
Πανεπιστημιακοί θέλουν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ
Είπε στην Corriere della Sera (Βιβιάνα Μάτσα) ο Τζέισον Στάνλεϊ, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Γέιλ: «Είχα μια προσφορά [θέσης] από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και σκεφτόμουν να την απορρίψω, όμως είδα ότι το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ενέδωσε στον Τραμπ παραδεχόμενο την ψευδή αιτίαση ότι είναι αντισημιτικό. Συνειδητοποίησα ότι όλα τα πανεπιστήμια θα υποκύψουν σε αυτήν την επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης. Δεν μπορώ να τα βλέπω να καταστρέφονται».
Ο Στάνλεϊ είναι ένας από τους τρεις ακαδημαϊκούς που ανακοίνωσαν την απόφασή τους να εγκαταλείψουν το Γέιλ για να πάνε στο Τορόντο. Οι άλλοι δύο είναι μεγάλοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, ο Τίμοθι Σνάιντερ και η σύζυγός του Μάρσι Σορ. Η Σορ δήλωσε σε καναδικό μέσο ότι έλαβαν την απόφαση της φυγής κυρίως για τα δύο παιδιά τους, που είναι έφηβοι: «Η παιδική ηλικία τους χρωματίστηκε από παγκόσμια ιστορική καταστροφή, δηλαδή από την πρώτη θητεία Τραμπ, την πανδημία, τον βάναυσο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την πτώση της Αμερικής στον φασισμό».
Ο Στάνλεϊ, συνέχισε το ρεπορτάζ της η Μάτσα, είναι γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Λέει ότι είναι τρομοκρατημένος από το γεγονός ότι η κατηγορία περί αντισημιτισμού χρησιμοποιείται για την επιβολή του φασισμού. Αλλοι, όπως ο πρώην κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Τζέφρι Φλάιερ, κατηγορούν τα πανεπιστήμια ότι απέτυχαν να εκτιμήσουν τις ανησυχίες των συντηρητικών και των μετριοπαθών, αλλά και αυτός τώρα ανησυχεί για την επίθεση του Λευκού Οίκου στα αμερικανικά ΑΕΙ και μιλάει για «υπαρξιακή απειλή».
Αν και κάποια καναδικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ισχυρίζονται ότι θέλουν να δώσουν καταφύγιο στους αντιτραμπιστές διανοουμένους, ο Στάνλεϊ είπε ότι λίγοι καθηγητές μπορούν πραγματικά να φύγουν, αφού δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης προσκάλεσε επτά αμερικανούς καθηγητές για συνεντεύξεις εργασίας. Ενας από τους προσληφθέντες, ο Τιμ Κουίνγκλεϊ, που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζια, ανέφερε στους Financial Times: «Εχω δεκάχρονη κόρη και δεν θέλω να ζούμε σε χώρα που νοιάζεται περισσότερο για τα Tesla και όχι για τα παιδιά που πεθαίνουν σε σχολικές σφαγές».
Το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας ξεκίνησε την εκστρατεία «Ασφαλές μέρος για επιστήμη» διαθέτοντας 15 εκατ. ευρώ για την απασχόληση 15 αμερικανών επιστημόνων, και ήδη έχει λάβει δεκάδες αιτήσεις. Ακόμη και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κιέβου δημοσίευσε πρόσκληση στα social media δηλώνοντας ότι η πολιορκημένη από τη Ρωσία Ουκρανία είναι πιο ασφαλής για τους ακαδημαϊκούς από όσο είναι οι ΗΠΑ! Και συγχρόνως με όλα αυτά άρχισαν και οι περικοπές των χορηγήσεων.
Η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση που προορίζεται για το Πανεπιστήμιο Πεν, ύψους 175 εκατ. δολαρίων, πάγωσε επειδή το συγκεκριμένο ΑΕΙ επέτρεψε σε άτομο τρανς να αγωνιστεί στη γυναικεία ομάδα κολύμβησης το 2022. Το Κολούμπια, ύστερα από περικοπή χρηματοδότησης ύψους 400 εκατ. δολαρίων, συμφώνησε να αναθεωρήσει το Τμήμα Σπουδών Μέσης Ανατολής. Πλέον οι καθηγητές μιλούν για τρομοκρατία.
«Πολλοί καθηγητές φοβούνται να μιλήσουν, διότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους» είπε ο Στάνλεϊ. «Το Γέιλ έχει προστατεύσει τους καθηγητές του μέχρι στιγμής, αλλά στο μέλλον, ποιος ξέρει…» Τα Πρίνστον και Χάρβαρντ κόπηκαν επίσης από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, με την κατηγορία ότι απέτυχαν να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό. Και οι ηγέτες των αμερικανικών πανεπιστημίων προειδοποιούν ότι αυτές οι τακτικές θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-04 09:52:00