Περιβάλλον

Παγκόσμιο ρεκόρ από πιγκουίνο που κολύμπησε 3.500 χιλιόμετρα

Ενας αυτοκρατορικός πιγκουίνος κολύμπησε περίπου 3.500 χιλιόμετρα από την Ανταρκτική στη δυτική Αυστραλία, γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει καταγραφεί ποτέ για το είδος του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Ο πιγκουίνος εντοπίστηκε πρώτη φορά από έναν άνδρα που προετοιμαζόταν για σέρφινγκ στη μικρή παραλιακή πόλη Δανία. Αρχικά νόμιζε ότι έβλεπε ένα θαλάσσιο πουλί να βγαίνει από το νερό, πριν συνειδητοποιήσει ότι το πλάσμα ήταν «πολύ μεγαλύτερο». Το επιβλητικό πουλί βγήκε από τη θάλασσα και πλησίασε την ομάδα των σέρφερ, όπως είπε στο κρατικό αυστραλιανό ραδιόφωνο o Ααρον Φάουλερ, αυτόπτης μάρτυς του επεισοδίου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πουλί κολύμπησε περίπου 3.450 χιλιόμετρα για να φτάσει στην παραλία Οσιαν της μικρής πόλης στη δυτική ακτή της Αυστραλίας. Ο νεαρός αρσενικός πιγκουίνος, που είχε περίπου ένα μέτρο ύψος, πιθανότατα ξεκίνησε το ταξίδι του από μία από τις περίπου 60 γνωστές αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην ανατολική Ανταρκτική.

Από όσο γνωρίζουν οι επιστήμονες, οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι δεν έχουν κάνει ποτέ ένα τόσο μακρύ ταξίδι προς Βορρά, αν και δύο από αυτούς είναι γνωστό ότι έφτασαν στη νότια Νέα Ζηλανδία. Αλλα είδη πιγκουίνων, όπως οι βασιλικοί, έχουν κάνει παρόμοια μακρινά ταξίδια.


«Το πιο βόρειο μέρος που πηγαίνουν από την Ανταρκτική είναι περίπου 50 μοίρες νότια», λέει στην Telegraph η δρ Μπελίντα Κάνελ, ειδική στη μελέτη των πιγκουίνων από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. «Η παραλία Οσιαν βρίσκεται στις 35 μοίρες νότια, επομένως πολύ πιο βόρεια από ό,τι έχουμε παρατηρήσει στο παρελθόν νεαρούς πιγκουίνους να ταξιδεύουν από την Ανταρκτική», προσθέτει.

Μία από τις θεωρίες για τα κίνητρα του ταξιδιού του πιγκουίνου είναι ότι ακολουθούσε ένα ισχυρό ρεύμα, κάτι που συνήθως κάνουν τα πουλιά όταν κυνηγούν τροφή. Η δρ Κάνελ λέει ότι ο πιγκουίνος, ο οποίος ήταν υποσιτισμένος όταν τον παρέλαβαν οι επιστήμονες, θα χρειαστεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής μόλις απελευθερωθεί. «Ελπίζω ότι τελικά θα καταφέρει να επιστρέψει στην Ανταρκτική», λέει στην Telegraph.


Περίπου το ένα τρίτο των αποικιών αναπαραγωγής αυτοκρατορικών πιγκουίνων είναι ευάλωτο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και στην απώλεια πάγου, αν και η δρ Κανέλ δεν θεωρεί απαραίτητα ότι αυτή ήταν η αιτία του ταξιδιού του νεαρού πιγκουίνου. «Τα πουλιά είναι γεννημένα για το κρύο, οπότε το να βρεθούν εκτός της Ανταρκτικής σημαίνει ότι τους ενοχλεί άμεσα η ζέστη. Αλλά το μυστήριο είναι γιατί το συγκεκριμένο οδηγήθηκε μέχρι εδώ», εξηγεί.

Νωρίτερα φέτος, ένας βασιλικός πιγκουίνος, στενός συγγενής των μεγαλύτερων σε μέγεθος αυτοκρατορικών πιγκουίνων, κολύμπησε χιλιάδες χιλιόμετρα από την περιοχή της Ανταρκτικής μέχρι τη νότια Αυστραλία.


. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-06 17:37:00

Back to top button