Ελλάδα

Παρ’ ολίγον νέα Τέμπη στον Προαστιακό – Πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση συρμών στην ίδια γραμμή!

Η αντιληψη και η εμπειρία των δύο μηχανοδηγών απέτρεψαν την επανάληψη σκηνικού Τεμπών στον Προαστιακό, το πρωί της Παρασκευής στο ύψος των Αγίων Αναργύρων, όταν από λάθος εντολή του ρυθμιστή κίνησης του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών, δύο συρμοί βρέθηκαν στην ίδια (μονή) γραμμή, με αντίθετη κατεύθυνση.

Η σύγκρουση αποφεύχθηκε καθώς η λανθασμένη εντολή έγινε αντιληπτή από τους μηχανοδηγούς, με τον ένα μάλιστα, να ακινητοποιεί τον συρμό του.

Ο σταθμάρχης τέθηκε ήδη σε αργία και διεγάγεται έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού.

Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης. στο σημείο «δεν λειτουργούν η τηλεδιοίκηση, το Etcs και τα φωτοσήματα».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, «οι αμαξοστοιχίες 1210 και 1307 παρ’ ολίγον να συγκρουστούν μετωπικά, μεταξύ Αθήνας και Αγίων Αναργύρων, καθώς κινούνταν σε μόνη γραμμή, με αντίθετη κατεύθυνση, κατόπιν εντολών που έλαβαν από τους εκατέρωθεν σταθμούς».

«Η σύγκρουση αποσοβήθηκε καθώς ο μηχανοδηγός της 1210 αντιλήφθηκε το λάθος στις εντολές που δόθηκαν στα δύο τρένα, όταν ο μηχανοδηγός της 1307 προχώρησε σε εκφώνηση της διέλευσής του από τον σταθμό των Αγίων Αναργύρων.

»Σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πραγματικά, και όχι κατ’ επίφαση, σοβαρό περιστατικό, που αποφεύχθηκε χάρη στον επαγγελματισμό και την προσήλωση των μηχανοδηγών, που αντιλήφθηκαν αυτό που πήγε να συμβεί», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Απο πλευράς ΟΣΕ, κατόπιν ενημέρωσης της διοίκησης για το περιστατικό, δόθηκε εντολή διενέργειας πορίσματος για την εξακρίβωση των συνθηκών που έγινε, τέθηκε σε αργία και παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό ο σταθμάρχης του ΣΚΑ που έδωσε την εντολή αναχώρησης του συρμού 1307, ενώ παράλληλα συγκεντρώθηκε το υλικό των ηχητικών καταγραφών GSM-R και VHF και ενημερώθηκαν σχετικά  η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΟΣΕ, «η πιστή τήρηση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας από όλους τους εμπλεκόμενους στην κυκλοφορία των τρένων, ο οποίος περιλαμβάνει πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της ομαλής διεξαγωγής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας».

«Η Διοίκηση του ΟΣΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού, ώστε να αποτρέπονται μεμονωμένα λάθη.  Στόχος παραμένει η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των επιβατών», καταλήγει η ανακοίνωση.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-13 16:21:10

Back to top button