Πολιτική

Παπαστεργίου: Έτοιμη η πλατφόρμα με οδηγίες και εργαλεία για γονικό έλεγχο στα κινητά των ανηλίκων

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου έξαρσης της βίας ανηλίκων, η πλατφόρμα που θα παρέχει οδηγίες στους γονείς για εργαλεία και ρυθμίσεις parental control στα κινητά που χρησιμοποιούν οι ανήλικοι είναι έτοιμη και μένει να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Για την προστασία των παιδιών σε αυτόν τον αχανή κόσμο του διαδικτύου και των social media, σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, το ένα δεδομένο είναι ότι θα πρέπει πλέον οι πλατφόρμες, όπως η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει, να πιεστούν να είναι πολύ πιο προσεκτικοί για το τι θα κάνουν όταν απέναντί τους ξέρουν πως έχουν ανήλικους και να εφαρμόσουν αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν και το δεύτερο κομμάτι είναι πώς βοηθιούνται οι γονείς να έχουν καλύτερο έλεγχο του κινητού των παιδιών. Πόσες ώρες το χρησιμοποιούν, τι περιεχόμενο βλέπουν, τι πρέπει να βλέπουν.

«Υπάρχει ο γονικός έλεγχος, το parental control όπως αναφέρεται σε αρκετές συσκευές και ακριβώς αυτές τις οδηγίες πλέον θέλουμε να εκλαϊκεύσουμε για να μπορεί ο κάθε γονιός που θέλει να τις εφαρμόσει στα κινητά των παιδιών, προκειμένου να υπάρχει μεν χρήση, να υπάρχει χρήση για λόγους ασφάλειας, για να μπορούμε να βρούμε το παιδί μας για να μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του ως εργαλείο, γιατί τέτοιο πρέπει να είναι» επισήάμε ο κ. Παπαστεργίου. Ο γονιός θα μπορεί να μπλοκάρει τις σελίδες αλλά και λέξεις κλειδιά ή βίντεο ή περιεχόμενο που θα αναζητήσει, περνώντας κατόπιν συμφωνίας με το παιδί στο κινητό του, τις ρυθμίσεις του γονικού ελέγχου.

«Πρέπει να πάμε σε μια λογική ότι ναι, καταλαβαίνω ότι το χρησιμοποιείς είναι εργαλείο ένα κινητό, είναι εργαλείο επικοινωνίας σε κάποιο βαθμό, ενημέρωσης, είναι εργαλείο αναζήτησης πραγμάτων. Αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται λελογισμένα. (…) Εφόσον έχει πρόσβαση στο κινητό του παιδιού του και έχει συμφωνήσει με το παιδί του ότι θα τα εγκαταστήσει αυτά τα φίλτρα, μετά μπορεί πλέον να έχει έλεγχο όχι στο τι λέει το παιδί του ή με ποιον μιλάει, αλλά τουλάχιστον στο αν έχει υπερβεί τους χρόνους ή αν δοκίμασε το παιδί να μπει σε ένα περιεχόμενο το οποίο σύμφωνα με τον γονιό του, δεν είναι συμβατό με την ηλικία του παιδιού» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Το πιο σημαντικό είναι πως πλέον η Ελλάδα σε αυτό μπορεί να πρωτοστατήσει και θα το κάνει προκειμένου πλέον αυτή η πίεση να μεταφερθεί στις μεγάλες πλατφόρμες. Είναι μικρό το κομμάτι των πραγμάτων που μπορούμε με περιοριστικό τρόπο να πετύχουμε. Το πιο σημαντικό είναι το πώς θα επέλθει αυτή η ισορροπία ανάμεσα στις πλατφόρμες και τους χρήστες, έτσι ώστε πραγματικά τα παιδιά να παίρνουν μόνο αυτό το οποίο πρέπει και όχι καθημερινά να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον γεμάτο από υλικό μη συμβατό για τα συναισθήματα που πρέπει να αναπτύξουν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Ο διαγωνισμός για τους μικροδορυφόρους

Ο υπουργός αναφέρθηκε επιπλέον, στους διαγωνισμούς για τους μικροδορυφόρους, οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, ενώ στις 14 Νοεμβρίου υπογράφεται μία τελευταία σύμβαση, η οποία έχει περισσότερο ελληνικό χρώμα, σημείωσε.

Είναι πολύ σημαντικό ότι όλες αυτές οι εταιρείες είχαν ως προαπαιτούμενο να έρθουν στην Ελλάδα, να στήσουν τη γραμμή παραγωγής και να χρησιμοποιήσουν προσωπικό από τη χώρα μας. «Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπων οι οποίοι είδαν την αγγελία στο LinkedIn. Κυρίως εκεί πλέον οι νεότεροι άνθρωποι ψάχνουν για καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες. Είδαν διάστημα, δεν πίστευαν ότι η θέση της δουλειάς είναι Ελλάδα. Μου το λέγανε, ότι θεωρούσαμε ότι είχε κάνει λάθος εταιρεία» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Οι πρώτοι δορυφόροι θα πετάξουν στο τέλος του 25, συμπλήρωσε και οι υπόλοιποι μέσα στο 26.

«Μιλάμε για τουλάχιστον 13, ίσως και παραπάνω, γιατί θα προκύψουν και μικρότεροι, άρα εικάζουμε ότι θα είμαστε κοντά στους 15. Μέσα στο 26 θα έχει αναπτυχθεί πλήρως αυτό το σχέδιο, όλο αυτό το σμήνος μικροδορυφόρων. Όμως, ήδη έχουν φροντίσει το εξής. Οι εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει την κατασκευή των δικών μας δορυφόρων, έχουν ήδη στον αέρα στο διάστημα κάποιους δορυφόρους δικούς τους για άλλους σκοπούς. Ζητήσαμε και πετύχαμε και για το διάστημα αυτό μέχρι το 25 να εξασφαλίσουμε πληροφορία χρήσιμη για εμάς στο πλαίσιο της σύμβασης και του έργου που έχουμε έτσι ώστε οποτεδήποτε χρειαστεί και κυρίως για τέτοιες περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων να έχουμε πληροφορία άμεσα και με την ακρίβεια που θέλουμε» είπε καταλήγοντας ο υπουργός.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 15:40:00

Back to top button