Επιστήμη

Παχυσαρκία: Νέο φάρμακο προκαλεί απώλεια βάρους έως και 20%

Ένα πειραματικό φάρμακο για την παχυσαρκία βοήθησε τους ασθενείς να χάσουν έως και το 20% του σωματικού τους βάρους μέσα σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Amgen. Το ενέσιμο φάρμακο MariTide, χορηγείται μία φορά τον μήνα, σε σύγκριση με μία φορά την εβδομάδα που απαιτείται για άλλα φάρμακα για την παχυσαρκία όπως το Wegovy και το Zepbound που κυκλοφορούν ήδη στις ΗΠΑ.

Τα δεδομένα προήλθαν από κλινική δοκιμή Φάσης 2 για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου. Συμμετείχαν σχεδόν 600 άτομα τα οποία χωρίστηκαν σε παχύσαρκους ή υπέρβαρους ενήλικες με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2. Το φάρμακο πρέπει ακόμη να περάσει από πρόσθετες φάσεις κλινικών δοκιμών που περιλαμβάνουν πολλούς περισσότερους ασθενείς και στη συνέχεια να λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη καθορίσει τιμή για το φάρμακο και δεν έχει ανακοινώσει πότε μπορεί να γίνει διαθέσιμο. Η Amgen δεν παρείχε ακόμη λεπτομερή δεδομένα, θα τα δημοσιεύσει όμως αργότερα σε μελέτη που θα αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό υπεύθυνο της εταιρείας, Δρα. Τζέι Μπράντνερ, μετά την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής, πολλοί συμμετέχοντες διατήρησαν την απώλεια βάρους τους για έως και 150 ημέρες. Πιο αναλυτικά, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έχασαν έως και 17% του βάρους τους. Αυτό το αποτέλεσμα συμφωνεί με τα ευρήματα που αφορούν άλλα φάρμακα για την παχυσαρκία, το γεγονός δηλαδή, ότι τα άτομα με διαβήτη τείνουν να χάνουν λιγότερο βάρος.

Ο Δρ. Μπράντνερ σημείωσε επίσης ότι η απώλεια βάρους δεν επιβραδύνθηκε μετά τις 52 εβδομάδες. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα, πρόσθεσε, οι ασθενείς συνεχίσουν να χάνουν βάρος εάν λαμβάνουν το φάρμακο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μερικοί ασθενείς παρουσίασαν ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας που εμφανίστηκε κατά μέσο όρο την έκτη μέρα και του έμετου που εμφανίστηκε κατά μέσο όρο μία έως δύο ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες συνήθως υποχωρούσαν.

Πώς λειτουργεί το φάρμακο

Το MariTide δρα διαφορετικά από τα πιο κοινά φάρμακα για την παχυσαρκία που πωλούνται αυτή τη στιγμή, το Wegovy της Novo Nordisk και το Zepbound της Eli Lilly. Σε αυτά τα φάρμακα, τα μόρια συνδέονται με μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των κυττάρων που ανταποκρίνεται στην ορμόνη του εντέρου GLP-1. Ωστόσο, το MariTide είναι διαφορετικό στη δομή και τη λειτουργία του. Είναι ένα αντίσωμα και, όπως είναι χαρακτηριστικό αυτών των μορίων, παραμένει περισσότερο στο σώμα.

Το MariTide μοιάζει με τα προηγούμενα φάρμακα επειδή συνδέεται με τους υποδοχείς GLP-1, χρησιμοποιώντας δύο πεπτίδια που προεξέχουν από την επιφάνειά του. Διαφέρει, ωστόσο, καθώς εμποδίζει τη λειτουργία μιας άλλης ορμόνης του εντέρου γνωστής ως GIP. Οι ερευνητές υπέθεσαν πως για να αναπτύξουν ένα φάρμακο για την παχυσαρκία θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την GIP και όχι να τη μπλοκάρουν. Ο Δρ. Μπράντνερ είπε ότι η εταιρεία αποφάσισε να μπλοκάρει την GIP επειδή είχε γενετικά δεδομένα από την Ισλανδία που έδειχναν ότι οι άνθρωποι που φέρουν μια παραλλαγή που εμποδίζει την GIP, ήταν φυσικά πιο αδύνατοι.

Το γιατί το MariTide είναι αποτελεσματικό παραμένει μυστήριο. Η εταιρεία χρηματοδοτεί την έρευνα του Ράντι Σίλι, διευθυντή του ερευνητικού Κέντρου Παχυσαρκίας και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, την οποία πραγματοποιεί σε ποντίκια.

«Είναι παράξενο. Δεν συμφωνεί με αυτά που γνωρίζουμε για το πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί η βιολογία» είπε ο Δρ. Σίλι.

ΠΗΓΗ: NYT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-27 19:27:00

Back to top button