Περιβάλλον

Πλαστικό με ενσωματωμένο «πλαστικοφάγο» βακτήριο θα αυτοκαταστρέφεται μετά τη χρήση

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα βιοδιασπώμενο πλαστικό, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης.

Η πολυουρεθάνη χρησιμοποιείται στα πάντα, από θήκες τηλεφώνων μέχρι αθλητικά παπούτσια, αλλά είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί και καταλήγει κυρίως σε χωματερές.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν μια λύση που μοιάζει βγαλμένη από επιστημονική φαντασία. Με την ενσωμάτωση σπορίων «πλαστικοφάγου» βακτηρίου, ανέπτυξαν ένα πλαστικό που μπορεί να αυτοκαταστραφεί.

Πώς λειτουργεί

Τα σπόρια παραμένουν αδρανή κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του πλαστικού, αλλά ξαναζωντανεύουν και αρχίζουν να χωνεύουν το προϊόν όταν εκτίθενται σε θρεπτικά συστατικά στο κομπόστ, το φυσικό λίπασμα που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών (φύλλα, κλαδιά, αποφάγια κλπ).

Υπάρχει ελπίδα ότι «μπορούμε να μετριάσουμε τη ρύπανση από πλαστικό στη φύση», δήλωσε ο ερευνητής Han Sol Kim, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Πέλετ πολυουρεθάνης (αριστερά) και σκόνη σπορίων του βακτηρίου Bacillus subtilis (δεξιά) λιώνουν μαζί σε υψηλές θερμοκρασίες για την παραγωγή του βιοδιασπώμενου πλαστικού

Han Sol Kim

Ενώ ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, είναι ότι τα σπόρια αυξάνουν την ανθεκτικότητα του πλαστικού. «Η διαδικασία κάνει τα υλικά πιο ανθεκτικά, οπότε παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους», δήλωσε ο συν-ερευνητής, Jon Pokorski. «Και στη συνέχεια, όταν τελειώσει, είμαστε σε θέση να το εξαλείψουμε από το περιβάλλον».

Το πλαστικό δουλεύεται επί του παρόντος στον εργαστηριακό πάγκο, αλλά θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στον πραγματικό κόσμο σε λίγα χρόνια, με τη βοήθεια ενός κατασκευαστή, πρόσθεσε.

Το είδος του βακτηρίου που προστίθενται στο πλαστικό είναι το Bacillus subtilis, που χρησιμοποιείται ευρέως ως πρόσθετο τροφίμων και προβιοτικό. Ωστόσο πρέπει να τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μπορεί να αντέξει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για την παραγωγή πλαστικού.

Παγκόσμια συμφωνία για τα πλαστικά

Αλλά δεν πείθονται όλοι από την ιδέα της ανάπτυξης βιοδιασπώμενων πλαστικών. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πολύ καλύτερο να μειωθεί εξαρχής η ποσότητα του πλαστικού που χρησιμοποιείται.

Ο προτελευταίος γύρος των συνομιλιών του ΟΗΕ για μια μελλοντική παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά μόλις ολοκληρώθηκε στον Καναδά. Ο καθηγητής Steve Fletcher, διευθυντής του Revolution Plastics Institute του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, δήλωσε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της πλαστικής ρύπανσης είναι να συμφωνηθούν παγκόσμιες, νομικά δεσμευτικές περικοπές στην παραγωγή πλαστικού.

Όπως δήλωσε στο BBC News, «πρέπει να δοθεί προσοχή σε ενδεχόμενες λύσεις αυτού του είδους, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν την εντύπωση ότι θα πρέπει να ανησυχούμε λιγότερο για την πλαστική ρύπανση, επειδή οποιοδήποτε πλαστικό διαρρέει στο περιβάλλον θα αποσυντεθεί γρήγορα, και ιδανικά με ασφάλεια. Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειονότητα των πλαστικών, αυτό δεν ισχύει».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-02 07:18:01

Back to top button