Κόσμος

Ποια είναι η πιο επικίνδυνη φάση μιας πτήσης – Τι λένε τα στοιχεία του 2024

«Το αεροπλάνο είναι το πιο ασφαλές μέσο μαζικής μεταφοράς»: Τη φράση αυτή θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τα δύο πρόσφατα πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα στο Καζακστάν, στη Νότια Κορέα και στην Ουάσινγκτον που ήταν αποτέλεσμα διαφορετικών συνθηκών και παραγόντων. 

Ποια είναι, όμως, η πιο κρίσιμη και επικίνδυνη φάση μιας πτήσης;

Από τα 1.468 ατυχήματα που καταγράφηκαν το 2024 από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, τα 770 συνέβησαν κατά την προσγείωση και τα 124 κατά την απογείωση.

Όπως εξηγεί, η αναλύτρια μεταφορών του CNNi, Μέρι Σκιάβο τα υψηλότερα ποσοστά ατυχημάτων σε αυτές τις φάσεις της πτήσης αποδίδονται στους εγγενείς κινδύνους και τους ελιγμούς που απαιτούνται για την απογείωση και την προσγείωση σε ένα αεροδρόμιο.

«Τα αεροδρόμια προκαλούν πολύ μεγαλύτερη πίεση στους πιλότους, τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και τα αεροσκάφη» σημειώνει η Σκιάβο.

Πιο επικίνδυνη η προσγείωση

Εκτιμά, δε, ότι οι προσγειώσεις είναι πιο επικίνδυνες από τις απογειώσεις, επειδή υπάρχουν λιγότερες επιλογές κατά την προσγείωση.

«Είναι πραγματικά μια κρίσιμη στιγμή» επισημαίνει η αναλύτρια, για να προσθέσει πως «Τη στιγμή της απογείωσης, έχετε τον διάδρομο. Βλέπετε τον διάδρομο μπροστά σας. Αλλά η κάθοδος και η προσγείωση είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή».

Ο κανόνας του «αποστειρωμένου πιλοτηρίου»

Οι πιλότοι εκπαιδεύονται και επανεκπαιδεύονται για να αντιδρούν εάν κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια της προσγείωσης και της απογείωσης.

Είναι τόσο σημαντικές φάσης, που η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) δεν επιτρέπει καμία περιττή συνομιλία ή δραστηριότητα κάτω από 3.048 μέτρα, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος της Ένωσης των Συνεργαζόμενων Πιλότων, Ντένις Τάτζερ, που εκπροσωπεί τους πιλότους της American Airlines.

Ο κανόνας του «αποστειρωμένου πιλοτηρίου» θεσπίστηκε από την FAA το 1981. Πρόκειται για τον χρόνο που δίνεται κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων στιγμών για την εστίαση του πιλότου στην απογείωση ή την προσγείωση του αεροπλάνου.

Στην αεροπορία, ο κανόνας του αποστειρωμένου θαλάμου πτήσης ή ο κανόνας του αποστειρωμένου πιλοτηρίου είναι μια διαδικαστική απαίτηση ότι κατά τη διάρκεια των κρίσιμων φάσεων της πτήσης (συνήθως κάτω από τα 3.000 μέτρα), μόνο οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία του αεροσκάφους μπορούν να εκτελούνται από το πλήρωμα της πτήσης.

Οι πιλότοι έχουν μεγάλο αριθμό λιστών ελέγχου που εκτελούνται για να μπορέσουν να εφαρμόσουν αυτές τις διαδικασίες, είπε.

Συμβάντα και ατυχήματα συμβαίνουν συχνότερα στην αεροπλοΐα, κυρίως επειδή αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει περισσότερα αεροσκάφη. Η αεροπλοΐα, σε αντίθεση με την πολιτική αεροπορία, αναφέρεται σε μικρότερα αεροπλάνα, μερικές φορές ιδιόκτητα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Πάντως, όπως εξηγεί ο ανώτερος αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ασφάλειας Αεροπορίας στην Ένωση Ιδιοκτητών και Πιλότων Αεροσκαφών των ΗΠΑ, Μάικ Γκίντερ, ενώ μπορεί να υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα κατά την διάρκεια απογείωσης και προσγείωσης των μικρών αεροσκαφών, αυτά είναι λιγότερο πιθανό να είναι θανατηφόρα.

CNNi, Alexandra Skores/ What’s the riskiest part of your flight? It isn’t cruising at 40,000 feet




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-29 21:57:00

Back to top button