Ελλάδα

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η χρήση κινητού δεν συνδέεται με καρκίνο

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι η μεγάλη χρήση του κινητού τηλεφώνου, πιθανόν να συνδέεται με κάποια κακοήθεια που θα εκδηλωθεί αργά ή γρήγορα, στη διάρκεια της ζωής εντός ανθρώπου. Ευτυχώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από ενδελεχείς μελέτες, τεκμηριώνει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και βάζει τα πράγματα στη θέση του. 

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ωστόσο συχνά εγείρονται ερωτήματα για την ασφάλειά τους όσον αφορά την επίδραση που έχει η καθημερινή χρήση στην υγεία μας σε σχέση κυρίως με την ανάπτυξη καρκίνου, εξαιτίας της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από σταθερούς πομπούς RF-EMF, όπως οι συσκευές και οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, στο πλαίσιο αξιολογήσεων που διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ. – WHO), αναφορικά με διερεύνηση πιθανών επιπτώσεων στην υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων, πρόσφατη ανασκόπηση μελετών παρατήρησης με τίτλο «The effect of exposure to radiofrequency fields on cancer risk in the general and working population: A systematic review of human observational studies- Part IΙ: Less researched outcomes» (Ken Karipidis et al, 12.01.25) έθεσε υπό διερεύνηση πιθανή σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (RF-EMF) και του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων νεοπλασματικών νόσων.

Η συγκεκριμένη ανασκόπηση βασίστηκε σε 26 δημοσιευμένα άρθρα (από το 1988 έως το 2019) με συμμετέχοντες από 10 χώρες, θέτοντας υπό εξέταση 65 διαφορετικά είδη νεοπλασιών και έρχεται με τη σειρά της να συμπληρώσει πρότερη αξιολόγηση του Π.Ο.Υ. (A systematic review of human observational studies- Part I: Less researched outcomes, Ken Karipidis et al, Σεπτέμβριος 2024) για τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης σε ραδιοκύματα στην υγεία.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση του 2024 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν τεκμηριώνεται σύνδεση της χρήσης κινητού και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου ή της υπόφυσης ή λευχαιμίας σε ενήλικες και παιδιά, ακόμη και για άτομα που κάνουν είτε μακρές σε διάρκεια κλήσεις με το κινητό τους τηλέφωνο, είτε χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο για περισσότερα από 10 χρόνια.

Υπό αυτό το πρίσμα, και η πρόσφατη ανασκόπηση στις αρχές του 2025, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς καταλήγει ότι δεν υπάρχουν επαρκώς τεκμηριωμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα μη-Hodgkin (non-Hodgkin lymphoma) ή καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ειδικότερα, η ανασκόπηση του Ιανουαρίου 2025 καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

  • Ως προς την έκθεση σε RF-EMF από κινητά τηλέφωνα: δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου.
  • Σχετικά με την επαγγελματική έκθεση (εργαζόμενων) σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία: τα διαθέσιμα στοιχεία ενέχουν υψηλή αβεβαιότητα ως προς το κατά πόσο η έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων του αιμοποιητικού συστήματος ή καρκίνου της στοματικής κοιλότητας ή /και καρκίνου του φάρυγγα.
  • Τέλος, σε σχέση με την αξιολόγηση της επίδρασης της έκθεσης σε RF-EMF από σταθερούς πομπούς (κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή σταθμούς βάσης): τα σχετικά δεδομένα κρίνονται ανεπαρκή για να επιβεβαιώσουν οποιαδήποτε επίπτωση στην υγεία όπως η ανάπτυξη νεοπλασιών.

Bibliography:

The effect of exposure to radiofrequency fields on cancer risk in the general and working population: A systematic review of human observational studies – Part II: Less researched outcomes. Karipidis et al., Environment International. 109274. 11 January 2025.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-23 22:08:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button