Υγεία

Ποιες παθήσεις αποκαλύπτει η θερμοκρασία σε διάφορα σημεία του προσώπου μας

Τι έδειξε νέα μελέτη για τη θερμοκρασία στη μύτη, τα μάγουλα και στα μάτια. Τι λένε οι ερευνητές.

Η ανίχνευση σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, μπορεί μια μέρα να γίνεται με βάση τη θερμοκρασία στη μύτη, τα μάτια ή και στα μάγουλά μας,  αναφέρουν επιστήμονες από την Κίνα.

Σε σειρά πειραμάτων που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θερμοκρασία σε διάφορα σημεία του προσώπου σχετίζεται με ποικίλες χρόνιες παθήσεις.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μία θερμική κάμερα με τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα μετρά τη θερμοκρασία στα σημεία αυτά και βοηθεί τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν νωρίς σοβαρές ασθένειες, εκτιμούν οι ερευνητές.

Σε προγενέστερη μελέτη της, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε χρησιμοποιήσει χαρακτηριστικά του προσώπου για να υπολογίσει την βιολογική ηλικία. Η βιολογική ηλικία είναι ο ρυθμός γήρανσης του σώματος σε σύγκριση με την αληθινή (χρονολογική) ηλικία.

Η βιολογική ηλικία σχετίζεται στενά με τον κίνδυνο αναπτύξεως νοσημάτων όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Έτσι οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν άλλα χαρακτηριστικά, όπως η θερμοκρασία, θα μπορούσαν να είναι δείκτες της γήρανσης και της υγείας.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Cell Metabolism. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη θερμοκρασία του προσώπου 2.811 εθελοντών, ηλικίας 21-88 ετών.

Σε αρκετές περιοχές του η θερμοκρασία μεταβαλλόταν σημαντικά με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας. Τέτοια σημεία ήταν:

  • Η μύτη
  • Γύρω από τα μάτια
  • Τα μάγουλα
  • Το μέτωπο
  • Γύρω από το στόμα

Ειδικότερα, η θερμοκρασία της μύτης μειώνεται με την ηλικία ταχύτερα απ’ ό,τι σε άλλα σημεία του προσώπου. Επομένως όσοι έχουν πιο ζεστή μύτη, θα έχουν μικρότερη «θερμική ηλικία», λένε οι ερευνητές.

Αντιθέτως, οι θερμοκρασίες γύρω από τα μάτια τείνουν να αυξάνονται με την ηλικία.

Η συσχέτιση με την υγεία

Στη συνέχεια της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν την θερμική ηλικία του προσώπου σε συνάρτηση με την κατάσταση της υγείας των εθελοντών τους.

Όπως διαπίστωσαν, οι πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης και η λιπώδης νόσος του ήπατος, είχαν υψηλότερη θερμοκρασία γύρω από τα μάτια, σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Αντίστοιχα, οι πάσχοντες από υπέρταση είχαν αυξημένη θερμοκρασία στα μάγουλα και μειωμένη στη μύτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αυξημένη θερμοκρασία στα μάγουλα και γύρω από τα μάτια οφείλεται στην χρόνια φλεγμονή. Αυτή αποτελεί γενεσιουργό αιτία πολλών χρονίων ασθενειών.

«Η θερμική ηλικία συσχετίζεται τόσο στενά με τις μεταβολικές νόσους, ώστε πιθανώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωσή τους», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Jing-Dong Jackie Han από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν εάν η θερμική ηλικία του προσώπου μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση και άλλων ασθενειών, όπως τα καρδιολογικά προβλήματα.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-05 14:31:50

Back to top button