Παχυσαρκία: Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία και στην Ελλάδα – 200 οι επιπλοκές της νόσου
Μία νέα πανδημία ενδεχομένως πιο σοβαρή, με διάρκεια και με πολλαπλές επιπτώσεις, θα επισκεφθεί τον κόσμο μας σε δέκα χρόνια, το 2035 δηλαδή.
Πρόκειται για την πανδημία της παχυσαρκίας, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να πλήξει το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού στις ηλικίες άνω των 5 ετών, τα επόμενα δέκα έτη.
Και όταν μιλάμε για παχυσαρκία, εννοούμε ένα πολυπαραγοντικό νόσημα, καθώς στους ανθρώπους με περιττά κιλά και βάρος, εμφανίζονται περίπου 200 επιπλοκές. Για να έχουμε επομένως μείωση των επιπλοκών και των νοσημάτων, θα πρέπει ο άνθρωπος με παχυσαρκία, να μειώσει το βάρος του, τουλάχιστον κατά 15%.
Ένας επιβαρυντικός παράγοντας για εκδήλωση της παχυσαρκίας, είναι η στέρηση του ύπνου, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η γενετική, καθώς φαίνεται ότι η παχυσαρκία κληρονομείται.
Το γεγονός αυτό, καταδεικνύει επομένως ότι η παχυσαρκία απαιτεί στοχευμένες πολιτικές πρόληψης και προαγωγής υγείας και ένα πλαίσιο που θα καθοδηγεί τον ασθενή να ακολουθήσει έναν νέο τρόπο ζωής, διατροφής και άσκησης.
Τα παραπάνω τονίστηκαν, κατά τη διάρκεια παρουσίασης από την Φαρμασέρβ Λίλλυ, ενός νέου σκευάσματος που είναι διαθέσιμο πλέον και στην Ελλάδα και αφορά στη διαχείριση της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της.
Πρόκειται για την τιρζεπατίδη, τον πρώτο και μοναδικό αγωνιστή GIP και GLP-1 υποδοχέων που έχει εγκριθεί με ένδειξη την παχυσαρκία.
Το GLP-1 και το GIP είναι φυσικές ορμόνες υπεύθυνες για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ως απόκριση στην κατανάλωση τροφής. Όταν καταναλώνεται φαγητό, το GLP-1 και το GIP απελευθερώνονται, αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η δραστική ουσία τιρζεπατίδη, ένα μόριο με διπλή δράση που χορηγείται ως ένεση μία φορά την εβδομάδα, στοχεύει τόσο τον υποδοχέα GLP-1 όσο και τον υποδοχέα GIP, οδηγώντας σε εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα για το μόριο τα τελευταία χρόνια.
Το σκεύασμα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, ωστόσο δεν αποζημιώνεται από τα ταμεία – τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Κάθε συσκευασία αντιστοιχεί σε θεραπεία 4 εβδομάδων και κοστίζει 253,05 ευρώ.
Η κυκλοφορία του καινοτόμου σκευάσματος στη χώρα μας, ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση πριν λίγο καιρό, παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε μεγάλο γεγονός την είσοδο του φαρμάκου στην αγορά, για την προαγωγή της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, σημειώνοντας, ότι αποτελεί διέξοδο για τις ελλείψεις που σημειώθηκαν σε σκευάσματα για το διαβήτη, τα οποία -μη ορθώς- χορηγούνταν για την απώλεια βάρους.
Όπως τόνισαν ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας κ.κ. Διονύσης και Σπύρος Φιλιώτης, οι τιμές στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελβετία είναι σημαντικά υψηλότερες της τιμής στην Ελλάδα (άνω των 1000 ευρώ στις ΗΠΑ και 350 ευρώ στην Ελβετία). Η τιρζεπατίδη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τον Ιούνιο του 2022 ενώ 6 μήνες αργότερα, έγινε διαθέσιμη στην Ελβετία και ένα χρόνο μετά, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μεταβολή στο βάρος ενός ασθενούς, γίνεται αντιληπτή από τις πρώτες εβδομάδες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αποτελεί θεραπεία εφ’ όρου ζωής, καθώς μετά τη διακοπή του φαρμάκου, το χαμένο βάρος επανέρχεται αφού δεν θα “καταστέλλεται” πια ο νεύρο-ορμονικός μηχανισμός που δημιουργεί το αίσθημα της πείνας.
Όπως τονίστηκε τέλος από τους ειδικούς στη διάρκεια της εκδήλωσης, αναμφίβολα, η παχυσαρκία αποτελεί μείζον οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικό ζήτημα, το οποίο χρειάζεται μία ολιστική αντιμετώπιση και φροντίδα, καθώς η παθογένεια της παχυσαρκίας είναι το λίπος που σχετίζεται με την δυσλειτουργία των λιποκυττάρων. Όσο μειώνεται το βάρος σε έναν άνθρωπο, τόσο μειώνονται οι επιπλοκές και τα διάφορα νοσήματα και ο άνθρωπος αυτός, γίνεται λειτουργικός ξανά, αποκτώντας ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά του.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-14 17:12:00