Οικονομία

Περισσότεροι κατά 2,6 εκατομμύρια οι ταξιδιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα το 2024 – Τι αναφέρει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ

Στα 29,3 εκατομμύρια έφτασε ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα το 2024, σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Η αύξηση του συνολικού αριθμού των ταξιδιωτών σε σχέση με το προηγούμενο έτος έφτασε το 9,7%, σε σχέση με το 2023 που είχαν καταγραφεί 26,7 εκατ. επιβάτες. Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει επίσης το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024, ανά αεροδρόμιο.

  • στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (Δ.Α.Α.) διαμορφώθηκε σε 11,1 εκατ. έναντι 9,7 εκατ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση +1,5 εκατ. επιβατών ή +15,3%.
  • στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε σε 2,5 εκατ. έναντι 2,4 εκατ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση +91 χιλ. επιβατών ή +3,9%.
  • στα περιφερειακά αεροδρόμια άγγιξε τα 15,8 εκατ. έναντι 14,8 εκατ. το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση +1,0 εκατ. επιβάτες ή +7,0% .

Στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού διατηρήθηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με 5,3 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση (+7,2%) ή +351 χιλ. σε απόλυτα μεγέθη.

Η Γερμανία παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 4,8 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτα μεγέθη +389 χιλ./+8,8%.

Το top-5 κύριων αγορών για τον Δ.Α.Α: Ιταλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία και Κύπρος.

Το top-5 κύριων αγορών για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Κύπρος, Ιταλία και Πολωνία.

Το top-5 κύριων αγορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια: Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Γαλλία.

Οι διεθνείς αφίξεις στα πρώτα πέντε αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν το 76% του συνόλου των διεθνών αφίξεων το 2024.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Τουρκία με +25,3%.

Ακολουθούν με μικρή διαφορά η Ουγγαρία +25% και οι ΗΠΑ +24,2%.

Ο μήνας αιχμής των αεροπορικών αφίξεων το 2024 ήταν ο Ιούλιος, καθώς καταγράφηκαν 5,0 εκατ. αεροπορικές αφίξεις που αντιστοιχούν στο 16,9% του συνόλου του 2024.

Υπάρχουν ενδείξεις διεύρυνσης της τουριστικής σεζόν, καθώς την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου σημειώθηκε μονοψήφιο ποσοστό αύξησης στις διεθνείς αφίξεις, ενώ τους υπόλοιπους μήνες διψήφιο.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 17:10:00

Back to top button