρήσουν να μειώσουν τον μισθό των εργαζομένων αυξάνοντας τις πρόσθετες αμοιβές. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου έχουν μειωθεί με παράλληλη αύξηση των πρόσθετων αποδοχών του (δηλαδή των φιλοδωρημάτων), ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Συγκεκριμένα προωθούνται:

  1. Οι αλλαγές στο φιλοδώρημα. Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα
  2. Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.
  3. Η αλλαγή στην διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
  4. Ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ

Αναφορικά με τα φιλοδωρήματα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική σημείωσε πως θεσπίζεται «αφορολόγητο μέχρι τα 300 ευρώ για τα φιλοδωρήματα που προέρχονται από τα POS» ενώ επεσήμανε πως «η φορολόγηση που ίσχυε μέχρι πρότινος ήταν από το πρώτο ευρώ».

Σκοπός είναι να συνυπολογίζονται τα έσοδα ενός εργαζομένου και τα φιλοδωρήματα να μπορούν να φορολογούνται και ο μισθός του εργαζομένου. Εισπράττονταν από τα μετρητά και μόνο ένα μικρό ποσό δηλωνόταν στην ΑΑΔΕ.

Αντικίνητρα

Αυτό το μέτρο θα έχει ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του 2024.

Την ίδια ώρα, όπως ενημέρωσε ο ίδιος θα υπάρχει ρύθμιση ώστε εάν ένας εργοδότης επιδιώξει να αντικαταστήσει τον μισθό ενός εργαζομένου με τα φιλοδωρήματα, να υπάρξει αντικίνητρο για τον εργοδότη.

«Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος παίρνει μισθό 850 ευρώ και ο εργοδότης του τον μειώνει στα 650 και του λέει ότι τα υπόλοιπα 200 θα τα παίρνει από τα φιλοδωρήματα, τότε αυτό θα ρυθμίζεται με διάταξη και θα υπάρχει επιπλέον φορολόγηση για τον εργοδότη για να προστατέψουμε» εξήγησε.

Δηλαδή, θα υπάρχει αντικαταχρηστική διάταξη για την τεχνητή μείωση των μισθών.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Την ίδια, ώρα εξαγγέλθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ, πριν από περίπου ένα μήνα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκι ή μη.

Αυτή η απόφαση, όπως εξήγησε ο υφυπουργός συνιστά, αποτέλεσμα σημαντικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικότερα με το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Ακόμη γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες που αποσαφηνίζουν την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Πλέον καθίσταται σαφές το χρονικό διάστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τις 15 Μαρτίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου και δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι υπόχρεοι πότε ξεκινάει η υποβολή και πότε τελειώνει.

Δίνονται επίσης σημαντικά κίνητρα για τις καταβολές φόρου και συγκεκριμένα:

  • 4% αν η δήλωση υποβληθεί στον πρώτο 1,5 μήνα της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου ο φόρος που αναλογεί,
  • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
  • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

Μονιμοποιείται, επίσης, η καταβολή του φόρου σε οκτώ ισόποσες δόσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία συνιστά το γεγονός πως το κράτος δεν θα ζητάει μόνο από τους φορολογούμενους να είναι εντάξει με τις προθεσμίες, αλλά και από την ΑΑΔΕ και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημοσίου, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

«Δεν έχει ξαναγίνει έως τώρα στην Ελλάδα, είναι μια αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους του δημοσίου. Έχει ένα χρώμα εκσυγχρονισμού και δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο υπουργός.

Κυρώσεις σε όσους καθυστερούν την έκδοση βεβαιώσεων αποδοχών

Πρόστιμα έως 2.500 ευρώ θα βεβαιώνονται σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που καθυστερούν την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών ή στέλνουν ανακριβείς βεβειώσεις.

Ένα σύγχρονο μοντέλο για την ΑΑΔΕ

Περιγράφοντας το νέο διοικητικό μοντέλο της ΑΑΔΕ, ανακοινώθηκε η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του συμβουλίου διοίκησης.

Θα προβλέπεται δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση του διοικητή της ΑΑΔΕ με κρίση από το συμβούλιο διοίκησης, αλλά και η δυνατότητα πρόσληψης διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα, θέσεις υποδιοικητών με συγκεκριμένα καθήκοντα.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 14:26:00

Back to top button