Auto

Ποια χρώματα διαλέξαμε για τα αυτοκίνητά μας το 2023;

Μπορεί ορισμένοι κατασκευαστές να προσφέρουν τα φωτεινά και χτυπητά χρώματα χωρίς επιπλέον κόστος, όμως αυτά συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών.

Η ειδικός στα χρώματα Axalta δημοσιεύει την 71η έκθεσή της για τις πιο δημοφιλείς αποχρώσεις στην αγορά νέων αυτοκινήτων τον περασμένο χρόνο.

Τα γούστα των οδηγών στα χρώματα που επιλέγουν για το καινούργιο αυτοκίνητό τους εκφράζονται διαφορετικά ανάλογα με την κατηγορία του 

Μπορεί το λευκό χρώμα να παρέμεινε στην κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως για το 2023, όμως αναδείχτηκαν σημαντικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε σύγκριση με το 2022. Το λευκό και το μαύρο χάνουν στην πραγματικότητα τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε αντίθεση με το σκούρο γκρι που παρέμεινε στα ποσοστά του ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση.

Η παγκόσμια κατάταξη λοιπόν έχει ως εξής:
1. Λευκό 31 %
2. Γκρι σκούρο 22 %
3. Μαύρο 18 %
4. Γκρι ανοιχτό 10 %
5. Μπλε 7 %
6. Κόκκινο 4 %
7. Καφέ/μπεζ 3 %
8. Πράσινο 2 %
9. Κίτρινο/χρυσαφί 1 %
10. Άλλα χρώματα 2 %

Από το 2021, η Ευρώπη είναι η μόνη ήπειρος που προτιμά το σκούρο γκρι σε σημείο που να το κάνει το πιο διαδεδομένο χρώμα στα καινούργια αυτοκίνητα. Αυτή η απόχρωση χάνει ωστόσο μια ποσοστιαία μονάδα εις όφελος του μαύρου που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το λευκό συμπληρώνει το βάθρο, βάφοντας το 21% των καινούργιων αυτοκινήτων πέρυσι. 

Το μπλε, από την πλευρά του, τσιμπολογάει 1% και διατηρεί την τέταρτη θέση, εμπρός από το ανοιχτό γκρι που αποτελεί τη βαφή σχεδόν ενός στα δέκα καινούργια αυτοκίνητα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Χρώματα αυτοκινήτων

Η ευρωπαϊκή κατάταξη στα χρώματα λοιπόν έχει ως εξής:
1. Γκρι σκούρο 26 %
2. Μαύρο 23 %
3. Λευκό 21 %
4. Μπλε 12 %
5. Γκρι ανοιχτό 9 %
6. Κόκκινο 4 %
7. Καφέ/μπεζ 2 %
8. Πράσινο 2 %
9. Κίτρινο/χρυσαφί 1 %
10. Άλλα χρώματα <1 %

Τα γούστα των οδηγών εκφράζονται διαφορετικά ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος. Το μαύρο παίρνει το προβάδισμα στα πολυτελή μοντέλα στη Βόρεια Αμερική (29%) και στην Ευρώπη (44%).

Οι κόμπακτ μπερλίνες και άλλα σπορ μοντέλα αγοράζονται σε σκούρο γκρι και μαύρο σε αυτές τις δύο ηπείρους, ενώ το μπλε αντιπροσωπεύει μόνο το 10% των νέων πωλήσεων σε αυτές τις κατηγορίες.

Χρώματα αυτοκινήτων

Για τα SUV και τα επαγγελματικά, το σκούρο γκρι κερδίζει με μικρή διαφορά έναντι του λευκού στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου περισσότερα από ένα SUV στα τέσσερα επιλέγουν το λευκό.

Όσον αφορά τις μεσαίες μπερλίνες και τα MPV και επιβατικά βαν, περισσότερα από ένα στα δύο μοντέλα επιλέγουν το λευκό (55%) στις ΗΠΑ, ενώ στη Γηραιά Ήπειρο το κυρίαρχο χρώμα παραμένει το σκούρο γκρι σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 20:11:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button