Οικονομία

Πιάνουν δουλειά οι «ειδικές δυνάμεις» της Εφορίας, που στοχεύουν

Με 2 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων στο ταμείο του 2024 από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως λόγω της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS, η ΑΑΔΕ ρίχνει εντός Φεβρουαρίου δύο νέα όπλα στη μάχη.

Μέσα στον μήνα πιάνουν δουλειά οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ) αλλά και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΜΕΦ). Πρόκειται για δύο νέες υπηρεσίες που θα βάλουν στο στόχαστρο τους φοροφυγάδες και τους λαθρέμπορους στα υψηλότερα κλιμάκια, ευελπιστώντας πως θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής με απτά αποτελέσματα στον προϋπολογισμό.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία επί του παρόντος φαίνεται εγκλωβισμένη στην τραγωδία των Τεμπών, είναι μεγάλο. Αν το αφήγημα περιορισμού της φοροδιαφυγής στεφθεί από επιτυχία, οδηγώντας σε μόνιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ να ανακοινώσει αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με λιγότερους φόρους κυρίως στη μεσαία τάξη.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, εφοριακοί και τελωνειακοί με ειδικές στολές και εξοπλισμό της ΔΕΟΣ ξεκινούν από τον Φεβρουάριο να αναζητούν κρυφή φορολογητέα ύλη και λαθρεμπόριο. Η δράση τους θα επικεντρωθεί σε υποθέσεις μεγάλου φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος, αφήνοντας τα «ψιλά» στις άλλες υπηρεσίες.

Για τον καλύτερο συντονισμό της νέας υπηρεσίας, η έδρα της θα βρίσκεται στα Σεπόλια όπου θα μεταφερθεί και η αίθουσα επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, με παρακολούθηση και κατευθύνσεις στους ελεγκτές σε πραγματικό χρόνο, στο πεδίο και τη συνδρομή σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Παράλληλα, στις 17 Φεβρουαρίου αναλαμβάνει δράση και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΜΕΦ), μετά την ενοποίηση των δύο Κέντρων Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και του ΚΕΦΟΜΕΠ (με αρμοδιότητα τα φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου).

Πεδίο δράσης του νέου Κέντρου όλη η επικράτεια, με κεντρικό συντονισμό και συνδυαστικούς ελέγχους με σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους. Στο ραντάρ του ΚΕΜΕΦ θα βρεθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αδικαιολόγητο πλούτο ή αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και σύνθετες υποθέσεις ψηφιακών συναλλαγών, κρυπτονομισμάτων και NFT’s όπου ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο.

Ελεγκτικούς στόχους του ΚΕΦΕΜ αποτελούν:

  • Φυσικά πρόσωπα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, με υψηλές τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  • Ανώνυμες εισηγμένες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ, όπως και επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ.
  • Κάτοικοι εξωτερικού με εισοδήματα στην Ελλάδα.
  • Πρόσωπα που υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Στις βασικές του αρμοδιότητες περιλαμβάνονται:

  • Φορολογικοί έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
  • Λήψη διασφαλιστικών μέτρων για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (δεσμεύσεις καταθέσεων, ακινήτων, περιεχομένων θυρίδων κ.λπ.).
  • Διενέργεια φορολογικού ελέγχου επί υποθέσεων που αφορούν τόσο κατοχή ακίνητης περιουσίας όσο και μεταβίβαση κινητής και ακίνητης περιουσίας (κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων).
  • Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων αρμοδιότητας της Υπηρεσίας, όπως η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, οι πληρωμές, οι οφειλές, η συνεχής ενημέρωση και η παροχή των πληροφοριών στα Τμήματα Ελέγχου και στο Δικαστικό της Υπηρεσίας.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-03 07:34:00

Back to top button