Υγεία

Ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Έως τον Αύγουστο καταγράφηκαν παγκοσμίως 12,38 εκατ. περιστατικά. Είναι υπερδιπλάσια απ’ ό,τι πέρυσι.

Ολοένα περισσότερους ανθρώπους μολύνει καθημερινά ο δάγκειος πυρετός, τα κρούσματα του οποίου εφέτος έχουν φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Στο επίκεντρο της εφετινής επιδημίας βρίσκονται χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι συναγερμός έχει σημάνει από το Λος Άντζελες έως την Κίνα, όπου καταγράφονται ανησυχητικά αυξημένα εγχώρια κρούσματα της νόσου.

Στο Λος Άντζελες, λ.χ., όπου μόλις πέρυσι είχε ανιχνευθεί το πρώτο εγχώριο κρούσμα στην ιστορία της Καλιφόρνιας, εφέτος καταγράφηκαν τρία από τις 9 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

«Η συρροή αυτών των κρουσμάτων, που δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα, είναι πρωτοφανής. Ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαμε πολλαπλά κρούσματα στο Λος Άντζελες ή σε ολόκληρη την Καλιφόρνια», δήλωσε η Dr. Aiman Halai, επιδημιολόγος στο Υπουργείο Δημοσίας Υγείας του Λος Άντζελες.

Αντίστοιχα, στην επαρχία Guangdong της Κίνας ο δάγκειος πυρετός αρρώστησε 775 ανθρώπους την περίοδο 9-15 Σεπτεμβρίου 2024. Ο αριθμός αυτός είναι δεκαπλάσιος (!) απ’ ό,τι την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα: είχαν αναφερθεί μόλις 73 περιστατικά!

Από τα 775 κρούσματα, τα 768 ήταν εγχώρια. Μόνο επτά ήταν ταξιδιώτες από άλλες ενδημικές περιοχές, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών της Guangdong.

Τα παγκόσμια κρούσματα

Σε όλο τον κόσμο, καταγράφηκαν έως τον Αύγουστο 12,38 εκατομμύρια κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο για ολόκληρο το 2023, που ήδη αποτελούσε χρονιά-ρεκόρ για τη νόσο.

Στην πραγματικότητα, την προηγούμενη δεκαετία ο δάγκειος πυρετός προκαλούσε 2-3 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως. Πέρυσι όμως αναφέρθηκαν 5,27 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Εφέτος, ουδείς γνωρίζει που θα σταματήσουν.

Από τους ανθρώπους που νόσησαν εφέτος, οι 37.072 αρρώστησαν βαριά. Δυστυχώς, οι 7.865 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο

Ορισμένες χώρες της αμερικανικής περιφέρειας του ΠΟΥ πλήττονται ιδιαιτέρως από τη νόσο. Μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2024 είχαν καταγραφεί από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO) συνολικώς 11,67 εκατομμύρια κρούσματα της νόσου. Τα 52.868 από αυτά καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου!

Στις ίδιες περιοχές εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια σοβαρά κρούσματα (τα 17.209 από τα 37.072). Ωστόσο ο δάγκειος πυρετός προκαλεί σε αυτές την μεγαλύτερη θνησιμότητα. Έχουν χαθεί 6.638 άνθρωποι, από τους συνολικώς 7.865 σε όλο τον κόσμο.

Όπως ανακοίνωσε ο PAHO, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως στιγμής αντιπροσωπεύουν αύξηση:

  • Κατά 226% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
  • Κατά 426% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών

Με άλλα λόγια, τα εφετινά κρούσματα είναι υπερτετραπλάσια απ’ ό,τι την τελευταία πενταετία! Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην διασπορά των κουνουπιών που μεταδίδουν τον δάγκειο πυρετό.

Από τις χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής, ο δάγκειος πυρετός πλήττει περισσότερο:

  • Τη Βραζιλία (έχει πάνω από 9,4 εκατομμύρια κρούσματα)
  • Την Αργεντινή
  • Την Παραγουάη
  • Το Περού
  • Την Κολομβία
  • Το Μεξικό
  • Την Ονδούρα

Ωστόσο κρούσματα έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον 19 χώρες της περιοχής.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 13:11:17

Back to top button