Οικονομία

Ποιοι θα το πληρώνουν το 2025 και 2026 – Σενάρια για πλήρη κατάργηση του για όλους

Μετά και την τελευταία ρύθμιση για εξαίρεση των «μπλοκάκηδων» από το τέλος επιτηδεύματος, που ακολούθησε εκείνη των ελευθέρων επαγγελματιών, περιορίζεται κατά πολύ η περίμετρος των υπόχρεων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται την πλήρη κατάργηση του μέσα στα επόμενα έτη.

Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ως ορίζοντα της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027. Έτσι, θα αποτελέσει παρελθόν ένα μέτρο που θυμίζει έντονα τα δύσκολα χρόνια των μνημονιακών βαρών, καθώς είχε επιβληθεί αρχικά το 2011 με σκοπό να «πιάνει» όσους δήλωναν πολύ μικρά εισοδήματα, προτού τελικά επιβαρύνει όλους τους επιτηδευματίες.

Προς το παρόν, ωστόσο, το τέλος επιτηδεύματος δεν έχει φύγει από τη ζωή μας, αν και πληθαίνουν όσοι μπαίνουν στη λίστα των εξαιρέσεων.

Ποιοι είναι ακόμα υπόχρεοι πληρωμής

Για τα εισοδήματα του 2024, δηλαδή το 2025, θα επιβαρυνθούν και πάλι με αυτό οι επιχειρήσεις με βάση κλιμακωτά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε:

  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • Για κάθε υποκατάστημα εμπορικής επιχείρησης το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση δεν λείπουν οι εξαιρέσεις, καθώς οι επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν ή θα αυξήσουν το 2024 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το 2023 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την περσινή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με τέλος επιτηδεύματος βαρύνονται και όσοι μισθώνουν πάνω από 3 ακίνητα σε πλατφόρμες τύπου AirBnB.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 06:43:00

Back to top button