Πολιτική

«Πλώρη» για τέταρτη φρεγάτα Belharra – Πυραυλικό «τείχος» θωρακίζει το Αιγαίο

Μετά τις φρεγάτες «ΚΙΜΩΝ», «ΝΕΑΡΧΟΣ» και  «ΦΟΡΜΙΩΝ» η Αθήνα επιθυμεί την απόκτηση  τέταρτης φρεγάτας FDΙ, γνωστή ως Belh@rra, ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό Ναυτικό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνςα Νίκος Δένδιας από τη Γαλλία.

Ως “απαραίτητη για τη θωράκιση της χώρας” χαρακτηρίζει την αγορά της 4ης φρεγάτας Belharra με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώντας πώς «η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας από την τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της “Naval Group”, στη Λοριάν της Γαλλίας, επεσήμανε πώς παράγοντα ισχύος θα αποτελούν και τα νέα προηγμένα στρατηγικά όπλα των νέων φρεγατών.

Η «ΝΕΑΡΧΟΣ», όπως η «ΦΟΡΜΙΩΝ» και η τέταρτη φρεγάτα, ενσωματώνουν τεχνολογίες που παρέχουν νέες δυνατότητες στο οπλοστάσιό τους και θα επιτρέπουν στην Ελλάδα να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση που μπορεί να ανακύψει.

Οι πύραυλοι «Scalp Naval» στις νέες φρεγάτες

Τουλάχιστον τρεις φρεγατες Belharra θα εξοπλιστούν με πυραύλους στρατηγικής κρούσης Scalp Naval, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική τους ισχύ αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας.

Πρόκειται, όπως τόνισε, ίσως για τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις άνω των 1000 χλμ και με μεγάλη ακρίβεια.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες προσθήκες έχουν ενταχθεί στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό, θα ενημερωθεί η αρμόδια αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και κατόπιν θα πραγματοποιηθεί η εισήγηση προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ.

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των φρεγατών

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα FDI «ΚΙΜΩΝ», η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές, αρχικά εν όρμω και στη συνέχεια εν πλω. Έχουν ήδη τοποθετηθεί οι κάθετοι εκτοξευτές των αντιαροπορικών πυραύλων Aster 30 όπως και το ραντάρ με τους αισθητήρες.

Αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2023 είχε πραγματοποιηθεί η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων».

Η τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Νίκου Δένδια. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ Α.Ε.), πρώην Υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γάλλοι Βουλευτές, άλλοι εκπρόσωποι της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων παραγωγής αμυντικού υλικού, στελέχη της Αυτοδιοίκησης της Λοριάν, Ακόλουθοι Άμυνας κ.ά.

Οι εργασίες στην συγκεκριμένη φρεγάτα FDI3 έχουν προχωρήσει αρκετά. Έχει ήδη τοποθετηθεί το πυροβόλο Melara των 76 χιλιοστών όπως και τα κελιά εκτόξευσης των αντιαεροπορικών πυραύλων.

Αναμένεται τους επόμενους μήνες να τοποθετηθεί ο ιστός ο οποίος θα φιλοξενεί το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire αλλά και τους υπερσύγχρουνους αισθητήρες του πλοίου. Η φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ» υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί το 2025.

Η 3η ελληνική φρεγάτα «Φορμίων» βρισκεται στην δεξαμενή και κατασκευάζεται με τις εργασίες να έχουν προχωρήσει αρκετά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Naval Group Πιερ–Ερίκ Πομελέ ανέφερε πώς «το συγκεκριμένο πλοίο που κατασκευάζεται και στη συνέχεια θα συναρμολογηθεί με όλα τα συστήματα πλοήγησης». Υπολογίζεται πώς θα παραδοθεί μετά από ένα έτος.

Η φρεγάτα FDI HS είναι ένα πολεμικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης εκτοπίσματος 4.500 τόνων. ‘Ένα πλοίο πολλαπλών αποστολών και με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Επωφελείται από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες της Thales σε ραντάρ, σόναρ και ηλεκτρονικό πόλεμο.
Εξαιρετικά ισχυρά οπλισμένη (αντι-επιφανείας βλήματα MBDA Exocet MM40 B3C, και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 30, πύραυλοι RAM, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβόλα), η φρεγάτα FDI ΗΝ έχει ακόμη τη δυνατότητα και τη χωρητικότητα να επιβιβάζει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο εναέριο οχήμα (UAV).

«Πυραυλικό απόρθητο τείχος επιφανείας στο Αιγαίο»

Η Ελλάδα με την απόκτηση των τριών σύγχρoνων υπερόπλων θα ενισχύσει τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού δίνοντάς τη δυνατότητα να ισχυροποιήσει την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι με το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών BELHARA, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και με την κτήση των τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο μας, όπως και με τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION και με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, δημιουργείται ένα πυραυλικό απόρθητο τείχος επιφανείας στο Αιγαίο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 07:05:51

Back to top button