Πηγαδάκια και συγχαρητήρια στον Τασούλα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εκλογή νέου Προέδρου
Στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο, καθορίστηκε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα να είναι ο βέβαιος επόμενος ανώτατος πολιτειακός άρχων, ο ένατος κατά σειρά της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, στο πρόσωπό του.
Την ημερομηνία της πρώτης ψηφοφορίας ανήγγειλε αμέσως, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο ίδιος κ. Τασούλας, ο οποίος και απηύθυνε σύντομη ομιλία, ενώ σύσσωμη η κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος τον χειροκροτούσε όρθια.
Το κλίμα στη Βουλή σήμερα ήταν πανηγυρικό, με την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών να είναι παρόντες, καθώς η ανακοίνωση του Κ. Μητσοτάκη για τον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνέπεσε με την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος «Σπαρτιάτες».
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, κατεβαίνοντας από την έδρα και διασχίζοντας τον διάδρομο για να εξέλθει της αίθουσας, δέχθηκε καταιγισμό συγχαρητηρίων από τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι σηκωνόταν από τα έδρανά τους για να του σφίξουν το χέρι και να του ευχηθούν καλή επιτυχία θεωρώντας βέβαιη, ως αναμένεται, στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Το ίδιο σκηνικό εκτυλίχθηκε και όταν ο Πρόεδρος της Βουλής “κατάφερε” να βγει από την Ολομέλεια, αφού στην πορεία του προς το γραφείο του συναντούσε συνεχώς βουλευτές και υπαλλήλους του Κοινοβουλίου, οι οποίοι έσπευδαν να τον συγχαρούν. Ο κ. Τασούλας, δεχόταν συγχαρητήρια και στο γραφείο του με τα συναισθήματα να είναι ανάμεικτα, αφού αναχωρεί πλέον από το Μέγαρο του Κοινοβουλίου, έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στην πλειοψηφία των μελών της Βουλής αλλά και του προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς, ο οποίος διεγράφη προσφάτως από την παράταξη της ΝΔ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα, όπως άλλωστε αναμένεται να κάνουν – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – κι άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, πολύ πιθανό δε και οι πέντε βουλευτές των “Σπαρτιατών”.
Τι λέει το Σύνταγμα
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200 βουλευτές). Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες, κατά την οποία απαιτούνται επίσης 200 ψήφοι των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές).
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής, της οποίας η ανακοίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη σ’ αυτήν ημερομηνία ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος.
Της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση.
H Boυλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπoρoύν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
H oνoμαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με oνoμαστική κλήση. Οι βουλευτές δηλαδή εκφωνούν το όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν να εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται όπoιoς συγκεντρώσει την κατά το άρθρο 32 παρ. 3 και 4 του Συντάγματος πλειοψηφία.
Οι ημερομηνίες με βάση την πρόβλεψη του Συντάγματος για την διεξαγωγή των ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καθορίζονται ως εξής: 25η Ιανουαρίου η πρώτη, 31 Ιανουαρίου η δεύτερη, 6 Φεβρουαρίου η τρίτη και στις 12 Φεβρουαρίου η τέταρτη ψηφοφορία. Κατά την τέταρτη ψηφοφορία ο Κώστας Τασούλας, αναμένεται να εκλεγεί με διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από αυτή που απαιτεί η τελευταία ψηφοφορία, αφού η ΝΔ αριθμεί 156 βουλευτές, ενώ θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα και ο διαγραφείς από τη ΝΔ βουλευτής, Μάριος Σαλμάς. Επίσης η ομιλία του Β. Στίγκα στη Βουλή, ερμηνεύτηκε ως προμήνυμα θετικής ψήφου προς τον υποψήφιο για Πρόεδρο από την Νέα Δημοκρατία, με τους βουλευτές των Σπαρτιατών να αριθμούν τους πέντε. Πολύ πιθανό επίσης είναι τον Κώστα Τασούλα να ψηφίσουν και κάποιοι από τους υπόλοιπους επτά ανεξάρτητους βουλευτές από την πλευρά των Σπαρτιατών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος και έχει το δικαίωμα επανεκλογής μόνο μία φορά. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δίνει, ενώπιον της Βουλής όρκο, τον τύπο του οποίου καθορίζει το Σύνταγμα. Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται στις περιπτώσεις: Έναρξης πολέμου έως τη λήξη του και αν η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου.
Αμέσως μετά την εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, θα πρέπει να παραιτηθεί του αξιώματος του προέδρου της Βουλής και του βουλευτικού αξιώματος και να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής. Την έδρα του κ. Τασούλα, θα καταλάβει ο Γιώργος Αμυράς, ο πρώτος αναπληρωματικός βουλευτής Ιωαννίνων, όπως αναδείχθηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Επικρατέστερος για το αξίωμα της Βουλής, θεωρείται ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος μάλιστα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα Τασούλα.
Ο όρκος μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Κ. Τασούλας, μετά την εκλογή του θα ορκιστεί στο Ευαγγέλιο με τον όρκο που ορίζεται από το Σύνταγμα, ως εξής:
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».
Κώστας Τασούλας: «Κορυφαία τιμή όσο ευθύνη»
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κατά την σύντομη παρέμβασή του στην Ολομέλεια μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ότι η πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί για εκείνον μια κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη.
«Καθώς έχουμε ήδη μπει σε επίμονα ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς, το βλέπουμε αυτό και κοντά μας αλλά και ευρύτερα στον κόσμο, η διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας και η αρμονική λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας γίνονται ακόμη πιο πολύτιμες προϋποθέσεις για τη σταθερότητα και για την προκοπή της χώρας μας. Και αυτές ακριβώς οι προϋποθέσεις ανάγονται κυρίως στην αποστολή που το Σύνταγμα αναθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και ο όρκος που δίδει περιλαμβάνει και αυτά, αλλά και την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων. Τώρα όμως το λόγο έχει η Εθνική Αντιπροσωπεία», τόνισε και για τον λόγο αυτό, έθεσε άμεσα σε κίνηση τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρώτη ημερομηνία ονομαστικής ψηφοφορίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-15 15:58:00