Οικονομία

Ποιοι επαγγελματίες μπαίνουν άμεσα στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Μόλις 1 στους 700 ελεύθερους επαγγελματίες δέχτηκε να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του στην εφορία σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι το τεκμαρτό εισόδημα που προσδιορίστηκε σε βάρος του είναι λάθος και ο φόρος που θα έπρεπε πραγματικά να πληρώσουν είναι μικρότερος.

Σε ένα σύνολο 700.000 ελευθέρων επαγγελματιών, αιτήσεις αμφισβήτησης των τεκμηρίων αποδεχόμενοι πλήρη έλεγχο έχουν υποβάλλει μόλις 1.037 φορολογούμενοι, πλήθος το οποίο δεν αναμένεται να μεταβληθεί ουσιαστικά τις επόμενες ημέρες.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ παραμένει ανοιχτή έως τις 16 Νοεμβρίου, αλλά η προθεσμία αφορά πλέον μόνο μέλη Νομικών Προσώπων με απλογραφικά βιβλία. Για τους υπόλοιπους η πλατφόρμα έχει κλείσει καταγράφοντας 1.037 αιτήσεις αμφισβήτησης των τεκμηρίων με έλεγχο και επιπλέον 686 αιτήσεις για αντικειμενικούς λόγους (νοσηλεία, στρατιωτική θητεία κ.λπ.).

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ παράλληλα με την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, έδωσαν τη δυνατότητα σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες υποστηρίζουν πως η τεκμαρτή φορολόγηση είναι άδικη, να το αποδείξουν με στοιχεία.

Στην πλατφόρμα που ενεργοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έπρεπε να δηλώσουν τα πάντα σε όρους κινητής και ακίνητης περιουσίας. Από σπίτια και αυτοκίνητα, έως εισοδήματα, θυρίδες, τραπεζικές καταθέσεις και δάνεια, σκάφη αναψυχής, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο, ασφαλιστήρια , δίδακτρα, μέχρι και δαπάνες για ταξίδια.

Όπως αποδεικνύεται, ελάχιστοι αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα, ενώ λογιστές αναφέρουν ένα μπαράζ αιτημάτων για κλείσιμο βιβλίων, ελευθέρων επαγγελματιών που φαίνονταν να έχουν ενεργή δραστηριότητα, ενώ στην πράξη δεν ασκούσαν το επάγγελμα.

Όσοι αμφισβήτησαν τα τεκμήρια, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση κανονικής εξόφλησης του φόρου που τους βεβαιώθηκε στη βάση των τεκμηρίων. Εφόσον, η ΑΑΔΕ αποδεχθεί λανθασμένο υπολογισμό, θα γίνει επανεκκαθάριση του φόρου, αλλά στο μεταξύ οι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά.

Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έβγαλε αυξημένο φόρο 440 εκατ. ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά την ενεργοποίηση του τεκμαρτού προσδιορισμού του φόρου. Με την εφαρμογή των τεκμηρίων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πέρασαν στη δεύτερη θέση της κλίμακας των δηλωθέντων εισοδημάτων με μέσο δηλωθέν εισόδημα 13.091 ευρώ. Η πρώτη θέση εξακολουθεί να ανήκει στους μισθωτούς με μέσο εισόδημα 16.470 ευρώ αλλά οι δεύτεροι μέχρι πέρυσι συνταξιούχοι, πέρασαν στην τρίτη θέση με μέσο εισόδημα 13.333 ευρώ.

Παρά την εφαρμογή των τεκμηρίων, στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον μέσο τζίρο έδειξαν ότι 4 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν μέσο τζίρο χαμηλότερο από 30.000 ευρώ ενώ μόλις 11% του συνόλου δήλωσε μέσο τζίρο μεγαλύτερο από τα 100.000 ευρώ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 07:34:00

Back to top button