Υγεία

Πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ

Διεκδικώντας επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα της Υγείας και εν όψει των εγκαινίων της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει για την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, πανυγειονομική πανελλαδική κινητοποίηση, με συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στη σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι συνεχώς οι δείκτες ποιότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας επιδεινώνονται με γενεσιουργό αιτία την χρηματοδότηση. Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών που είναι θεμελιώδης αρχή σύσταση του ΕΣΥ ευνοεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών και μειούμενο συνεχώς προσωπικό στο ΕΣΥ. Την 1 Ιανουαρίου του 2022 ως τακτικό προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 75.022 υπάλληλοι.

Την 1 Ιανουαρίου του 2023 υπηρετούσαν 72.986 υπάλληλοι. Την 1 Ιανουαρίου του 2024 70.582 υπάλληλοι. Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι «για την αντιστροφή της πορείας απαξίωσης του ΕΣΥ χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, χάραξη εθνικής στρατηγικής για την υγεία.

Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας με τα εξαντλητικά ωράρια, τα δεκάδες οφειλόμενα ρεπό στους νοσηλευτές, οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη κινήτρων, οι συνεχείς εφημερίες των γιατρών οδηγούν σε συνεχείς παραιτήσεις. Είναι αδιανόητο σήμερα οι μισθοί των υγειονομικών να βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη».


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-03 10:25:06

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button