.jpg?t=YMZ-OIn7qJCw-LZU56C3jA)
Παγουλάτος (ΟΟΣΑ) στο CNN Greece: Η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων ανισορροπιών, ενώ τόνισε πως απαιτείται συνεχής εγρήγορση για να διασφαλιστεί ισχυρή ανάπτυξη και δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Παράλληλα, στάθηκε στη συνεπή πορεία εκταμίευσης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στη συνεχής αύξηση της απασχόλησης, παράγοντες που αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη κατά την περίοδο 2024-2026.
«Στην οικονομική επισκόπηση της Ελλάδας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026» δήλωσε.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Παγουλάτου στο CNN Greece:
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία το 2024;
Η τελευταία οικονομική επισκόπηση της Ελλάδας από τον ΟΟΣΑ (Greece, Economic Survey, Δεκέμβριος 2024) περιέχει θετικές αναφορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η οικονομική μεγέθυνση της Ελλάδας κινήθηκε πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα τελευταία τρία χρόνια.
Τα μέτρα στήριξης προστάτευσαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς μείωσης διεθνώς. Ιδιαίτερα εξαίρεται από τον ΟΟΣΑ η πορεία δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας και οι σημαντικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Η συνεπής πορεία εκταμίευσης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η συνεχής αύξηση της απασχόλησης (στις υψηλότερες επιδόσεις ΟΟΣΑ ως προς τη μείωση της ανεργίας) αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη κατά την περίοδο 2024-2026. Στην οικονομική επισκόπηση της Ελλάδας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026.
Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος θα ενισχύσει την κατανάλωση, η απασχόληση προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται, και οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσουν περαιτέρω τις επενδύσεις.
Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι;
Οι βασικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, περιλαμβάνουν:
- Γεωπολιτικές εντάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, επιβαρύνοντας την εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση.
- Ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των οποίων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε βασικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία και οι υποδομές.
- Υπερβολική αύξηση των μισθών. Η διατήρηση αυξητικής τάσης των μισθών χωρίς αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας θα μπορούσε να επιβαρύνει το κόστος εργασίας, περιορίζοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
- Καθυστερήσεις στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η μη έγκαιρη υλοποίηση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη.
- Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος. Η ταχύτερη αύξηση των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές, ιδιαίτερα σε επενδυτικά αγαθά, θα μπορούσε να επιβαρύνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
- Στους κινδύνους, πλέον, θα πρέπει να προστεθεί ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ. Η προοπτική αυτή ήδη οδήγησε τον ΟΟΣΑ, στην τελευταία ενδιάμεση έκθεση του Μαρτίου για την διεθνή οικονομία (Economic Outlook), να μειώσει τις προβλέψεις του για την μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2025 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, και της Ευρωζώνης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλή άμεση εμπορική έκθεση στην αμερικανική οικονομία, ωστόσο είναι σαφές ότι ένας πόλεμος δασμών, μέσω αρνητικής επίπτωσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και το διεθνές κλίμα γενικότερα, θα είχε αρνητική επίδραση και για την Ελλάδα.
- Θα προσέθετα τέλος, βασική προϋπόθεση θετικών οικονομικών επιδόσεων είναι η διατήρηση της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας -κρίσιμος κίνδυνος για την οικονομία θα ήταν η απώλεια της σταθερότητας αυτής.
Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας;
Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων ανισορροπιών. Απαιτείται συνεχής εγρήγορση για να διασφαλιστεί ισχυρή ανάπτυξη και δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ
Interview CNN Greece / HERVE CORTINAT
Για να βελτιωθούν περαιτέρω οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο ΟΟΣΑ προτείνει μια σειρά από στρατηγικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις:
Η διατήρηση του δημόσιου χρέους σε σταθερά πτωτική πορεία και η αύξηση του δημοσιονομικού χώρου για επενδύσεις απαιτούν συνέχιση της αποτελεσματικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με σταδιακή ανακατεύθυνση των δαπανών προς υποδομές, εκπαίδευση και υγεία. Συστήνεται διατήρηση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας με στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές.
Ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, μέσω περαιτέρω βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με συνέχιση της μείωσης γραφειοκρατικών εμποδίων και επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης. Να σημειώσω ότι το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα προσκλήθηκε στον ΟΟΣΑ να παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό της έργο ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση στον δείκτη PMR (Product Market Regulation) του ΟΟΣΑ για την μέτρηση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, για το σύνολο της οικονομίας και για επιμέρους κλάδους.
Και στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της Ενδιάμεσης έκθεσης του Μαρτίου, ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ έκανε ειδική μνεία στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας την τελευταία πενταετία για την μείωση της «γραφειοκρατίας», αναφορά ασυνήθιστη για μια έκθεση που εστιάζεται στις χώρες G20.
Η περαιτέρω συνέχιση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού θα στηρίξει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την καινοτομία.
Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) μέσω βελτίωσης πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση και επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Προώθηση καινοτομίας και έρευνας μέσω κινήτρων για επενδύσεις σε τεχνολογία και R&D.
Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης. Προς αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς εργασίας ο ΟΟΣΑ συστήνει προώθηση της διά βίου μάθησης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων, ώστε να παρακολουθεί η αγορά εργασίας τις τεχνολογικές αλλαγές.
Ακόμα, περαιτέρω στόχευση πολιτικών για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, και εισαγωγή κινήτρων για την προσέλκυση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης και την αντιμετώπιση του brain drain.
Μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα των μεταρρυθμίσεων;
Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων με θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τα εισοδήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έχει ήδη κερδηθεί μεγάλο μέρος του στοιχήματος.
Ωστόσο, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων αποτελεί διαρκή αγώνα, καθώς η μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας άφησε πίσω της βαριά κληρονομιά και οι πληγές δεν έχουν όλες ακόμα ξεπεραστεί. Επίσης, νέες προκλήσεις συνεχώς αναδύονται σε έναν κόσμο ραγδαίων μεταβολών.
Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, παρακολουθώντας στενά τις διεθνείς εξελίξεις, με τον ΟΟΣΑ να αποτελεί κύριο σύμβουλο στη διαμόρφωση πολιτικών για την αντιμετώπιση υφιστάμενων και νέων προκλήσεων.
Με την αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των πολιτικών, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξή της, να αυξήσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να προσελκύσει νέες επενδύσεις, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη ευημερία.
Να σημειώσουμε ότι μεταξύ 2019 και 2024, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση όγκου επενδύσεων στην ΕΕ, μειώνοντας μεγάλο μέρος του επενδυτικού κενού έναντι του μ.ό. της ΕΕ, από 11 σε 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Παράλληλα, αυξήθηκε σημαντικά η συμμετοχή της τεχνολογίας στο συνολικό παραγωγικό μείγμα. Επομένως η κατεύθυνση πολιτικής είναι ορθή και αποδίδει αποτελέσματα, αυτό που χρειάζεται, και συστήνει ο ΟΟΣΑ, είναι συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση αυτή.
*Σημειώνεται ότι Γιώργος Παγουλάτος θα παρευρεθεί στους Δελφούς τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 Απριλίου 2025. Το Φόρουμ συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας και αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για το δημόσιο διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-30 09:00:00