Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών: Η Κωτσόβολος επιβραβεύει την ανακύκλωση μικροσυσκευών με μια πανελλαδική δράση

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ηλεκτρονικά απόβλητα αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταλήγουν στα απορρίμματα. Ακόμα και στην Ευρώπη, η οποία είναι συγκαταλέγεται στους παγκόσμιους ηγέτες της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μόλις το 54% των αποβλήτων συλλέγεται και ανακυκλώνεται με επιτυχία.
 
Το μέσο νοικοκυριό εκτιμάται ότι διαθέτει 72 συσκευές που δουλεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα ή μπαταρία, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 11 δεν λειτουργούν ή υποπίπτουν σε αχρησία. Η έλλειψη εκπαίδευσης και πληροφόρησης, μάλιστα, δυσχεραίνει την ορθή διαχείριση του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου και αποτελεί σημαντικό μοχλό για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων και τη σπουδαιότητα της ορθής διαχείρισής τους, προς όφελος του πλανήτη. Στο πνεύμα της ημέρας, η Κωτσόβολος δίνει το έναυσμα για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο, μαζί.
 
evdomada react 1
 

Ένα πρόβλημα συλλογικό

Σύμφωνα με στατιστικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο μέσος άνθρωπος παράγει, σε ετήσια βάση, κατά προσέγγιση 8 κιλά αποβλήτων που αφορούν σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Ως αποτέλεσμα, υπολογίζεται ότι περίπου 61,3 εκατομμύρια τόνοι εξοπλισμού πετιούνται αντί να ανακυκλωθούν, μέσα στο διάστημα ενός χρόνου. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, ξεπερνά σε βάρος το Σινικό Τείχος της Κίνας.
 
react
 

Ανεπαρκής ανακύκλωση και περιβαλλοντικές συνέπειες

Παγκοσμίως, μόνο το 17,4% από τα απόβλητα πρόκειται να συλλεχθεί, να επεξεργαστεί και να ανακυκλωθεί. Τα υπόλοιπα οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ), καίγονται ή διακινούνται παράνομα και υποβάλλονται σε μη ορθή περιβαλλοντική μεταχείριση.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε επικίνδυνες ουσίες όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο, τα περισσότερα απόβλητα μπορούν να μολύνουν τόσο το έδαφος, όσο και τους υδάτινους πόρους, θέτοντας την ανθρώπινη υγεία σε σημαντικό κίνδυνο.
 
evdomada react 3
 

Μία εταιρεία, αρωγός για ένα καλύτερο αύριο

Η Κωτσόβολος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών, καλώντας τους καταναλωτές στις 12 & 14 Οκτωβρίου να ανακυκλώσουν τις μικροσυσκευές που δεν χρειάζονται πια. Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα από τα 74 ειδικά σημεία ανακύκλωσης που βρίσκονται εντός των καταστημάτων της.

Για κάθε μικροσυσκευή που θα ανακυκλώνεται, μάλιστα, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι αξίας 5€, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώσει σε επόμενη αγορά, αξίας άνω των 20€. Με αυτόν τον τρόπο, η Κωτσόβολος επιβραβεύει κάθε «πράσινη» πράξη, συμβάλλοντας έμπρακτα σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
 
1000006586
 
Η εταιρεία Κωτσόβολος διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο ανακύκλωσης μικροσυσκευών, με 74 ειδικά σημεία σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, έχει ανακυκλώσει περισσότερους από 43 χιλιάδες τόνους συσκευών, από το 2020 μέχρι και σήμερα, ενώ υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται μισό εκατομμύριο συσκευές προς ανακύκλωση ετησίως.

Από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη, κάθε συσκευή που ανακυκλώνεται έχει σημασία και ο εξορθολογισμός της διαχείρισης των αποβλήτων που προκύπτουν από ηλεκτρικές συσκευές απαιτεί συλλογική δράση. Γιατί το να προστατεύουμε το σπίτι μας, είναι υποχρέωση όλων μας. 12 και 14 Οκτώβρη επισκεπτόμαστε ένα κατάστημα Κωτσόβολος, ανακυκλώνουμε τη μικροσυσκευή που δε χρειαζόμαστε πλέον και κάνουμε React για ένα Καλύτερο Περιβάλλον!

To άρθρο Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών: Η Κωτσόβολος επιβραβεύει την ανακύκλωση μικροσυσκευών με μια πανελλαδική δράση δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-11 18:29:00

Back to top button