Περιβάλλον

«Παντοτινά χημικά» βρέθηκαν στο 99% του πόσιμου νερού σε 15 χώρες

Τοξίνες μεγάλης αντοχής και διάρκειας ζωής, γνωστές ως «παντοτινά χημικά», έχουν βρεθεί σε δείγματα πόσιμου νερού από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), χημικά που δεν διασπώνται στη φύση, σε περισσότερο από το 99% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού που προήλθαν από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο νερό της βρύσης.

Τα PFAS, που ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή μπορεί να χρειαστούν αιώνες για να διασπαστούν στο περιβάλλον, μπορούν να συσσωρευτούν στα σώματα των ζωντανών οργανισμών και έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα, όπως φυτοφάρμακα, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, συσκευασίες τροφίμων και καλλυντικά, και μπορούν να εισέλθουν στα λύματα μέσω πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Ορισμένα έχουν απαγορευθεί δια νόμου, ενώ η χρήση άλλων εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη, με τις τοξικές τους επιδράσεις να μην έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

Και στο εμφιαλωμένο και στο νερό της βρύσης

Όπως αναφέρει ο Independent, στη μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση ACS ES&T Water ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και τα κινεζικά της Σενζέν και της Χάικου, το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο οξύ (PFOS) ήταν τα PFAS που βρέθηκαν σχεδόν σε όλα τα δείγματα εμφιαλωμένου νερού 15 χωρών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν διαφορετικά επίπεδα PFAS σε εμφιαλωμένα νερά από διάφορες χώρες, με το εξαγνισμένο νερό να περιέχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις από το φυσικό μεταλλικό νερό – ωστόσο, οι συγκεντρώσεις ήταν ως επί το πλείστον κάτω από τα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές.

Σημείωσαν επίσης ότι το κινεζικό νερό βρύσης είχε υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS σε σύγκριση με το βρετανικό νερό βρύσης, αφού εξέτασαν δείγματα από το Μπέρμιγχαμ και τη Σενζέν, με τις συγκεντρώσεις PFOS σε δείγματα νερού βρύσης από την κινεζική πόλη να υπερβαίνουν το όριο που έχει θέση η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (USEPA), που είναι 4 ng/L.

Μέτρα προφύλαξης

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα μέτρα που περιλαμβάνουν το βράσιμο και τη διήθηση ενεργού άνθρακα, συνήθως μέσω μιας κανάτας με φίλτρο νερού, μπορούν να μειώσουν τις συγκεντρώσεις PFAS μεταξύ 50 και 90 τοις εκατό.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Stuart Harrad, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ευρεία παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό και την αποτελεσματικότητα απλών μεθόδων επεξεργασίας για τη μείωση των επιπέδων τους. Είτε με τη χρήση μιας απλής κανάτας φιλτραρίσματος νερού είτε με το βράσιμο του νερού απομακρύνεται σημαντικό ποσοστό αυτών των ουσιών».

«Παρόλο που τα σημερινά επίπεδα PFAS στα περισσότερα δείγματα νερού δεν αποτελούν μείζονα ανησυχία για την υγεία, η συνεχής παρακολούθηση και η ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρέχουμε πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό μαζί με πρακτικές λύσεις για τον μετριασμό της έκθεσης των καταναλωτών μέσω του πόσιμου νερού. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση ασφαλέστερου πόσιμου νερού για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

Τα δείγματα

Οι ερευνητές αγόρασαν 112 πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού – 23 ανθρακούχου και 89 μη ανθρακούχου νερού – από τοπικά καταστήματα και διαδικτυακά σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 87 μπουκαλιών με νερό από πηγές που βρίσκονται σε 15 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ωκεανίας.

Πήραν επίσης 41 δείγματα νερού βρύσης από σπίτια στο Μπέρμιγχαμ, το Γουόρτσεστερ, το Κόβεντρι και το Ντέρμπι, και 14 από σπίτια στη Σενζέν.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 07:25:00

Back to top button